“Moringa, Türkiye için alternatif bir yem ve yemeklik yağ bitkisi olabilir”

0
1431
Moringa bitkisi beta karoten, C vitamini, E vitamini ve demir içeriğinin yanı sıra iyi bir protein kaynağı olarak biliniyor.

Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, moringanın Türkiye için alternatif bir yem ve yemeklik yağ bitkisi olarak değerlendirilebileceğini söyledi.

Moringa bitkisi tropik ve yarı-tropik iklim kuşaklarının 3 ile 10 metre yüksekliğinde çalımsı bir bitki olarak yetişiyor. Hindistan ve Afrika’ya özgü bir bitkisi olsa da son zamanlarda çeşitli tropik iklimlerde yetişmeye başladığı belirtiliyor. Bu bitki beta karoten, C vitamini, E vitamini ve demir içeriğinin yanı sıra iyi bir protein kaynağı olarak biliniyor.

Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan
Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan

Konya Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, birçok tropik ve yarıtropik ülkelerde, moringa bitkisinin yaprakları, meyveleri, olgunlaşmamış baklaları ve taze yaprak sürgünleri insanlar için geleneksel gıda olarak tüketildiğini söyledi. Moringa yaprakları yaklaşık yüzde 25 protein içerdiğinden ruminantlar için iyi bir protein kaynağı olduğunu anlatan Özcan, “Dolayısıyla farklı ülkelerde yaygın olarak kültüre alınmıştır. Moringa yüksek miktarda polifenol içerdiğinden antioksidan etkisi de oldukça yüksektir. Moringa yaprakları yüzde 25 protein, yüzde 17 yağ ve yüzde 38 karbonhidrat içermektedir. Yapraklarının amino asit içeriğide oldukça yüksektir. Dolayısıyla Moringa bitkisi mükemmel bir besin element (protein, mineral, vitamin, amino asit ve karotenoid) kaynağıdırlar.” dedi.

Prof. Dr. Mehmet Musa Özcan, Hindistan, Etiopya, Filipin, Suda, Latin Ameika, Florida ve Pasifik adalarında da yetişen moringa, kuraklığa dayanıklı olduğundan Türkiye’nin kurak ve sıcak, yarı-tropik iklimlerinde yetiştirilerek hem yem hem de yemeklik yağ bitkisi olarak kullanılabileceğini kaydetti. Moringa tohum unu gelişmekte olan ülkelerde aynı zamanda doğal bir su arıtıcı kaynağı olarak da kullanıldığına işaret eden Özcan, “Yağı alınmış moringa tohum unu gübre organik olarakta kullanılabilmektedir. Moringa tohumu yüzde 40-50 gibi yüksek oranda yağ içerip dominant yağ asidi oleik asittir. Yağ asidi kompozisyonu bakımından zeytin yağına benzer bir özellik göstermektedir. Dolayısıyla moringa bitkisi niçin Türkiye’de yem ve insan tüketimi için tohumları yemeklik yağ bitkisi olmasın.” şeklinde konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz