Avrupa Parlamentosu geçen hafta yapılan oylamada Avrupa Komisyonunun beş adet GDO’lu ürünü onaylama planına karşı çıktı. Parlamento ayrıca Avrupa Birliği’nin GDO onay prosedüründe reforma gidilmesi çağrısını tekrarladı.
Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanmasına karşı çıkılan GDO’lu ürünler arasında dört adet GDO’lu mısır türü ve bir GDO’lu pamuk türü bulunuyor.
Avrupa Parlamento üyeleri Bt11 ve 1507 adlı iki mısır türünün “hedef” olmayan kelebekler gibi diğer canlı türlerine zarar verebileceği yönünde endişelerini açıkladılar. Özellikle, Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan açıklamada yer alan “kabul edilebilir yerel ölüm oranı” ifadesi, bu iki mısır türünün onaylanmasının sorgulanmasına neden oldu.
Parlamento üyeleri ayıca MON 810 mısır türü (tohum ve ürünü) ile ilgili Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) tarafından yapılan değerlendirmenin de yeterli veriye sahip olmadığını belirttiler. Parlamento üyeleri bu mısır türünün Bt (Bacillus thuringiensis) toksini taşıyan istilacı bir bitki türü ile bir araya gelmesi durumunun “çiftçiler ve çevre açısından önemli riskler” taşıdığını belirttiler.
Yetki kimde?
Avrupa Parlamento üyeleri MON810 ürünleri ve genetiği değiştirilmiş pamuk söz konusu olduğunda bu GDO’lara Avrupa Birliğinde Komisyon tarafından onay verildiğine ancak üye ülke komitelerinin görüş desteğinin alınmadığına dikkat çekiyorlar. Bu durum normal karar alma süreci bakımından istisna olması gerekirken, kaide haline gelmiş durumda.
Daha önce 2015 yılı Ekim ayında Avrupa Birliği ülkelerinin birlik genelinde onaylanmış GDO’lu gıda veya yem maddelerinin sınırları içerisinde satış ve kullanımını yasaklama veya sınırlamalarını sağlayabilecek bir yasa tasarısı Parlamento tarafından reddedilmişti. Parlamento üyeleri böyle bir yasal düzenlemenin uygulanamaz olduğunu ve aynı zamanda böyle bir yasal düzenlemenin GDO kullanan ve kullanmayan ülkeler arasında sınır kontrollerinin tekrar başlamasına neden olacağı gerekçesi ile tasarıyı reddetmişti.