TÜRKTOB Başkanı Yılmaz: “Verim ve kaliteli ürün için sertifikalı tohum şart’’

0
645
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanmaları halinde yerine göre verimin yüzde 25’e kadar, hibrit tohumlarda ise yüzde 100 oranında artabileceğini söyledi.

Çiftçilerin sertifikalı tohumluk kullanarak sadece verimi değil, kaliteyi artıracağını ve aynı zamanda tarımsal sanayinin ihtiyacı olan standartlara uygun ürünün sağlanacağını belirten Yılmaz, “Bunun sonucu olarak da çiftçimizin geliri artar. Üreticimiz ürününü pazar ve borsalarda yüksek fiyatla satmak istiyorsa mutlaka sertifikalı tohumluk kullanmalı.’’ dedi.

Yılmaz, sertifikalı tohum kullanmanın avantajlarını şöyle sıraladı;

Kayıt altına alınmış, tarımsal, teknolojik ve morfolojik özellikleri tanımlanmış çeşitlere ait tohumlar her aşaması yetkili kuruluşlar tarafından tarlada ve laboratuvarda kontrol edilen sertifikalı tohumların ‘’içerisinde yabancı madde ve yabancı tohum olmadığı için hangi ürünü ekmişseniz onu alırsınız. Ürün kuvvetli gelişme gösterir, çimlenme oranı yüksek olduğundan dekara ekilecek tohum miktarında %25’e varan tasarruf sağlayarak tohum maliyetini düşürür ve üreticimize kazanç sağlar. Sertifikalı tohumun, toprak neminden ve bitki besin elementlerinden yararlanma kabiliyeti sertifikasız tohumlara oranla çok daha yüksektir. Bitkilerin tümünün gelişmesi aynı dönemdedir. Böylece; bakım, çapalama, sulama, ilaçlama gibi işlemlerin yararı tam olarak kendini gösterir. Buda üreticiye zaman ve kazanç ve hasat kolaylığı sağlar.’’

“Sertifikalı tohum, fidan ve fide kullanın devlet desteği alın’’

Sertifikalı tohumluk kullanan çiftçilerin belirli türlerde devletten destek aldığını vurgulayan Yılmaz, ‘’Dekar başına buğday ve arpada 8.5 TL, patateste 80 TL, kuru fasulye, mercimek, nohut ve soyada 20 TL, çeltikte 8 TL, çavdar, tritikale ve yulafta 6 TL, aspir, kanola (kolza) ve susamda 4 TL,  fiğ, korunga ve yem bezelyesinde 10 TL,  yer fıstığı ve yoncada 15 TL destek var.‘’ dedi.

Sertifikalı fidan, fide ve standart fidan kullanım desteğine de değinen TÜRKTOB Başkanı Kamil Yılmaz, sertifikalı bodur ve yarı bodur fidanlarla bahçe kuracak ve sertifikalı çilek fidesi ile üretim yapacak çiftçilerin dekar başına 400 TL, bağ ve nar hariç diğer sertifikalı meyve fidanlarıyla üretim yapacak çiftçilerin ise dekar başına 280 TL destek alacaklarını ifade etti. TÜRKTOB Başkanı Kamil Yılmaz, devletin çiftçilerin bazı kötü niyetli kişi veya satıcılar tarafından aldatılmasını önlemek gayesiyle tohumculuk piyasasını denetlediğini ve tohumlukların sertifikalandırılmasını mecburi tuttuğunu belirtti.

Mahsulden tohumluk ayırırken çok dikkatli olunmalı’’

Yılmaz, sertifikasyon sisteminin tohumların kalitesine ilişkin çiftçiye güvence verdiğini, bitkisel üretimde verim ve kaliteyi artırdığını, standartlara uygun ürün elde edilmesini sağladığını, aynı zamanda sertifikanın tohumlukta devletin güvencesi anlamına geldiğini hatırlattığı açıklamasına şunları belirtti; “Hububat ekiminde mahsulden veya ambardan tohumluk kullanılması bazı sakıncaları da beraberinde getirebilir. Bunların başında tohumun yozlaşması genetik özgünlük ve çeşit safiyetini kaybetmesi gelir. Ayrıca tohumluğun içerisine zamanla başka tür ve yabani ot tohumları karışabilir. Tohumda hastalıklı ve bulaşık danelerin oranının artması ise bir başka sakıncalı durumdur. Gıda güvenliği için, çiftçimiz mahsulden tohumluk kullanırken bile çok dikkatli olmalı, temiz tohumluk kullanmalıdır. Hububat ekim alanlarında her iki yılda bir mutlaka tohumlarını yenilemesi, mümkünse her yıl verim, kalite ve kazancını düşünerek sertifikalı tohum kullanarak tohumluğunu yenilemesi yararlı sonuç verir.’’

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz