Biyogüvenlik Kurulu’ndan yeni GDO izinleri

0
751
Biyogüvenlik Kurulu’ndan GDO’lu 3 gene izin (Photo: Pixabay/TBIT)

Biyogüvenlik Kurulu, Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR)’nin 08 Kasım 2017 tarihli başvurusuna istinaden GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizmalar) 1 soya ve 2 mısır geninin yem amaçlı ithalatına izin verdi.

Biyogüvenlik Kurulu 3. Dönem Üçüncü ve Dördüncü toplantılarında alınan kararları 11 Ocak 2018 tarihinde web sitesinde yayınladı.

4 Ocak 2018 Perşembe günü Biyogüvenlik Kurulu Başkanı Prof. Dr. Gültekin Yıldız Başkanlığında gerçekleştirilen 3. Dönem Dördüncü toplantısında Kurul;  Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi (BESD-BİR)’nin 08 Kasım 2017 tarihli genetiği değiştirilmiş FG 72 soya çeşidi ve 28 Aralık 2017 tarihli MON87427 ve DAS-40278-9 mısır çeşitlerinin yem amaçlı kullanma başvurularının kabulüne, değerlendirme sürecinin de basitleştirilmiş işlem kapsamında yürütülmesine karar verdi.

GDO’lu pamuk ve kolzada izin talebi geri çekildi

Biyogüvenlik Kurulu 30 Ekim 2017 tarihinde gerçekleştirdiği 3. Dönem Üçüncü toplantısında alınan kararları da 11 Ocak 2018 tarihinde duyurdu. Bu toplantıda, yine Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği İktisadi İşletmesi’nin 11 Mayıs 2015 tarihli başvurusu ile 14 çeşit (genetiği değiştirilmiş 10 adet pamuk ve 4 adet kolza geninin) yem amaçlı kullanımına izin verilmesi talebini geri çektiklerine dair talebi uygun buldu.

Karma yemlerde onaylanmayan gen tespiti

Türkiye Yem Sanayicileri Birliği’nin Biyogüvenlik Kurulu’ndan başvurusu yapılmış ancak henüz onaylanmayan GDO ürünlerinin karma yemlerde tespiti halinde savcılığa suç duyurusunda bulunmadan önce Biyogüvenlik Kurulu’nun Kararının beklenmesini öngören bir düzenlemenin yapılması talebini değerlendiren Kurul, Biyogüvenlik Kurulu’nun konu ile karar verme yetkisinin bulunmadığına karar verdi.

LESAFFRE firması tarafından Biyogüvenlik Kurulu’ndan, GDO’suz ürün üreten ve söz konusu firmanın kontrolü dışında karşılarına çıkan ve özel sektörü, kamuyu ve adli mercileri meşgul eden GDO bulaşanı konusunun tüketici açısından risk oluşturmayan bir şekilde acil olarak çözüme kavuşturulması için mevzuatta çözüme yönelik bir düzenlemenin yapılması talebini de değerlendiren Kurul, bu konuda Biyogüvenlik Kurulu’nun yasal düzenleme yapma yetkisinin bulunmadığına karar verdi.

Biyogüvenlik Kurulu, Ayhan Sezer Yağ Gıda End. San. Tic. Ltd. Şirketi’nin kanola yağının gıda endüstrisi dışındaki diğer tüm sektörlerde ve alanlarda (PVC, döküm, boya, kalıp, pirinç döküm ve diğerleri) kullanılabilmesi talebini de uygun görmedi.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz