Zeytinburnu’nda bulunan Türkiye’nin ilk Tıbbi Bitkiler Bahçesi geleceğin bitki uzmanlarını yetiştiriyor. Dileyen her öğrencinin gönüllü staj yapabildiği bahçede 700’ü aşkın bitki türü koruma altına alınmış durumda.
Tamamı doğal tohumlardan yetiştirilen 700’ü aşkın bitki türünün koruma altına alındığı Zeytinburnu Tıbbi Bitkiler Bahçesi, geleceğin botanik uzmanlarını yetiştiriyor. Bağ, bahçe işiyle uğraşarak çiftçiliğe el atan öğrenciler, gönüllü stajyerlik kapsamında tıbbi bitkileri yakından tanıma fırsatını yakalıyor. Türkiye’de bulunmayan endemik bitkilerin de yetiştirildiği Tıbbi Bitkiler Bahçesi, haftanın her günü ziyaretçilerini ağırlıyor.
“4 yaşındaki çocuğun eli ilk kez toprağa değiyor”
4 yaşındaki çocuktan üniversite öğrencilerine kadar yüzlerce öğrenciyi eğittiklerini söyleyen Uzman Biyolog Tuğçe Ağba Sevencan, “Öğrenciler bahçede toprağı çapalayıp fide dikmeyi, bitki budamayı ve yabancı ot alımını yapmayı öğreniyor. 4 yaşında olup, eli ilk kez toprağa değen çocuklarımız da var. Sakız kabağı, mor patates ve beyaz patlıcan gibi birçok tohumun yer aldığı bahçemizde herhangi bir kimyasal madde, yabancı ot ilacı ya da böcek ilacı kullanmıyoruz.” dedi. Bitkilerin sürdürülebilirliği için biyolojik bir mücadele verdiklerini belirten Sevencan, bitki tohumlarını gelecek nesiller için saklayıp, koruma altına aldıklarını belirtti.
Tohumlar gelecek nesiller için koruma altında
Dileyen her öğrencinin zorunlu veya gönüllü staj yapabileceğini söyleyen Uzman Biyolog Sevencan, “Bahçemizde her yıl yaklaşık 80 öğrenciyi ağırlıyoruz. Eğitimlerimize Türkiye’nin dört bir yanından öğrenciler katılıyor. Eczacılık, biyoloji, tıbbi ve aromatik bitikler teknikerliği, bahçe ziraatı teknikerliği, ziraat mühendisliği, gastronomi, peyzaj mimarlığı, kimya mühendisliği, organik tarım, seracılık, biyomühendislik, tıp ve coğrafya bölümü öğrencileri staj için en çok başvuru yapan öğrenciler arasında yer alıyor.” dedi. Tamamı kozmetik, tedavi ve gastronomide kullanılan bitki tohumlarının bulunduğu bahçede, tohumların bir kısmı tropikal bölgelerden geliyor, kalanı ise Anadolu’nun farklı bölgelerinden getiriliyor.
“Tarım ülkesiyiz ama toprağı yeterince tanımıyoruz”
Toplum Hizmet Projesi kapsamında bahçede gönüllü stajyerlik yapan lise öğrencilerinden Zeynep Buse Aydın, bahçede bitkilerin faydalarını öğrendiklerini belirterek, burada tohum ekmeyi, toprak çapalamayı, hasat zamanını ve tohum ekme zamanını öğrendiklerini belitti.
Hafta sonu gününün 5 saatini bahçede geçiren öğrencilerden Deniz Saltık ise insanların doğayla daha fazla iç içe olması gerektiğini belirterek, “Tarım ülkesiyiz ama toprağı yeterince tanımıyoruz. Oysa dedelerimiz çiftçiydi. Topraktan anlardı. Biz de bahçede aldığımız eğitimle toprağı ve tıbbi bitkileri daha yakından tanıma fırsatını elde ediyoruz. Zaman zaman çok yoruluyoruz ama sabırlı ve özverili olmayı öğreniyoruz.” dedi.
Eğitimlerin teorik ve uygulamalı olarak 2 ayrı aşamada ilerlediği Türkiye’nin ilk ve tek Tıbbi Bitkiler Bahçesi’nde öğrenciler, bitkileri tanıdıktan sonra tedavide, kozmetikte ve gastronomide nasıl kullanacaklarını öğreniyorlar. Sulama, budama, fide dikme ve kompost harmanlama gibi birçok eğitimi yerinde gören gönüllü stajyerler, yabancı ot, fidanlık, kuru yaprak, ağaç çanakları temizleme ve bitki yerlerini değiştirme gibi teknikleri de bu yine bu bahçede öğreniyorlar.