Duru Bulgur, Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzaladı. Ar-Ge çalışmaları ile geçmişte kullanılan ama bugün tohumlarına az rastlanan yerli buğdayın çeşitlerinin yeniden tarım endüstrisine kazandırılması hedefleniyor.
Üniversite – Sanayi İşbirliği Projeleri kapsamında Anadolu’nun yerli tohumlarının kalite ve doğallığı kaybedilmeden sanayiye yeniden kazandırılması için Duru Bulgur, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) ile işbirliği protokolü imzalayarak Ar-Ge çalışmalarına başladı. KMÜ Biyomühendislik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nevzat Aydın önderliğinde, geçmişte bulgur üretiminde kullanılan yerli buğdayın tarımda yeniden kazanımı için araştırmalar yapılacak.
Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Duru, ülkemizin önemli zenginliklerinden olan buğdayla ilgili yapılacak araştırmaların Karaman’a ve Türkiye ekonomisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti. Duru, 1935 yılından beri bulgur üretimi yaptıklarını ve 51 ülkeye ihracatları bulunduğunu kaydederek “Şirketimizin kurucusu Ziya Duru tarafından bulgur üretiminde kullanılan kaliteli buğdaylarımızı tekrar üretime sokmak ve bu buğdaylara sahip çıkmak amacıyla ülkemizin için çok önemli bir projeyi hayata geçirdik. Bulgur üretiminde kullanılan buğdayın kalitesinin geleneksel yöntemlerle artırılmasının gerek bulgur kalitesini gerekse ürün çeşitliliğini olumlu yönde etkileyeceğine inanıyoruz. Ayrıca ülkemizin önemli zenginliklerinden olan buğday genetik kaynaklarının muhafazasına da önem veriyoruz.” açıklamasında bulundu.
Üniversite ile işbirliği yapma hedeflerinin Karaman ve Türkiye’deki kırsal tarıma ve buğdayın genetik kaynaklarının muhafazasına destek sağlamak olduğunu belirten İhsan Duru, bulgur üretiminde kullanacakları buğdayın kalitesinin geleneksel yöntemlerle artırılmasının, aynı zamanda bulgurdaki ürün çeşitliliğini de artıracak en önemli faktör olduğunu vurguladı.
Karaman, tarımsal ürünleri ile markalaşacak
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Akgül işbirliği ile ilgili olarak; “Üniversite-sanayi işbirliğinin önemli örnekleri arasında yer alacağına inandığımız bu projeyi hayata geçiren akademisyenlerimizi ve Duru Bulgur yönetimini tebrik ediyorum. Bulgur üretiminde Türkiye’nin önde gelen illerinden biri olan Karaman’ın en önemli hammadde ihtiyacının başında buğday gelmektedir. Bir ilin tarımsal ürünlerde marka olmasının en önemli şartı, üstün kalite özelliklerine sahip, yerli tarımsal ürünler yetiştirmesidir. Bugün hayata geçirdiğimiz bu Ar-Ge projesinin tarım ve gıda sektörüne önemli çıktılar sağlayacağına ve kırsal kalkınmaya katkı sunacağına inanıyor, ilimize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi.
Proje yürütücüsü ve KMÜ Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Aydın da proje hakkında bilgi vererek “Proje kapsamında ülkemizde yetiştiriciliği çok azalan ve çok kaliteli ürüne sahip eski Anadolu buğdaylarını kullanılarak geleneksel yöntemlerle sert durum buğdayının kalitesi iyileştirilecek. Araştırmada, ülkemizde bulunan yerel buğdayları ve daha önce hiç kültüre alınmamış yabani buğdaylarımız kullanılacak. Proje ile kırsal tarım yapılan alanlardaki sert durum buğday üretimi ve kalitesinin artırılması hedeflenmektedir.” dedi.