Çelik: “Toprağa odaklandık”

0
644
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017 yılı bütçesinin görüşmelerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bütçe görüşmelerine katılarak sunum yaptı. ( Orhan Karslı - Anadolu Ajansı )

Bakanlık olarak özellikle toprağa odaklandıklarının altını çizen Çelik, toprağın kalitesi, suyla ve gübreyle buluşması konusunu değerlendirdiklerini, gübrenin durumu ile ilgili yürüttükleri çalışmalarda son aşamaya geldiklerini belirtti.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, milletvekillerinin, Bakanlığının bütçesine ilişkin soru ve eleştirilerini yanıtlayan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlık olarak özellikle toprağa odaklandıklarının altını çizdi. Çelik, toprağın kalitesi, suyla ve gübreyle buluşması konusunu değerlendirdiklerini, gübrenin durumu ile ilgili yürüttükleri çalışmalarda son aşamaya geldiklerini belirtti.

Bitkinin topraktan temin etmesi gerekenleri alabilmesi noktasında gübrenin negatif konumunu ortadan kaldıracak ve organik maddelerle takviye edilecek bir sürecin başında olduklarını dile getiren Bakan Çelik, 941 havzada toprak analizi gerçekleştirileceğini, 73 havzanın toprak analizinin tamamlandığını kaydetti.

Çelik, bağlı kurumların personel ihtiyacı olduğunu ancak personel alımı ile ilgili şu anda bir söz söylemenin iş arayan kişilere yanlış yol göstermek olacağını söyledi.

Buralarda hangi oranda gübrenin kullanılacağının “Gübre kılavuzu” ile ortaya çıkarılacağını ifade eden Çelik, nitratlı gübrelerle ilgili şöyle konuştu:

“Nitratlı gübrelerde 33 (yüzde 33 azot içeren gübre) ve 26 (yüzde 26 azot içeren gübre) kesinlikle kullanılmayacak. Türkiye’nin yaşadığı bir süreç var. Ama 21 (yüzde 21 azot içeren gübre) ile ilgili 2 deneme yapıldı. Patlayıcı özelliği yok. Onun üçüncü denemesi ilgili güvenlik birimleri tarafından yapılıyor. 21’i devreye koyarak, havza bazlı uygulanacak diğer organik maddelerle birlikte gübrede yeni bir süreci yaşayacağız.”

Tohumla ilgili de özellikle sebze ve meyve tohumlukları açığının giderileceği çalışmayı sürdürdüklerine, 22 Aralık’ta tohum ile ilgili sektör temsilcileriyle bir araya geleceklerine dikkati çeken Çelik, 2018’de sertifikasız tohumun kullanılmayacağı bir Türkiye tarımını istediklerini vurguladı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bütçe görüşmelerine katılarak sunum yaptı. ( Orhan Karslı - Anadolu Ajansı )
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2017 yılı bütçesi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, bütçe görüşmelerine katılarak sunum yaptı. ( Orhan Karslı – Anadolu Ajansı )

Tarım Reformu Genel Müdürlüğünün çok büyük bir yapı olduğuna dikkati çeken Çelik, bu genel müdürlüğü ikiye bölerek, Devlet Su İşlerinden (DSİ) alacakları sulama işlerini ve toplulaştırmayı ayrı bir genel müdürlükle yürüteceklerini söyledi.

Çelik, kırmızı et açığı bulunduğunu, bu yıl 400 – 500 bin baş arasında hayvan ithalatı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Et açığı karşısında hayvancılık projemizde bir değişikliğe gitmemiz gerekiyordu. Yaygın bir şekilde küçük işletmelerde üretilen aile işletmeleri diyebileceğimiz işletmelerden çıkıp ölçeği büyüttüğümüz işletmelere dönmek durumundayız.” diye konuştu.

Mazota yüzde 50 destek verdiklerini dile getiren Çelik, “Gübreye ve sertifikalı tohuma da böyle bir destek verdiğimizde acaba tarımsal destekleri daha derli toplu hale getirebilir miyiz diye teknik düzeyde çalışmalarımız devam ediyor.” dedi.

Çelik, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün (TİGEM), Sudan’da kiraladığı arazi ile ilgili soruyu da yanıtlayarak, bütün gelişmiş ülkelerin yurt dışındaki tarım arazilerine göz diktiğini, gelecekte gıda savaşlarının olacağını artık herkesin gördüğünü, diğer ülkelerin özellikle Afrika’da tarım alanlarını değerlendirmek istediklerini bildirdi.

Sudan’daki araziye özel sektörü taşımak istediklerini ifade eden Çelik, bitkisel üretim, özellikle yağlı tohumlardaki açığın oradan karşılanması konusunda düşüncelerinin olduğunu kaydetti. Çelik, “Yarın bir heyetimiz Ukrayna’ya gidiyor. Ukrayna’da da bu şekilde ciddi imkanlar, potansiyel var. Öncelikle kendi iç potansiyellerimizi milimetrik olarak değerlendirme, sonra da dışa dönük imkanları değerlendirme yaklaşımı içerisindeyiz.”

Gıda etiketlemede yeni yönetmelikler

Gıdalardaki etiketlendirmenin önemine işaret eden Çelik, “Bununla ilgili bir yönetmelik hazırladık, kısa zaman içinde yayınlanacağını belirtmek istiyorum. Umarım bu yıl içinde yayınlanır. Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği, birincisi bu. Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği, yeni uygulamayla enerji ve besin öğelerinin, miktarı ve nitelikleri etikette yer alacak. 204 adet sağlık beyanı etikette bulunabilecek. Endikasyon beyanı ise Sağlık Bakanlığı ile ilgili. ‘İlaç algısı olabilir’ düşüncesiyle, Sağlık Bakanlığı uygun bulmadı.” diye konuştu.

Genç Çiftçi Projesi kapsamında toplamda 48 bin kişiye hibe desteği vereceklerine dikkati çeken Çelik, projeye kadınlardan yoğun ilgi geldiğini ve kadınlara pozitif ayrımcılık yaptıklarını dile getirdi.

Kalaycı: “Çiftçinin en büyük sorunu girdilerin pahalı olması”

Komisyonda konuşan MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı istatistiki bilgiler incelendiğinde tarım sektörünün içinde bulunduğu durumun net bir şekilde görülebileceğini bildirdi.

Bu yıl tarım sektöründeki büyümenin yavaşladığını vurgulayan Kalaycı, şunları kaydetti:

“Tarım sektöründeki istihdamın yıldan yıla azaldığını görmekteyiz. Hollanda kadar bir tarımsal alanı kaybettiğimiz görülüyor. 2023 yılı hedeflerini, bu açıdan bakıldığında yakalamak mümkün değil. Çiftçinin en büyük sorunu girdilerin pahalı olması. Sayın Başbakan ‘deponun yarısı bizden’ diyor ama ben 2017 yılı desteklerinde bunu göremiyorum. Çiftçinin borçlarına baktığınızda bankacıların tefecilerin kıskacına düşmüş durumda. Çiftçinin borcunu değil, üretimini artırmamız lazım.”

AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri, gerek hayvancılık gerekse zirai üretimde çiftçilere verilen teşviklerin son derece önemli olduğunu dile getirdi. Ancak üreticilerin en önemli sorunlarından birinin bilinçsiz ve kalitesiz ilaç kullanımı olduğunu aktaran Cevheri, “İlaç kullanımında çiftçiler bilinçlendirilmeli, kullanılacak ilaçlar denetlenmeli, laboratuvarlarda gerekli testleri yapılmalı, zararsız ilaçların kullanımına izin verilmelidir. Bu alanda ruhsatı bulunmayan ilaçların kullanımına izin verilmemeli.” ifadesini kullandı.

CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz da üreticinin hak ettiğini alamadığını, tüketicinin de sağlıklı ürünlerle beslenemediğini belirtti. Tarım alanlarının amaç dışı kullanarak betonlaştırıldığına işaret eden Durmaz, “Bakanlığınızca gerçekleştirdiğiniz politikalarla hayvan ve saman ithal eden bir ülke haline geldik.” dedi.

CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun, fındık üreticilerinin sorunlarını anlattıktan sonra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’e bir sepet fındık hediye etti.

Çelik’in soruları cevaplamasının ardından, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun 2017 yılı bütçesi kabul edildi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz