“Üzüm bağları kayıt altına alınmalı”

0
518
Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen başkanlığında toplandı.

Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rüstem Cangi: “Türkiye’de ‘nerede, ne zaman, ne kadar’ üzüm yetiştirildiğine dair veri yok. Bunu bilmiyoruz. Özellikle ticari üretim yapılan bakımlı bağların, kayıt altına alınması lazım.” dedi.

Bağcılık sektörü ve üzüm üreticilerinin sorunlarının araştırılarak alınacak tedbirlerin tespit edilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Manisa Milletvekili İsmail Bilen başkanlığında toplandı.

Toplantıda sunum yapan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cangi, Türkiye’de yılda yaklaşık 3,5-4 milyon ton üzüm üretildiğini belirtti.

Cangi, üzüm üretiminin yüzde 50’sinin sofralık, yüzde 20 şıra ve şaraplık, yüzde 40’ının kurutmalık olduğunu ifade ederek, üzüm yaprağının da ciddi gelir kaynağı niteliği taşıdığını dile getirdi.

Türkiye’de her ilde bağcılık yapıldığına işaret eden Cangi, “Türkiye’de ‘nerede, ne zaman, ne kadar’ üzüm yetiştirildiğine dair veri yok. Bunu bilmiyoruz. Özellikle ticari üretim yapılan bakımlı bağların, kayıt altına alınması lazım. Üretilen üzüm sofralık mı, kurutmalık mı, kaç dekarlık alanda üretim var, bunların kaydı girilirse ülkemizdeki bağ varlığını net olarak ortaya koyma şansımız olacaktır.” diye konuştu.

Bu sayede ileriye yönelik planların daha iyi yapılabileceğini vurgulayan Cangi, üretimde kalitenin ön plana çıkarılması gerektiğinin altını çizdi.

Cangi, komisyona üzüm yetiştiriciliği konusunda bilinçlendirme çalışması yapılması, pazarlama teknikleri ve pazarın geliştirilmesi, depolama imkanlarının artırılması, havzalara göre yetiştirilecek çeşitlerin keskinleştirilmesi ve desteklerin bu çeşitlere göre verilmesi önerilerinde bulundu.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi İlhan Zincirlioğlu da üretilen çekirdeksiz kuru üzümün ortalama yüzde 83’ünün ihraç edildiğini ifade etti. Türkiye’de kişi başına tüketilen kuru üzüm yaklaşık 450 gram iken bu rakamın İngiltere’de 2 kilogram olduğuna işaret eden Zinciroğlu, kuru üzüm tüketiminin desteklenmesini, Ulusal Kuru Meyve Konseyi kurulmasını, üreticinin bilinçlendirilmesini ve etkin lisanslı depoculuk faaliyetlerinin yapılmasını tavsiye etti.

Denizli Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Tefenlili ise bağcılık ve tarıma destek verilmesi, üniversitelerin bu konularda çalışma yapması gerektiğini söyledi. Tefenlili, hükümetin lisanslı depoculuğu, üzüm üretimini ve ihracatını desteklemesini istedi.

Kaynak: Meclis Haber

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz