“Düzenle, İzle, Denetle ve İyileştir”

0
519
“Düzenle, İzle, Denetle ve İyileştir”

Tarımda Milli Birlik Projesi’yle ilgili önerilerde bulunan Antalya Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, “Kamu, doğru ve etkin bir şekilde Düzenlemeler yapmalı, sektörü İzlemeli, uygulamaları Denetlemeli ve gerekli İyileştirmeleri yapmalıdır. Düzenle, İzle, Denetle ve İyileştir. Bu çevrimi doğru ve etkin bir şekilde yapan ülkeler, sorunlarını kalıcı olarak çözebilmekte, büyümekte ve kalkınmaktadır.” dedi.

ATB Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Nisan ayı ATB Meclis toplantısında ekonomi, tarım ve gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Ekonomik hareketliliğin mevsimsel olarak arttığı bu dönemde yaşanan sıkıntılara dikkat çeken Çandır, şunları söyledi:

Antalya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır

“Sıkı para ve yüksek faiz politikaları, bir taraftan dövizde istikrar sağlamaya odaklanırken diğer taraftan ticari faaliyetlerimizi ciddi boyutta frenliyor. Anlaşılan o ki; bir süre daha bu cendere içinde yaşayacağız. Bizi en çok sıkıntıya düşüren iki konuda direncimizi artırıcı tedbirler bekliyoruz. Bunlardan ilki açıklanan enflasyon rakamlarının çok üzerinde seyreden girdi maliyetleri, ikincisi ise daralan talep. Maliyetlerde yaşadığımız artışın yarısını fiyatlarımıza yansıtsak bile ticari faaliyetlerde ciddi bir zayıflama yaşıyoruz.”

Tarımda Milli Birlik Projesine öneriler

Tarımdaki sorunların aşılması hedefiyle reform hareketi olarak bir süre önce Milli Tarım Projesi ilan edildiğini anımsatan Çandır, kısa süre önce de Tarımda Milli Birlik Projesi adıyla yeni bir yapısal reform paketi açıklandığını belirtti. Çandır, “Proje, mevcut yapıyı kökten değiştirme iddiası bakımından yeniden yapılanmayı, yani reformu ilan etmektedir. Detaylarını ise Mayıs ayı içerisinde Sayın Bakan’dan dinleyeceğiz” dedi.

Tarımda Milli Birlik Projesi’yle ilgili önerilerde bulunan ATB başkanı Çandır, devletin özel sektöre rakip olamayacağını, düzenleme, izleme, denetleme ve iyileştirme görevini yerine getirmesi gerektiğini söyledi. Çandır, şunları paylaştı:

“Projenin hazırlık aşamasında özellikle dikkat edilmesi gereken iki konuyu gündeme getirmek istiyorum. Bunlardan ilki, kamunun işini yaparken 4 temel eyleme odaklanmasıdır. Buna kısaca DİDİ diyoruz. Yani kamu, doğru ve etkin bir şekilde Düzenlemeler yapmalı, sektörü İzlemeli, uygulamaları Denetlemeli ve gerekli İyileştirmeleri yapmalıdır. Düzenle, İzle, Denetle ve İyileştir. Bu çevrimi doğru ve etkin bir şekilde yapan ülkeler, sorunlarını kalıcı olarak çözebilmekte, büyümekte ve kalkınmaktadır.

Dikkat edilmesi gereken ikinci konu ise, kamu ve özel sektör arasındaki ilişkide haksız rekabet ortamı oluşturmamaktır. Kamu; tarımda üretim, ticaret, verimlilik ve ölçek sorunlarını çözmek için şirket ve holding kurarsa taraf olur. Böyle bir yapı mevcut sorunları çözmek yerine, yeni sorunlar üretir. Zaten zorda olan üretici ve ticaret erbabımız, haksız rekabet karşısında üretimi durdurur, dükkanına kilit vurmak zorunda kalır. Kamu ise DİDİ rolünü doğru ve etkin şekilde yapamaz. Umuyorum, kaygılarımız ve uyarılarımız dikkate alınarak hazırlıklar yapılır ve Mayıs’ta tarım için kalıcı çözümlerin üretileceği bir reformun detayları açıklanır.”

İhracatımız düştü

ATB Başkanı Çandır, uygulanacak bir projenin, üretim ve verimlilik koşullarını geliştirmesi, ihracatı motive edecek, ihracatta rekabet gücümüzü artıracak koşulları sağlaması gerektiğini kaydetti. Çandır, “Örneğin, bölgemizin ihracat performansını incelediğimizde geçen yıla göre; bu yıl Mart ayında toplam ihracatımız yüzde 7,3 azaldı, yılın ilk üç ayı itibariyle ise ihracatımızda yüzde 1,6 gibi düşük bir artış gerçekleşti. Kentimizin birinci ihracat kalemi olan yaş meyve sebzede ise gerçekleşmeler daha da kötü. Geçen yılın Mart ayına göre, bu Mart`ta yaş meyve sebze ihracatımız yüzde 20 düştü. Yılın ilk üç ayı itibariyle ise düşüş yüzde 10’u buldu. Bu gerçekleşmelerin açıklanabilir birçok sebebi olabilir. Ancak kurulu kapasitemiz gereği yaş meyve sebze ihracatını artırmaya odaklanmalıyız” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz