“Biyolojik gübreye geçeceğiz”

0
925
Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan Tavuk Kombinası Açılışı ve Genç Çiftçi Projesi Kapsamında Hayvan Dağıtım Törenine katıldı. Binali Yıldırım, programda konuşma yaptı. ( Halil Sağırkaya - Anadolu Ajansı )

Başbakan Binali Yıldırım, Erzincan Tavuk Kombinası açılışı ve Genç Çiftçi Projesi kapsamında düzenlenen hayvan dağıtım töreninde yaptığı konuşmada, “Kimyasal gübre işinden çıkıp organik, biyolojik gübreye geçeceğiz” dedi.

Gübrede, KDV ve vergiyi kaldırdıklarını, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarım Kredi Kooperatifi Genel Müdürlüğü ve Gübretaş’ın bir karar alarak gübreyi yüzde 23 ucuzlattığını bildiren Yıldırım, şunları kaydetti:

“Toplamda yüzde 30-40’a varan bir ucuzlama oldu ama yetmez. Şimdi başka bir şey daha yapıyor Tarım Bakanlığı. Kimyasal gübrenin verimi, faydası oluyor ama maalesef toprağı da çoraklaştırıyor. Onun için biyolojik gübreye yöneliyoruz. Kimyasal, fosfat, nitrat, amonyum gibi patlayıcı… Alçak terör örgütleri bunu çiftçi gibi alıyorlar terörist olarak insanların üzerine bomba yapıp sürüyorlar. Onun için yavaş yavaş bu kimyasal gübre işinden çıkacağız.

Organik, biyolojik gübre, toprağa verimlilik artışı olarak gidiyor, ürün miktarını ve kalitesini artırıyor. 2018 desteklerinden itibaren mazotta anlamlı bir indirim yapıyoruz. Tarla sürüyorsun bir depo mazot gitti. Mazotun yarısı sizden, yarısı bizden. Hayırlı uğurlu olsun. Deponun yarı fiyatını devlet karşılayacak. Öyle bol keseden ‘mazotu 1 lira, 50 kuruş yapacağım’ diyenlere bakmayın. Onlar hayal tacirliği yapıyor. Onların yaptığı, rahmetli babamın dediği lafa benziyor. Babam bol keseden atanlara, ‘Üfle yavrum üfle, kaval elin yel Allah’ın’ derdi. Bunlar da üflemeyi seviyorlar. Biz üflemiyoruz, söz veriyoruz, verdiğimiz sözü de yerine getiriyoruz.”

“Ektiğiniz, biçtiğiniz her şey para edecek”

Milli Tarım Projesi’ni 14 Ekim’de İzmir’de açıkladıklarını hatırlatan Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye’nin tarım yapılacak alanlarını 941 havzaya ayırdık. Erzincan’da hangi tür tarım yapılacak, Bayburt’ta hangi tür ürünler ekilecek hepsi yazılı. Herkes aynı şeyi yapıp, ekip biçtikten sonra ‘şimdi ne yapacağız’ diye düşünmeyecek. Ektiğiniz, biçtiğiniz her şey para edecek, emeğiniz boşa gitmeyecek bu bir. İkincisi, tarım destekleri veriyoruz yıl içinde ufak tefek. Bu desteklerin, ne alana faydası var ne verene faydası var. Şimdi dedik ki bunları böyle yapmayalım. Senede iki sefer, ekim zamanında, biçim zamanında. Ekerken ve biçerken destek. İki sefer, anlamlı destek. Nisan, mayısta bir parti, eylül, ekimde ikinci parti. Hiç değilse aldığınızdan bir şey öğrenin. Şimdi bir şey anlaşılmıyor.”

“Ürünler, lisanslı depolarda muhafaza edilecek”

Yıldırım, 25 ilde hayvan yetiştiricilik bölgesi oluşturacaklarını belirterek, hiçbir meranın atıl kalmayacağını vurguladı.

Yıldırım, 184 ovayı da sit alanı ilan edeceklerini ifade ederek, bu alanlara çivi dahi çaktırmayacaklarını dile getirdi. 2023’e kadar 7 milyon hektar araziyi sulu tarıma açmayı hedeflediklerini belirten Yıldırım, tarlada ziyan olan ürün döneminin kapandığını ve ürünlerin lisanslı depolarda muhafaza edileceğine işaret etti.

Yıldırım, alın ve akıl terinin mutlaka karşılığını bulacağına değinerek, “Çiftçimiz kalkınacak, tarım kalkınacak ve nihayet Türkiye kalkınacak. Ülkemiz, Mustafa Kemal Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine, Cumhuriyetin 100’üncü yılında mutlaka ulaşacak. 79 milyonun birliğini beraberliğini, kardeşliğini, tek millet, tek devlet, tek vatan olarak gerçekleştireceğiz.” diye konuştu.

“Genç çiftçiler için 30 bin liraya kadar hibe desteği devam ediyor”

Tarımda gelişmeyi sağlamak için Tarım Bakanlığının genç çiftçilere her zaman farklı muamele ile yaklaştığına dikkati çeken Yıldırım, şöyle devam etti:

“Bugün de genç çiftçilere yönelik 30 bin liraya kadar hibe desteği devam ediyor. 2016 yılı içinde bu desteklerden toplam 441 vatandaşımız başvuru yaptı. Bunların bir kısmına küçük ve büyükbaş hayvancılık desteği verildi. Kabul edilen projeler için bu ana kadar 51 bin baş sığır, 80 bin koyun ve keçinin hibe olarak dağıtılmasına karar verildi. Bu kapsamda, bugün de Erzincanlı 103 genç çiftçi girişimciye 618 büyükbaş, 24 genç çiftçiye 960 küçükbaş hibe desteği dağıtılacak.”

Yıldırım, açılışı yapılacak tesiste emeği geçen herkese teşekkür ederek, 74 milyon liraya mal olan projenin 105 bin metrekare alan içerisinde yapıldığını bildirdi.

Tesislerin, günde 8 bin kesim yapabilecek ve 2 bin 600 ton et depolama kapasitesine sahip olduğunu belirten Yıldırım, bu kombinenin, ilçeler ve köylerde yaşayan, geçimini tarımla sağlayanlar için önemli bir ekmek kapısı olacağını söyledi.

Yıldırım, böyle tesislerin, Erzincan gibi ekonomisi tarıma dayalı iller için çok önemli olduğuna işaret ederek, “Tesis, bölgedeki 9 ilçede sadece Erzincan’da değil, etraftaki 9 ilde tavukçuluğun gelişmesine de katkı sağlayacak. Burada yapılan kesimlerin tamamı İslami usullere göre ‘helal kesim’ olacak. Binlerce aile buradan geçimini sağlayacak. Beraberinde sektörü buraya taşıyacak ve lokomotif görevi olacak bir yatırım. Başta Erzincan olmak üzere bu yatırımın bütün bölgeye hayırlı olmasını diliyorum.” ifadesini kullandı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz