Üreticinin elinde kalan yemeklik patates ve kuru soğanın Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) tarafından alınması konusunda çalışma başlatıldı. Patates ve soğanlar, 81 ilde valilikler aracılığıyla Ramazan öncesi ihtiyaç sahiplerine ücretsiz dağıtılacak.
Toprak Mahsulleri Ofisi, çiftçinin elinde kalan yemeklik patates ve kuru soğanı satın alacak.
Konuya ilişkin Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Üreticilerimizin elindeki arz fazlası yemeklik patates ve kuru soğanların Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğü tarafından alınması yönünde çalışmalara başlanmıştır. Bahse konu yemeklik patates ve kuru soğanlar, İl Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca Valiliklerin gözetiminde, ihtiyaç sahibi tüketicilere ücretsiz dağıtılacak olup Ramazan öncesi dağıtımların başlaması hedeflenmektedir.”
Yazıda, valiliklerden gerekli hazırlıkların ivedilikle yapılması ve ürün temin edilecek adreslerin 09 Nisan 2021 tarihi mesai bitimine kadar TMO’ya bildirilmesi de istendi.
Gürer: “Geç kalınmış olsa da doğru bir karar”
Depolarda kalan ve çürüme aşamasına gelen patatesin TMO tarafından alınacağı açıklamasını geç kalınmış, doğru bir karar olarak değerlendiren CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, aynı zamanda TBMM’de yaptığı konuşmalarda ve basın toplantılarında, patates ve soğanda arz fazlası nedeniyle oluşan mağduriyeti sürekli gündeme getirerek depolarda ürünlerin çürümeye başladığını sık sık ifade eden isimlerin başında geliyor.
“Bu kararın alınması için ürünün depoda çürümeye başlaması mı gerekirdi?”
Gürer, TMO’nun patates ve soğan alım için görevlendirilmesinin ardından yaptığı değerlendirmede şunları kaydetti:
“Patates ve soğan ürününün, dondurulmuş ve işlenmiş ürün olarak değerlendirilmesi, katma değerli ürüne dönüştürülmesi, yurt dışına da bu yolla satışı olası iken ülkemizde ne yazık ki tarımda yaşanan plansızlık ve öngörüsüzlükler, ürünlerin çürümesine ve üreticinin mağduriyetine neden oluyor. Patates ve soğanda sorun olacağı aylardır görülüyordu. Bir karar almaları için iktidarı sürekli uyardık. Bu kararın alınması için ürünün depoda çürümeye başlaması mı gerekirdi? Binlerce ton patates soğan zayi oldu. Bu aşamada fireler arttı, en azından büyük bir mağduriyet kısmen önlendi. Alım yapılabildiğine göre neden bir ay önce bu alım yapılmayarak çiftçinin yaşadığı stres önlenmedi.” dedi.
Pazarda 3 TL
Patates üreticisinin ürettiği ürünü, maliyetinin altında bir fiyatla dahi satamayarak büyük mağduriyet yaşadığına dikkat çeken CHP’li vekil Ömer Fethi Gürer, parti görevlendirmesi ile gittiği Karabük ili Eskipazar ve Eflani ilçelerinde, patatesin pazarda 2.5-3 liradan satışını gözlemlediğini ifade ederek, “İktidar, Patatesin 10 kat fiyat artışı ile tüketiciye ulaşmasının açıklamasını yapmalıdır. Kışlık patatesin bitimiyle beraber bu ay sonu turfanda patates başlayacak. Eğer doğru ve korunaklı depolarımız olsa patates stokta çürümeyecek, piyasa dengesi de oturacaktı. Üretici kazanmıyor, tüketici olan vatandaş ise pahalıya ürün alıyor. TMO’nun yapacağı alım sonrası piyasada fiyatlar yine oynayabilir. TMO bu yönden de piyasayı dengelemeli ve haksız kazanca yönelecek aracıların önünü kesmelidir. Çiftçiden yok pahasına alınan ürün, aracıların eliyle fiyatı yükseltildiğinde üretim azaldı diye bahaneler sunulmaması gerekir. İktidarın tarım politikasının özünde yönetim sorunu var. Tohumdan hasada, depolamadan pazarlamaya kadar olan süreçte düzgün bir takip politikası yok. Günlük kararlarla piyasa oluşuyor. Maliyet bedeli ile tüketici fiyatı arasında oluşan yüksek farklar, genel bir üretim planlaması sağlanmadan çözülemeyecektir. Artan girdi fiyatları yani ilaç, tohum, gübre ve yer altından çıkarılan suyun elektrik tutarı düşmeden maliyetler de düşmez ” diye konuştu.
[mc4wp_form id=”25750″]