Çukurovalı pamuk üreticilerini, mevsim normallerinin üzerinde seyreden kavurucu sıcaklar nedeniyle normalden daha hızlı üreyen beyazsinek ve yeşil kurt korkusu sardı. Erken önlem alınmadığı takdirde bitkide büyük hasara yol açan zararlılara karşı üreticiler uyarıldı.
Türkiye’nin en önemli tarımsal üretim merkezlerinden Çukurova’da, son yıllarda ekimi giderek azalan ‘Beyaz altın’ pamuk için tehlike çanları, bu kez ekili alanları saran zararlılar nedeniyle çalıyor. Mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığı, pamuk bitkisinin özsuyunu emerek kurumasına neden olan beyazsinek ile kozayı yiyerek pamuğa dönüşmesini engelleyen yeşil kurt zararlısının üremesini hızlandırdı. Pamuk ekili alanları büyük bir hızla saran zararlılar, üreticide endişeye yol açtı.
Yüreğir Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi Emin Doğan, pamuk bitkisine büyük hasar veren zararlıların, aşırı sıcaklardan dolayı daha hızlı ürediğini belirtti. Pamuk bitkisi 5-6 karış uzunluğa ulaştığında beyazsinek ve yeşil kurdun verdiği zararlardan geri dönüşün mümkün olmadığını vurgulayan Doğan, üreticilere, önlem almakta geç kalmamaları uyarısında bulundu. Doğan, “Bitkinin yetişmeye başlamasıyla birlikte, pamuğun baş düşmanı olarak bilinen beyazsinek ve yeşil kurt zararlıları görülmeye başlandı. Beyazsinek, pamuk bitkisinin üzerinde ürüyor ve bitkinin özsuyunu emerek kurumasına neden oluyor. Farkına varılmazsa yaprak büzülüyor, bitki tam olarak beslenemiyor ve zarar gören kozalar açılmadan dökülüyor. Yeşil kurt ise bitkinin meyvesini yiyerek kozanın pamuğa dönüşmesini engelliyor. Her iki zararlıyla da zamanında ve etkin mücadele edilmezse pamukta ciddi verim kaybı yaşanıyor.” dedi.
Zararlıların hızla üreyip yayılmasına, artan hava sıcaklıklarının yol açtığına işaret eden Emin Doğan, “Bizim üreticilere tavsiyemiz geç kalmadan ilaçlama yapmaları. Geç kalındığı takdirde bu işin geri dönüşü yok. Bu yüzden orijinal ilaçlar kullanılmalı. Ayrıca, tavsiyeli bitki koruma ürünlerinin kullanılması çok önemli.” diye konuştu.