Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, son dönemde fiyatındaki düşüş nedeniyle üreticisini ciddi şekilde üzen fındıkla ilgili 2016 yılı rekolte beklentilerini açıkladı. Çelik, 2016 yılı fındık rekoltesini 468 bin ton olarak tahmin ettiklerini ifade etti. Bu rakam, son 6 yıllık ortalama olan 550 bin tonun altında.
Ankara’daki Bakanlık Merkez Binası’nda gerçekleştirilen toplantıda konuya ilişkin ayrıntıları paylaşan Çelik, “Fındık, özelikle Karadeniz bölgesinde temel geçim kaynağı. Bu yönüyle baktığımız zaman ülkemizde, 702 bin hektar alan üzerinde fındık üretiminin gerçekleştiğini görüyoruz. Son 6 yıllık dönemde ortalama yıllık olarak 550 bin ton civarında fındık üretimi gerçeklemiş bulunmaktadır. Ülkemizde dünya fındık üretiminin yüzde 68’i gerçekleştiriliyor. Tarımsal ürün ihracat giderlerimizin yaklaşık yüzde 15’ini fındıktan karşılamaktayız. 2014-2015 yıllarında 2,8 milyar dolarlık bir ihracat geliri fındıktan elde edilmiş bulunmaktadır. Bu nedenle tarım, küresel anlamda stratejik bir sektör ama fındığın da tarım içerisinde ülkemiz açısından stratejik bir ürün olduğunu özellikle belirtmek istiyorum.” dedi.
Şubat ayında bölge toplantılarını gerçekleştirirken Karadeniz bölgesinde yoğun değerlendirmeler yaptıklarını ifade eden Bakan Çelik, sektör paydaşlarıyla fındık bahçelerinin gençleştirilmesi, desteklerin devam etmesi, fındık borsalarının geliştirilmesi, lisanslı depoculuk ve fındık daire başkanlığı kurulması yönünde karara vardıklarını anlattı. Çelik, “Rekoltenin 3 kaynaktan açıklaması yapılıyordu ve rekolteyi açıklayan her birim kendi lehine olacak bir açıklamayı kamuoyuyla paylaşıyor. 3-4 çeşit rekolte tahminiyle üretici karşı karşıya kalıyor. Bu da üreticinin aleyhine bazı gelişmelere neden oluyor idi. Bunu bizzat sektör temsilcileriyle paylaştığımız için dedik ki bundan sonra rekolte açıklamasını tek elden Gıda Bakanlığı olarak temmuzun ilk yarısında biz açıklayalım dedik. Bu vesileyle tahmini rekolteyi kamuoyuyla paylaşmış olacağız.” dedi.
Geçen sene fındık rekoltesinin 646 bin ton olarak gerçekleştiğini belirten Çelik, “2016’ya baktığımız zaman rekolte açısından bazı dezavantajlı durumların olduğunu belirtmek istiyorum. Onlardan bir tanesi dönemsel olarak bir yıl verimin fazla olması bir yıl düşük olması döneminin yaşanması önemli bir faktör. İkincisi sürgün döneminde yaşanan fırtına, don olayları, iklim koşullarını da dikkate aldığınız zaman bu rekoltenin olumsuz yönde etkilendiğini ve düşük olduğunu belirtmek istiyorum.” diye ekledi. Fındık hasadına ağustos ayından itibaren başlanacağını da ifade eden Çelik, “2016 yılı fındık rekoltesinin 468 bin ton olduğunu tespit etmiş bulunuyoruz. ” şeklinde konuştu.
Tarım Bakanı, bu yıl fındıktaki ücretlerin üreticiyi tatmin edecek bir düzeyde olacağı öngörüsünde olduklarının da altını çizdi.