COVİD-19 Etkisinde Türk Tarımı ve Yakın Geleceği

0
1323
Zir. Müh. Banu Onan Erdal / TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

COVİD-19 salgınından birçok sektör gibi Türk tarımının da etkilendiğini belirten TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Zir. Müh. Banu Onan Erdal, tarım üretiminin devamlılığının sağlanması için gerekli önlemlerin acilen alınması gerektiğini kaydetti. Çok yakın bir gelecekte beş milyondan fazla tarım işçisi ve iki milyonu aşkın çiftçinin üretime başlayacağı, ekilecek veya dikilecek olan milyonlarca tohum ve fide için yoğun bir nüfusun harekete geçeceği uyarısında bulunan Erdal, Hasat Türk gazetesinde yayınlanan köşe yazısında, alınması gereken acil önlemleri kaleme aldı.

COVİD-19 Etkisinde Türk Tarımı ve Yakın Geleceği

“İlk olarak Çin’in Wuhan Eyaleti’nde görülen ve ağır solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan, şimdiye kadar hiç tespit edilmemiş yeni ve mutant bir virüs tipi olan yeni Corona virüsün (SARS 2) neden olduğu COVID-19 hastalığı, ne yazık ki ülkemizde de hızla yayılmaya devam etmektedir. Hastalığın bulaşma hızı ve artan can kayıpları tedirginliğimizi her geçen gün artırmaktadır. Oluşan kaygı nedeni ile toplumlarda ihtiyaçtan daha fazla besin depolama eğilimi ve üretim aşamalarındaki kısıtlar, insanların sağlıklı gıdaya erişiminde yadsınamaz sıkıntıların oluşmasına neden olacaktır ve kısmen de olmaya başlamıştır.

Birçok sektör gibi dolaylı ya da dolaysız olarak Türk tarımı da bu sorundan etkilemektedir. Tarım üretiminin sağlıklı ve yeterli düzeylerde devamlılığının sağlanması için gerekli önlemler acilen alınmalıdır. Gerek kendi hesabı ve namına çalışan üreticilerin gerekse de tüm tarım işçilerinin sağlık ve güvenliklerini garanti altına alacak tedbirler bir an önce hayata geçirilmelidir.

Çok yakın bir gelecekte beş milyondan fazla tarım işçisi ve iki milyonu aşkın çiftçi üretime başlayacak, ekilecek veya dikilecek olan milyonlarca tohum ve fide için yoğun bir nüfus harekete geçecektir. İlan edilen veya edilebilecek sokağa çıkma yasakları, kısıtlar ve sosyal izolasyonların bu kitlesel üretim hareketliliğini yoğun veya kısmi bir şekilde etkilemesi, en iyi olasılıkla önümüzdeki aylar ve yıllarda tarım ürünlerinde yetersizlikleri, yüksek gıda fiyatlarını ve hatta kıtlıkları tetikleyebilecektir.

Tarım üretimi tüm bu ve başka nedenlerle mutlaka devam etmesi gereken yaşamsal öneme sahip bir sektördür. Öncelikle üreticilerin ve tüm tarım işçilerinin Corona virüs ve diğer tüm iş sağlığı ve güvenliği konularında yoğun olarak bilgilendirilmeleri ve gerekli donanımlara sahip olmaları sağlanmalıdır. Bu bilgilendirmeler başta Tarım ve Orman Bakanlığı olmak üzere, valilikler, kaymakamlıklar, il- ilçe sağlık müdürlükleri, belediyeler, üniversiteler, kitle örgütleri, kooperatifler ve muhtarlar aracılığı ile bir an önce başlatılmalı, uyarıcı ve bilgilendirici poster ve broşürler hızla sahaya ulaştırılmalıdır.

Mevsimlik ve gezici tarım işçilerinin ülkemizin birçok şehrine dağılacak olması, hastalığın bulaşma hızını olumsuz yönde etkileyecektir. Bir an önce sektördeki yerli veya yabancı kayıtdışı işçilik engellenmeli, tüm işçiler kontrol ve kayıt altına alınmalı, sağlık taramaları yapılmalı ve konu ile ilgili eğitimleri tamamlanmalıdır. İşveren ve yetkililerce kişisel koruyucu ekipman eksiklikleri acilen giderilmelidir.

Özellikle mevsimlik ve gezici tarım emekçilerinin sağlıklı barınma, temiz su, hijyenik banyo ve tuvalet gereksinimleri, kişisel koruyucu ekipman ihtiyaçları ve sağlık kurum ve kuruluşlarına erişimleri önündeki engeller kaldırılmalıdır. Tarım üretimi ve ürünlerinde oluşabilecek yetersizlik tehlikesi nedeniyle tarım sektörü bir şekilde sahada olmalıdır ve olacaktır. Yukarıda sayılan her bir tedbir ve önerinin bir gün dahi gecikmeden devreye sokulması gerekliliğini söylemek, tarım sektörünün halk sağlığı açısından son derecede yüksek bir önem taşıdığı vurgusunu yapmak, karşılaşılabilecek riskler konusunda uyarılarda bulunmak, ne yazık ki hayalcilikten çok uzak reddedilemez bir gerçek olarak karşımızda durmaktadır.”

Zir. Müh. Banu Onan Erdal

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi
Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı

(Hasat Türk, Köşe Yazısı, Sayı:153)

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz