TSÜAB Başkanı Ahmet Yılmaz: “Sertifikalı tohum kullanım desteklerine yapılan artış bir miktar rahatlama sağlamakla birlikte, sertifikalı tohum üreten firmalarımıza verilen destekler yine yerinde saymaktadır.”
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yılmaz, TSÜAB’ın ve Sektör Paydaşlarının Sertifikalı Tohum Kullanım Destekleri ile ilgili çalışmalarının olumlu sonuç verdiğini, ancak sektör adına Sertifikalı Tohum Üretim desteklerinde de iyileştirmelerin yapılmasını beklediklerini belirtti.
Sertifikalı tohumluk üretimlerinin maliyetinin normal ürün üretimine göre daha yüksek olduğuna işaret eden Yılmaz, sertifikalı tohum üretiminde, üretim maliyetlerine ek olarak AR-GE çalışmaları, tohum işleme, etiket, sertifikasyon işlemleri gibi ilave maliyetlerin bulunduğunu kaydetti. TSÜAB Başkanı Yılmaz açıklamasında şunları ifade etti:
“Sertifikalı tohum üretim ve kullanım destekleri ile ARGE’ye ayrılan desteklerin artarak devam etmesi gerektiğini Tarım ve Orman Bakanlığı nezdinde yapmış olduğumuz görüşmelerde her fırsatta dile getirdik. Tedirginliğimiz, ödeme zamanı belirsizlikleri ve yıllar itibarı ile sabit kalan desteklerin hem sertifikalı tohum üretim rakamlarının artış ivmesini kaybettireceği hem de çiftçilerimizin sertifikalı tohum kullanma hevesini kıracağı yönünde olmuştu.
Uzun zamandır açıklanmasını beklediğimiz tarımsal desteklerdeki artış miktarlarını 5 Kasım tarihinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı ile görmüş olduk. Son yıllarda yüzde 100’ün üzerinde artış gösteren ilave maliyetlerin yanında tohuma verilen destekler 2015 yılından beri ilk defa artırılmıştır. Sertifikalı Tohum Kullanım desteklerine yapılan artış bir miktar rahatlama sağlamakla birlikte Sertifikalı Tohum Üreten Firmalarımıza verilen destekler yine yerinde saymaktadır.”
Yılmaz, yazılı açıklamasında son olarak, 5553 sayılı Tohumculuk Kanunu’nun 5. Maddesinde belirtildiği gibi “Tohumculuk Desteklerinin ayrı bir tebliğ ile özel olarak düzenlenmesi, Sertifikalı Tohum Kullanım ve Üretim Desteklerinin devam ettirilmesi ve 5-7 yıllık planlamalar şeklinde düzenlenmesi” gerektiğini vurguladı.