Toprak biliminin Avrupa’daki en önemli organizasyonu olarak gösterilen Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi, ilk kez İstanbul’da düzenleniyor. Kongrenin en önemli gündem maddesi dünya genelinde kullanılabilir arazilerin dörtte birinin yaşadığı arazi bozulumu sorunu. Kongrede, her yıl aşırı bozuluma uğrayan 12 milyon hektar arazinin geleceği için neler yapılması gerektiği masaya yatırılacak
Türkiye’de ve dünyadaki toprak bilimine dair en son gelişmelerin paylaşılacağı Avrupa Toprak Bilimleri Kongresi (Eurosoil), 17-22 Temmuz 2016 tarihlerinde İstanbul’da düzenleniyor. Avrupa Toprak Bilimi Toplulukları Konfederasyonu bünyesinde her dört yılda bir düzenlenen ve bu yıl ilk kez İstanbul ev sahipliğinde gerçekleştirilecek kongrede, arazi bozulumunda hangi ülkelerin risk altında olduğu ve bu konuda acil eylem planları açıklanacak.
Güney Amerika büyüklüğünde arazi bozuluma uğradı
Günümüzün en büyük çevre sorunlarından birinin arazi bozulumu olduğuna vurgu yapan Türkiye Toprak Bilimi Derneği Başkanı ve A.Ü. Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Namlı, dünya genelinde kullanılabilir arazilerin yaklaşık yüzde 25’inin bozuluma uğradığını vurguladı. Ayten Namlı, bunun yaklaşık 2 milyar hektar alan demek olduğunu yani yaklaşık Güney Amerika’nın yüzölçümüne denk arazilerin bozulduğunu açıkladı. Namlı, arazi bozulumunun tedbirler alınmadığı sürece devam ettiğini de söyleyerek, her yıl 12 milyon hektar arazinin ileri bozuluma uğradığına dikkat çekti.
Prof. Dr. Namlı, arazi bozulumunun, biyolojik çeşitliliğin kaybına yol açtığı gibi gıda güvensizliği ve temiz suyun kıtlığı gibi sorunlara da neden olduğunu ifade etti. Arazi bozulumuyla mücadelenin küresel bir mücadele olması gerektiğini belirten Prof. Dr. Namlı, arazi bozulumunu durdurmak ve geriye çevirmek için bir an önce çalışmalara başlanmasının önemli olduğunu ve Kongre’de bu tedbirleri tartışacaklarını söyledi.