Çaykur Genel Müdürü Vekili Yusuf Ziya Alim, 2020 yılı yaş çay kampanyası alımını, 19 Mayıs Salı günü başlattıklarını, bu sürgünde dönüm başına üreticilerden günlük 600 kilogram çay satın alacaklarını açıkladı. Alim; “Bu kota Çaykur tarihinin en yüksek kotasıdır.” dedi.
Çaykur Genel Müdürü Vekili Yusuf Ziya Alim, Çaykur Brifing salonunda düzenlediği basın toplantısında, “2020 yılı yaş çay kampanyası alımını, 19 Mayıs Salı günü başlatıyoruz. Bu sürgünde dönüm başına üreticilerimizden günlük 600 kilogram çay satın alacağız. Bu kota Çaykur tarihin en yüksek kotasıdır. Bildiğiniz gibi geçen yıl kotamız 500 kiloydu. Kotayı bu sezon bu kadar yükseltmemizin nedeni? Kuruçay satışlarımızda gerçekleştirmiş olduğumuz 40 bin ton çay satışı başarımızın sonucu bu kota oluşmuştur. Üreticilerimizin çaylarını toplamada acele etmemelerini, çay alımında her hangi bir sıkıntı yaşanmayacaktır. Günlük kapasite işleme rekoltemiz kadar hereksin çayını satın alacağız.” dedi.
Çaykur olarak 2019 sezonu yaş çay alımı ve kuru çay üretiminde tarihinin en başarılı rakamlarına sahip olduklarını söyleyen Yusuf Ziya Alim, şöyle konuştu:
“Bu yılın hazırlıklarını farklı ve özel kılan diğer bir husus da malum dünya genelinde etkili olan koronavirüs salgını olmuştur. Olağan akışın dışında ilave önlemler, tedbirlerin alınmasını gerektiren bu süreçte Çaykur olarak üreteci ve çalışanlarımızın sağlığını riske etmemek, üretime de ara vermemek için yoğun bir çaba sarf ettik ve kampanya süresince bu noktadaki hassasiyetimiz aynen devam edilecektir. Geçen yıl yaş çay kampanyasını 10 Mayıs’ta açmıştık. Bu yıl bölgemizde hava şartlarının soğuk seyretmesi sonucu bitkinin gelişmesinde geç olmuştur. Artık bölgemizde de havalar bir hayli ısınmaya başladı. Ve çaylarımız toplanacak kıvama erişmiştir. Çay tarımının yapıldığı, Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerimizde bulunan 46 yaş çay işleme fabrikalarımıza, bu yıl Fındıklı ilçesinde yaptığımız 47’nci Çaykur Sümer çay fabrikamızda günlük 320 bin ton kapasiteyle üretime başlamış olacaktır. 2019 yılında 750 bin ton yaş çay satın alarak 140 bin ton Kuruçay elde ettik. Çaykur olarak 2019 sezonu yaş çay alımı ve kurur çay üretiminde tarihinin en başarılı rakamlarına sahip olmuştu. Bu sezonda inşallah bu rakamların üzerinde çay satın almak ve kuru çay üretmek hedefindeyiz. 63 bin ton Kuruçay stokumuzla yılların en düşün stokuna sahip konuma gelmiş olduk. Ama biz bu stoku kendimize yine çok görüyoruz. Bu stoku eritmek için piyasaya, Trabzon Uzungöl, Rize Ovit ve Artvin Kafkasör isimli çay paketlerini yeniden üretime başlayacağız. Üreticilerimiz özellikle çaylarını toplama, satma konularında acele etmez, Çaykur olarak planladığımız alım uygulamalarımıza riayet eder, hem kendilerini hem de bizim şartlarımızı zorlamazlar ise inanıyoruz ki geçmiş dönemlerden daha rahat bir çay sezonu yaşayacağız. Ayrıca üreticilerimizi memnun edecek, rahatlatacak 600 kg. alım kotamız nedeniyle acele etmemelerini, inşallah huzurlu bir ortamda çaylarını rahatlıkla satabileceklerdir.”
44 maddelik acil eylem planı
Yeni tip Kovid-19 Koronavirüs ile mücadele kapsamında 44 maddelik acil eylem planı oluşturduklarını da ifade eden Alim, 2020 yaş çay kampanyasının başlamasıyla birlikte üretim yapacak olan 47 yaş çay fabrikasında ve yaş çay alim yerlerinde görev yapacak olan çalışanlarla ve çay satmaya gelecek olan üreticilere yönelik koronavirüse karşı alınacak olan önemler konusunda aylardır, ÇAYKUR’un tüm birimlerinde çok ciddi çalışma ve uygulamalar yaptıklarını açıkladı.
Alim, konuşmasına şöyle devam etti:
“Yeni tip Kovid-19 Koronavirüs ile mücadele kapsamında 44 maddelik acil eylem planı oluşturduk. Bahçeden alım yerine ve fabrikaya, üreticinin çaylarını alım yerine getirmesinden eksperlerin çay alma şartlarına, nakliyeciden fabrikalarda çalışan personele kadar dikkat edilmesi gereken 44 maddelik bir Kovid-19 acil eylem planı uygulamamızı titiz bir şekilde tavizsiz sürdürüyoruz. Örneğin üreticimiz kendisine verilen randevu saatlerine riayet ederek alım yerine maskeli bir şekilde gelip sosyal mesafeyi koruyarak çayını satabilecektir. Ayrıca bu süreçle ilgili eksperlerimizi kampanya öncesi işe alınarak Kovid-19 tedbirleriyle ilgili kendilerine eğitim verilecek. Yükleme ekipleri, nakliyeciler yine sosyal mesafe ve maske takma zorunluluğu kuralına uyacaklar. Nakliyecilerin ve 3. şahısların fabrikaya giriş çıkışları kontrollü olarak yapılacak ve kesinlikle hiçbir sosyal alanı kullanmalarına izin verilmeyecektir. Fabrika personelimizin işe giriş çıkışlarında ateşleri ölçülecek, kıyafetlerini değiştikten sonra ellerini yıkamadan ve maskelerini takmadan işe başlamayacak, iş yerlerinde sosyal mesafeyi kesinlikle ihlal etmemelerine dikkat edilecek, bunun gibi insan ve toplum sağlığını ilgilendiren konularda personelimiz düzenli aralıklarla bilgilendirilecektir.” şeklinde açıkladı. 2020 yılı yaş çay sezonunun ülkemiz, çay tarımının yapıldığı bölgemiz ve üreticilerimize, çalışanlarımıza hayırlı olmasını, bereket getirmesini ve biran önce bu koronavirüs salgınından kurtulup normale dönmemizi Allah’tan niyaz ediyorum. Ve herkesin mübarek kadir gecesini ve ramazan bayramlarını tebrik ediyorum. ”