Çilek hasadı başladı

0
1199
Aydın'ın en fazla çilek üretiminin yapıldığı Sultanhisar, Yenipazar ve Köşk ilçelerinde, yaklaşık 20 bin dönüm alanda, çilek hasadı yapılıyor.

Türkiye’nin en çok çilek üretilen ikinci ili Aydın’da çilek hasadı başladı. Bu yıl havaların iyi gitmesi ve çilek veriminin güzel olması, üreticinin yüzünü güldürdü. Rusya pazarının kapanmasının ardından Arap ülkelerine yönelik açılan ihracat alanlarının, bu açığı kapatması bekleniyor.

Aydın’ın en fazla çilek üretiminin yapıldığı Sultanhisar, Yenipazar ve Köşk ilçelerinde, yaklaşık 20 bin dönüm alanda, çilek hasadı yapılıyor. Çilek için her şeyin uygun olduğunu söyleyen Sultanhisarlı çilek üreticisi Mehmet Ünsal, çilek alış fiyatları ve rekoltenin üreticinin yüzünü güldürecek düzeyde olduğunu söyledi. Son yıllarda fresh çilek fidesi diktiklerini ve bundan memnun olduklarını belirten Ünsal “Çilek fidelerimizi örtü altına ağustos ayında diktik. Nisan ayında ilk hasadını yapıyoruz. Fideleri satın alıyoruz. Dönümde ortalama 5 ton ürün alıyoruz. Bu ürünleri 4 kiloluk kasalar içinde işletmelere veriyoruz. Buradan da yurt içi ve yurt dışı piyasaya gidiyor. Bu yıl Rusya pazarımız kapandı ama bizi etkilemedi. Rusya bizim 375 bin ton çilek üretimimizin sadece yüzde 3’ünü alan bir ülke. Bunun bir kısmı diğer tali yollardan Rusya’ya girebilir. Rusya yanında yeni pazarlar bulundu. Katar, Dubai, Suudi Arabistan’a konteynerlarla çilek gönderiliyor. Bizim yakın pazarlarımız Ukrayna, Modovya ve iç piyasa.” dedi.

Çilek üreticisi olarak şu anda bir sıkıntı olmadığını belirten Ünsal, “Dolar yükseldikçe üreticinin eline iyi para geçmekte. Dolar kuru fena değil. Bu sene de kazancımız iyi olacak. Bu sene çilek pazarımız en kötü şartlarda geçen yıl kadar olacağına inanıyorum.” şeklinde konuştu.

Sultanhisar yöresinde yetişen çileğin kaliteli ve iri olduğunu ifade eden Ünsal, “Çileğimiz iri ve daneli, güzel. İyi tarım uygulaması yapıyoruz. Kullanılan ilaçlar ve gübreler kontrollü. Çileklerin iri olması vatandaşlarımız tarafından değişik algılanabilir ama bizim çileğimizin cinsi, iklim ve bakımlarımızda çileklerimiz böyle iri ve güzel. Çilek ne kadar verimli ise o kadar iridir. Bu ilk hasadımız. Bu sene güzel rekoltemiz olacak. Geçen yıla orana fiyatlar aynı seviyelerde 3-4 TL arasında toptan fiyatı değişiyor. Bu fiyatlar böyle devam ederse sıkıntı olmaz. Genel anlamda çilek üretim rekoltemiz geçen yıla oranla aynı. Bu sene çilek üreticisinin yüzü gülecek gibi.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz