Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, gelişmiş ülkelerde kentten köye dönüş olduğunu belirtirken, Türkiye’de ise şehirlere yönelme olduğunu söyledi. Çelik, gençlere çağrıda bulunarak, “Köyünde mera var, imkanlar var, devletin desteği var. Bu destekleri al, orada yerleş” dedi.
Bakan Çelik, İçişleri Bakanlığı Eğitim Daire Başkanlığındaki 101. Dönem Kaymakamlık Kursu Tecrübe Paylaşım Programında konuştu.
Devlet yönetiminin “ateşten gömlek giymek” olduğunu anlatan Çelik, kaymakam adaylarının bu gömleği giyerek yola çıktıklarını söyledi.
Çelik, geçmişte kurallara uyan yöneticilerin, bugün kuralların belirlenmesinde etkili olmaya başladıklarını belirterek, insanlığın en büyük keşfi olan değişimin tercih değil, zorunluluk olduğunu aktardı.
Taş devrinin taşlar bittiği için değil, kafalar değiştiği için sona erdiğini söyleyen Çelik, kaymakam adaylarına yönetici olarak mevcudu muhafaza anlayışından çıkmaları tavsiyesinde bulundu.
“Hızlı karar almalısınız”
Çelik, idealist, genç kaymakam adaylarının mevcuttaki aksaklıkları giderme noktasında olmaları gerektiğini bildirerek, vatandaşların beklemeye tahammüllerinin olmadığını, bu nedenle de hızlı karar alınması gerektiğini vurguladı.
Kaymakam adaylarından köylünün ayağına giderek, problemleri çözmelerini ve köy halkıyla hasbihal edip, bilgi ve tecrübeleri bütünleştirmelerini isteyen Çelik, vatandaş memnuniyetinin önemine dikkati çekti. Çelik, “Devletin kapısının cefa kapısı değil, şifa kapısı olduğunu yani ‘gelirsiniz sorunlarınızın çözüldüğünü görürsünüz’ imajını vatandaşta uygulamalarla oluşturmak son derece önemlidir” dedi.
Kırsal kalkınmaya yönelik destekleri anlatan Çelik, şöyle devam etti:
“Gelişmiş ülkelerde köylere dönüş var. Biz de şehre doğru koşuyoruz. Asgari ücretli iş bulabilse yarısı kiraya gidecek, elektrik, su, telefon parası… Bu sıkıntıyı çekeceğine köyünde mera var, imkanlar var, devletin desteği var. Bu destekleri al, orada yerleş. Kim yapacak bunu? O ilçede oturan delikanlıyı, köye bu imkanları kullanarak yerleştirecek olan sizsiniz. Bir potansiyel var, bu potansiyeli kullanalım. 5-6 köye örnek tesis kurduğunuz zaman diğerleri ‘bu eziyet içinde olacağımıza, kendi kendimize yeterli olacak bir düzeni kuralım’ diyecek. Potansiyeli harekete geçirerek topyekun kalkınmayı sağlayacak bir noktada ekonomik değerlendirmelerimizi yapmamız gerekiyor.”