TAREKS’in ‘TK DORUK’ Mısır Çeşidi Tescil Edildi

0
1787
TK DORUK, İkinci ürün olarak Güneydoğu bölgesine, geç ana ürün veya Haziran ayı ekimleri için Ege ve Güney Marmara Bölgelerine, ana ürün olarak iç bölgeler ile Trakya Bölgesine tanelik mısır olarak öneriliyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TAREKS’in Altınova Araştırma İstasyonunda ıslah edilen TK DORUK mısır çeşidi, tescil edildi. TK DORUK, İkinci ürün olarak Güneydoğu bölgesine, geç ana ürün veya Haziran ayı ekimleri için Ege ve Güney Marmara Bölgelerine, ana ürün olarak iç bölgeler ile Trakya Bölgesine tanelik mısır olarak öneriliyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki TAREKS’in Altınova Araştırma İstasyonunda ıslah edilen TK DORUK mısır çeşidi, tescil edildi.

2017 yılında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ana ürün tanelik ALBAYRAK ve LİLA mısır çeşitleri tescil edilen TAREKS’in 2018 yılında da yeni mısır çeşidi “TK DORUK” tescil edildi. TK DORUK’la birlikte TAREKS’in tescilli çeşit sayısı 60’a ulaştı. Tescil süreci devam eden 14 çeşidin de önümüzdeki yıllarda çiftçi ile buluşması bekleniyor.

Başlatmış olduğu yerli mısır çeşitlerinin ıslahı programında farklı olum gruplarında (FAO 550 – FAO 700) çalışmalar yürüten TAREKS, bu çalışmalar doğrultusunda ana ürün grubunda (FAO 650) tanelik ve silajlık mısır çeşitleri ıslah ederek tescil ettirdi. Orta erkenci olum grubunda (FAO 600) yer alan TK DORUK ise ikinci ürün tanelik mısır çeşidi olarak tescil edildi.

Tarım Kredi Kooperatifleri’nden verilen bilgiye göre, TK DORUK, ikinci ürün tanelik mısır çeşidinin resmi tescil denemeleri iki yıl boyunca Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Mardin, Sakarya Manisa lokasyonlarında yürütüldü. TK DORUK, iki yıl süren tescil denemeleri sonucunda standart çeşitlerin verim ortalamalarının yaklaşık %3-4 üstünde verim verdiği bildirildi. İkinci ürün tescil denemelerinde çeşidin verdiği en yüksek verimi 1.720 kg/da ile Kahramanmaraş lokasyonunda ölçüldü. Çeşidin ortalama verimi ise ikinci ürün şartlarında 1.316,7 – 1.361,6 kg/da arasında gerçekleşti. Hasat tane nemi lokasyonlara göre değişmekle birlikte %16 – 20 arasında olan ürünün, piyasada yaygın ekilen diğer çeşitlerle eşdeğer hasat tane nemine sahip olduğu belirtildi.

TK DORUK, İkinci ürün olarak Güneydoğu bölgesine, geç ana ürün veya Haziran ayı ekimleri için Ege ve Güney Marmara Bölgelerine, ana ürün olarak iç bölgeler ile Trakya Bölgesine tanelik mısır olarak öneriliyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz