Antepfıstığı tüketiminde dünya birincisiyiz

0
1546

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Aslan, dünya Antep fıstığı tüketiminde Türkiye’nin birinci sırada olduğunu, bunun Antep fıstığı ihracatının az olmasından kaynaklandığını söyledi.

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, Türkiye’de Antep fıstığı üretiminin yıllar geçtikçe arttığını, bu yıl da yağışlar az olmasına rağmen, rekoltenin düşük olmadığını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Antepfıstığı Araştırma Merkezi Enstitüsü Müdürlüğü tarafından “Antepfıstığında Biyolojik Mücadele” konulu panel düzenlendi.

Zeugma konferans salonundaki panelde, kültür bitkilerinde kayba neden olan organizmalara karşı mücadele ve Antep fıstığı hakkında yapılan çalışmalar anlatıldı.

nevzat_aslan
Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Nevzat Aslan, panelde yaptığı konuşmada, kurumlarında 23 araştırmacı mühendisle değişik branşlarda araştırma faaliyetlerini yürüttüklerini belirtti.

Bitki sağlığı, yetiştirme tekniği, ekonomi ve gıda gibi farklı disiplinlerde araştırmalar yapıldığını aktaran Aslan, şöyle konuştu:

“Şu an kurumumuzun aldığı destekler ve üniversitelerle yürüttüğümüz projeler kapsamında, 56 araştırma ve geliştirme projemiz sürüyor. 2015 yılında Antep fıstığı üretimi ülkemiz için bereketli bir yıldı. Biz 2015 yılında 144 bin ton Antep fıstığı üretimi yaparken, İran 210 bin, Amerika Birleşik Devletleri 124 bin ton üretim yaptı. Bunun dışındaki ülkelerde üretimi ise oldukça düştü. Türkiye’de Antep fıstığı üretimi yıllar geçtikçe artmaktadır. 2016 yılında da yağışlar düşük olmasına rağmen rekoltemizin çok düşük olmadığını görüyoruz. Sahada gözlem yaparak yeni bir rekolte yapacağız.”

Antep fıstığı ihracatı düşük

Amerikan Tarım Bakanlığı Dış İlişkiler Departmanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre dünya Antep fıstığı tüketiminde Türkiye’nin birinci sırada olduğunu aktaran Aslan, bunun Antep fıstığı ihracatının az olmasından kaynaklandığını söyledi.

Gaziantep, Şanlıurfa, Mardin, Siirt ve Batman’da genç fıstık ağaçlarının bulunmasının, Antep fıstığı üretiminin geleceği açısından umut verici olduğunu kaydeden Aslan, dünya üretiminin yüzde 15’ini Türkiye’nin karşıladığını dile getirdi.

Türkiye’de geçen yıl üretilen 144 bin ton Antep fıstığının 5 bin 126 tonunun çeşitli ülkelere ihraç edildiğini anlatan Dr. Aslan, üretimin yaklaşık yüzde 3’ünü ihraç ettiklerini kaydetti.

Panele, akademisyenler ve Antep fıstığı üretiminin yapıldığı kentlerden gelen çiftçiler katıldı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz