0.5 C
Ankara
Cumartesi, Aralık 21, 2024

URAYSİM Alpu’nun verimli arazilerini yok edecek

Okumalısınız!

Eskişehir Alpu ilçesinde kurulması planlanan Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezi (URAYSİM), üzerindeki tartışmalar bitmiyor. Alpulu üreticiler, ilçenin verimli arazileri yerine merkezin çorak arazide kurulmasını isterken, siyasilerden de konu hakkında açıklamalar geldi.

Eskişehir’de Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezi, hızlı tren denemesi için Alpu’ya bağlı Bozan, Çardakbaşı ve Yeşildon köylerindeki tarım arazileri üzerine kurulacak. Oysa proje için 2016 yılında ilk adım atılmış ve ilgili 28 kuruma giden bilgilendirme ve danışma yazısında bambaşka bir hat çizilmişti. Kurumlar incelediler, biri dışında hepsi onay verdi. Hızlı tren çorak araziden geçecekti. Yıllar geçti, 2021 Ocak ayına gelince iş başladı. Ki, bir baktı köylüler ray sistemi tam da verimli tarım alanlarının ortasından geçecek.

Ancak köylüler, merkezin çorak araziye yapılmasını istiyor. Aydınlık gazetesinden Füsun İkikardeş, konuyla ilgili olarak Eskişehir Alpu Boran’da Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Güven Kırgı ile görüştü.

Kırgı, projeyle ilgili yaşadıkları süreci İkikardeş’e şöyle anlattı:

Bozan’ı talan ediyor

“Üç köyden geçiyor URAYSİM. Tren Alpu’dan çıkıyor, sırasıyla Bozan ve Çardakbaşı, tekrar Bozan, tekrar Çardakbaşı ve Yeşildon’dan geçerek Alpu’ya dönmek üzere Bozan’ın tekrar içinde U dönüşü yapıyor. Tek taraflı geçse sıkıntı yok! Bozan’ı talan ediyor! Bizim burada toplaştırma oldu, yani devlet sulama için 18 milyon TL yatırım yaptı. Şu anda burada 43 tane kooperatif kuyusu var. Hepsi aktif çalışıyor. Enerji nakil hatları var. Birçok elektrik direği, elektrik taşıyor. Toplaştırma olurken yol güzergahları belirlendi. Parsel parsel bölündü. En ufağı 15-20 dönüm olmak üzere her parselde 100, hatta 160 dönüm yerlerimiz de oldu. İşte tam buradan hızlı tren geçiyor! Bozan’dan! Bu iş başlayalı 20-25 gün oldu. Vatandaşı tek tek çağırıyorlar, Bozan’da metrekaresini 25 TL, Alpu’da 50 TL, bazı yerlerde 100 TL istimlak ücreti ödeyerek kamulaştırıyorlar.”

Kurumların haberi yok!

Kırgı ve pek çok kooperatif başkanı, üreticiler her kesimden ilgili ve yetkiliye koşmuşlar ve bakın nelerle karşılaşmışlar:

“Projenin sahibi Anadolu Üniversitesi! Rektörle ve projeyi hazırlayan ekiple görüştüm. Ulaştırma Bakanlığı ile görüştüm ‘Üniversite yaptı’ diyorlar. Tarım Bakanlığı ile de istişarede bulunduk, ‘Haberimiz yok’ diyorlar.” Peki ya DSİ? O da ‘Haberimiz yok’ diyor.”

Başka yer gösterdik

“2016 yılında 28 ayrı kuruma kâğıt gönderiyor ve diyor ki, ‘Buradan hızlı tren geçireceğiz.’ Tarım İl Müdürlüğü’ne, kooperatiflere, Valiliğe, Ziraat Mühendisleri Odası’na, ilgili hangi kurum ve kuruluş varsa yazı göndermiş üniversite. Projede kıraç arazi dediğimiz yere yapılacak diye gösteriyor. İlk proje böyle!

Yalnızca bir yerden itiraz geliyor: Çukurhisar Mahallesi’nde atış alanı var. Asker ‘Benim burada atış alanım var, buradan geçemezsin’ diyor, projeye diğerlerinden itiraz gelmiyor. Yeni proje hakkında da kimseye bilgi verilmiyor. Yeni kâğıt geldi mi? Gelmedi!

Ali Cengiz oyunu yapılıyor! İçerde oyuncak oynamışlar! Başka yer gösterdik, olabilirdi, ama maliyeti düşünmüşler herhalde…”

570 kişinin tarlası gidecek

“URAYSİM buradan geçerse 570 kişinin tarlası gidecek, 7 bin 280 dönüm arazi gidiyor. Bakın sadece bin metrekare yerde neler çıkıyor: Mısır ekiyoruz, 1800 kg mısır alıyoruz. Konservelik şeker mısırı 2200 kg! Bezelye desen 1050-1100 kg. Buğday 800-850 kg. Arpa 700-750 kg. Şeker pancarı 10-12 bin kg. Hayvan mısırı 8000-10000 kg. Orada istimlak edilen arazinin verimini siz bulun! Ayrıca, Bozan, Alpu, Çardakbaşı, Yeşildon, bu dört yerde 22 bin 385 büyükbaş, 37 bin 550 tane de küçükbaşımız var. Hayvan mısırı, arpa, buğday, bunların posalarını hayvan yemi olarak değerlendiriyoruz. Arpanın sapını veriyoruz, dışarıdan saman ithal etmiyoruz! Sapını samanını, şeker pancarının posasını hayvanlarımıza veriyoruz.”

“Ray hatları verimli tarım arazilerinin yanı sıra mera alanlarını da yok edecek”

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de üretici gibi düşünüyor. Bugünkü TBMM Genel Kurulunda söz alan Çakırözer, URAYSİM’in kıraç alanlara kaydırılması çağrısını yineledi.

Bakanlar Kurulu kararıyla büyük ova ilan edilen ve koruma altına alınan Alpu Ovasının verimli toprakları üzerine Ulusal Raylı Sistemler Test Merkezi’nin kurulmasının gündemde olduğunu anımsatan Çakırözer, projenin Alpu içerisinde hayata geçirilecek olmasına kesinlikle karşı olmadıklarını ancak kıraç alanlara kaydırılması gerektiğini söyledi.

Çakırözer; “URAYSİM Projesi rayları Anadolu’nun buğday ambarı Alpu Ovamız üzerine kurulursa binlerce dönüm sulu tarım arazisi yok olacak, raylar tarlaları pek çok parçaya bölerek işlemez hâle getirecektir. Bozan, Yeşildon ve Çardakbaşı köylülerimiz sıkıntı içindedir. Ray hatları verimli tarım arazilerinin yanı sıra mera alanlarını da yok edecek ve bölgedeki hayvancılığı bitirecektir. Ray hatlarının döşeneceği topraklarda arpa, buğday, yonca, pancar, mısır, yanı sıra domates ve patates ekimi yapılmakta.” şeklinde konuştu.

“48.300 dekar tarım dışı alanın içinde yeterli alan bulunabilir”

Son günlerde yeniden gündeme gelen proje hakkında bir açıklama da DEVA Partisi Eskişehir İl Başkanı İsmail Haşim Ateş’ten geldi. Ateş, açıklamasında, “Son günlerde şehrimizde yaşanan tartışmalar adına il başkanlığımızın bu proje ile ilgili görüşleri projenin hayata geçirilmesi yönündedir. Büyükşehir Belediyesinin bu projeye 2012 yılında tamam deyip gerekli planların meclisten geçirilmesinin ardından geçtiğimiz ay yürütmeyi durdurma kararı için mahkemeye başvurmasına anlam veremedik. Yürütmeyi durdurma için açılan dava ile tam olarak ne amaçlandığı kamuoyuna açıklanmalıdır.” dedi.

Projenin %70’e yakınının tamamlandığı kabulüyle, yürütmeyi durdurma ve alınabilecek iptal kararları ile bugüne kadar yapılan imalatların boşa gitme durumu söz konusu olduğuna işaret eden Ateş, açıklamasında şunları kaydetti:

“Ancak partimiz bu yapılaşma alanlarının ilçedeki tarım dışı alanlarda oluşturulması gerektiğini savunmaktadır. Bunun dışında tarım arazileri içerisine yapılacak her türlü planlı alanın karşısındayız. BEBKA’nın (Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı) 2012 yılında hazırlamış olduğu Alpu ilçesi raporuna göre; Alpu İlçesinin Yüzölçümü 1.059.130 dekar, 400.490 dekar tarım arazisi, 389.640 dekar orman arazisi, 220,700 dekar çayır-mera, 48.300 dekar tarım dışı arazidir. URAYSİM projesi için gerekli hizmet alanları hemen yanı başına yapılmak zorunda değildir. Yapılması zaruri hizmet alanları için ilçede bulunan 48.300 dekar tarım dışı alanın içinde yeterli alan bulunabileceğine inanıyoruz. Kentimize katma değer yaratacak böyle bir yatırımın teşvik edilmesi gerektiğini düşünüyor, ama aynı zamanda ekolojik faktörlerin gözetilmesi gerektiğini de vurguluyoruz.”

Bu haber de ilginizi çekebilir: Eskişehir’de Planlanan Termik Santral 11 Milyon İnsanın Sağlığına Mal Olacak

[mc4wp_form id=”25750″]

Son Haberler

Elveda…

Yaşam İçin Gıda Haber Sitesinin Kurucusu, Genel Yayın Yönetmeni Sayın Metin Ertunç 20 Mayıs 2021 tarihinde geçirdiği kalp krizi...