Doğa dostu iyi tarım teknolojileriyle kavun üretimi yüzde 150 arttı

0
1258
SONYVodafone Akıllı Köy’de kavun ekimi için kullanılan “akıllı” ve “doğal” yöntemler sayesinde 4 ay yerine 2,5 ayda dönüm başına 4 ton yerine 10 ton kavun üretildi.

Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde toplam 298 dönüm arazide yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırımla kurulacak Vodafone Akıllı Köy’de uygulanan doğa dostu iyi tarım teknolojileriyle sadece 2,5 ayda dönüm başına 10 ton kavun alınarak kavun üretiminde %150 verimlilik artışı sağlandı.

Vodafone ve TABİT’in Aydın’ın Kasaplar Köyü’nde başlattığı Vodafone Akıllı Köy projesinde ilk mahsul alındı. Dünyanın ve Türkiye’nin ilk akıllı köyü olacak Vodafone Akıllı Köy’de uygulanan doğa dostu iyi tarım teknolojileriyle kavun üretiminde %150 verimlilik artışı sağlandı. Toplam 298 dönüm arazide iş ortaklarının katkıları ile 10 yılda yaklaşık 23 milyon TL’lik yatırımla kurulacak Vodafone Akıllı Köy’de kavun ekimi için kullanılan “akıllı” ve “doğal” yöntemler sayesinde 4 ay yerine 2,5 ayda dönüm başına 4 ton yerine 10 ton kavun üretildi. Ayrıca, ekim-dikim periyoduna bir ürün ekimi daha eklenmesi sayesinde dönüm başına ortalama 4 bin 500 TL’lik gelir artışı sağlandı.

Vodafone Akıllı Köy projesiyle sağlanacak verimlilik artışını çiftçilere karşılaştırmalı göstermek amacıyla seçilen kavun ekimi için, toprağın üzeri şeffaf bir naylonla kaplanarak toprağın sıcaklığını düzenleyen ve bitkiyi zararlı maddelerden koruyan malçlama denilen bir yöntem kullanıldı. Ürünlerin mantar hastalığına yakalanmaması için de tohumlar tek tek özel bir koruma solüsyonuna batırıldıktan sonra dikimi gerçekleştirildi.

vodafone akilli koy

Yeni nesil kırsal yaşam modeli

Türkiye’deki 38 bin köy ve kırsal yerleşkenin yanı sıra diğer Vodafone ülkelerine de model oluşturması hedeflenen Vodafone Akıllı Köy’de, aile çiftçiliğini teknolojik tarımla buluşturan yeni nesil bir kırsal yaşam modeli sunuluyor. Modern sera uygulamalarından toplu sağım ve süt soğutma sistemine, su ve gübre yönetim merkezinden toprak analiz laboratuvarlarına kadar çiftçilerin hayatını kolaylaştıracak pek çok bölümün bulunacağı projeyle, 2 yılda verimlilik artışının gözlenmesi, 4 yılda ise sürdürülebilir bir yapının oluşması hedefleniyor. Çiftçiliği tercih edilen bir meslek haline getirerek köyden kente göçü azaltması beklenen Vodafone Akıllı Köy’de sulama otomasyonu, sera otomasyonu, gübre yönetim otomasyonu, kümes otomasyonu, don otomasyonu, süt otomasyonu, arıcılık otomasyonu, pedometre, erken uyarı sistemi gibi Nesnelerin İnterneti uygulamaları ile çiftçilerin hayatı önemli ölçüde kolaylaştırılacak. Projeyle, 2 yılda hane başına gelirin yılda yaklaşık 40 bin TL artacağı tahmin ediliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz