Kestane üreticilerinin kabusu gal arıları ile biyolojik mücadele

0
5818
Özellikle kestane ağaçlarını hastalıklara karşı dayanıksız hale getiren gal arıları ile mücadele için doğal düşmanı Torymus sinensis Kamijo böceği üretilerek, yoğun olan bölgelere salındı.

Halk arasında ‘Katil arı’ olarak bilinen gal arıları ile ilgili bir açıklama yapan Orman Genel Müdürlüğü, özellikle kestane ağaçlarını hastalıklara karşı dayanıksız hale getiren bu canlılar ile mücadele için doğal düşmanı Torymus sinensis Kamijo böceğinin üretilerek, yoğun olan bölgelere salındığını bildirdi.

Kestane ağaçlarına dadanan gal arılara ile mücadele sürüyor. Anavatanı Çin olan zararlı gal arıları ülkemizde ilk kez 2014 yılında Yalova’da tespit edildi. Daha sonra ise Bursa, İzmit ve İstanbul’a da yayıldığı görüldü.

Son olarak Bolu ve Zonguldak’ta görülen gal arıları ile ilgili biyolojik mücadele yürüten Orman Genel Müdürlüğü (OGM)’den yapılan açıklama şunlara yer verildi;

“Zararlının gal içerisinde bulunmasından dolayı kimyasal mücadelesi, üremek için erkek bireye ihtiyaç duymamasından dolayı feromonu yapılamadığından biyoteknik mücadelesi yapılamamaktadır. Zararlı popülasyonunun yüksek olmadığı ve yeni görüldüğü sahalarda mekanik mücadele kapsamında, gal bulunan sürgünlerin budanıp yakılması suretiyle mücadele ediliyor. Zararlı popülasyonunun yoğun olduğu sahalarda ise biyolojik mücadele kapsamında Yalova ve Bursa faydalı organizma üretim laboratuvarlarımızda üretilen Torymus sinensis böceği kullanılıyor. 2020 yılına kadar 19.779 adet Torymus sinensis üretilerek kestane ormanlarına bırakıldı. Torymus sinensis, gal arılarını yuvasında bulup yok ediyor. Bu sayede kestanelerin zarar görmesi engelleniyor.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz