Akdeniz Meyve Sineği ile topyekun mücadele

0
7500
Akdeniz Meyve Sineği ile topyekun mücadele

Özellikle son yıllarda hızlanan küresel ısınma ile birlikte 200’den fazla meyveyi tehdit eden, ihracatta sıfır toleransı olan Akdeniz Meyve Sineği ile topyekun mücadele başlatıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Türkiye geneli 34 ilde başlatılan Akdeniz Meyve Sineği ile mücadelede Ulusal Eylem Planı kapsamında Muğla Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen bilgilendirme toplantısı turunçgil üretiminin önemli merkezlerinden Ortaca’da yapıldı.

Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Ortaca Temsilciliği binasında düzenlenen toplantıya, Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, Yönetim Kurulu üyeleri Vural Güleç ve Sadık Demircan, Antexpo Fuarcılık Genel Müdürü Murat Özer, MTSO Ortaca Temsilcisi Sedat Tuncer, Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, Dalaman Ziraat Odası Başkanı Tayfun Tuncay Güven ve taze meyve üreticileri katıldı.

Ortaca’da turunçgiller üretiminin yoğun olduğu bilgisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, tarımsal üretimin, bahçelerden sofralarımıza gelene kadar farklı süreçlerden oluştuğunu, bu sürecin içinde olan tüm tarafların birlikteliğinin başarıyı getirdiğini kaydetti.

Akdeniz Meyve Sineği zararlısının ihracatta toleransının sıfır olduğuna dikkati çeken Uçak, “Tarımsal üretimde sadece Akdeniz Meyve Sineği değil, kırmızı örümcek, yaprak biti, unlu bit, kabuklu bit, tuta, trips gibi birçok zararlı böcek riski de bulunmakta. Ürü kalitesini bozan bu zararlılarla mücadelede, kimyasal ilaç kullanımını tek çözüm olarak görmek doğru değil. Entegre mücadele yöntemleri belirlenerek kimyasal mücadeleye alternatif veya tamamlayıcı olacak şekilde mücadele edilmeli. Bunu gerçekleştirdiğimiz takdirde ürünlere zarar vermeden dikkatli bir hasat yapıldığında, hem bahçelerde hem de işletmelerde ürün kayıplarını en aza indirmiş oluruz” diye konuştu.

Turunçgil ihracatı 755 milyon dolar

Türkiye’nin 2019 yılında toplamda 755 milyon dolar turunçgil ihracatı yaptığı bilgisini veren EYMSİB Başkanı Uçak, bu rakamın 39 milyon dolarının Ege Bölgesi’nden yapıldığının altını çizdi. Uçak sözlerini şöyle tamamladı; “Mandalina ihracatımız 23 milyon dolar, portakal ihracatımız 4 milyon dolar, limon 10 milyon dolar ve greyfurt 2 milyon dolar oldu. Umuyorum, bu sezon bu rakamları geride bırakıp hem üreticiler hem de ihracatçılar olarak daha başarılı bir sezon geçiririz.”

Saylak: “İyi tarım uygulamaları ile üretim yapın”

Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ise; üreticilere iyi tarım uygulamalarıyla üretim yapmaları çağrısında bulundu.

Muğla’nın 2019 yılında 7.9 milyar liralık tarımsal üretim rakamına ulaştığı bilgisini paylaşan Saylak, “Muğla’nın tarımsal üretimi, turizmden elde ettiği gelire denk. Turizm ile tarımı karşı karşıya getirmemeliyiz. Ürün desenini genişleterek, katma değerli ürün üreterek bu yöreye gelen turistleri bahçelerimize çekmeliyiz. Üretici birlikleri, ziraat odaları, ihracatçı birlikleri, üreticiler, narenciye birlikleri ve kamu kuruluşları el ele sorunlara çözüm bulacağız” dedi.

Muğla Tarım İl Müdürlüğü ve Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü uzmanları Akdeniz Meyve Sineği ve diğer zararlılarla ilgili üreticileri bilgilendirdiler.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz