Kiraz üreticisi ile ihracatçısı ortak hareket edecek

0
468
Türkiye'nin 2017 yılında kiraz ihracatında ilk 3 pazarı; Almanya, Rusya ve Irak oldu.

Türkiye’nin üretiminde dünya lideri, ihracatında ise dünya üçüncüsü olduğu kirazda üretici ve ihracatçı ortak hareket edecek, sorunları birlikte çözecek, dünya pazarlarında Türk kirazı imajını güçlendirecek.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin 16 Nisan 2018 Pazartesi günü yapılan genel kurulunda seçilen Yönetim Kurulu üreticilerle ilk buluşmasını Türkiye’nin en önemli kiraz üretim bölgelerinden Kemalpaşa Bağyurdu beldesinde gerçekleştirdi.

Kemalpaşa Belediye Başkanı Arif Uğurlu’nun ev sahipliğinde Bağyurdu Düğün Salonu’nda düzenlenen, “Taze Meyve Sebze ve Mamulleri Sektörü Değerlendirme ve Sektörel Sorunları Değerlendirme Toplantısı”nda konuşan Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, ülkemize katma değeri ve markasal değeri ile büyük katkı sağlayan Kemalpaşa kirazının ihracatta başarılı bir sezon geçirmesini arzu ettiklerini söyledi.

“Birlik başkanı seçimlerinde söz vermiştim, sizin ayağınıza geleceğim ve sizleri dinleyeceğim demiştim… İşte ilk yolculuğumuza Kemalpaşa ile başladık…” diye konuşan Uçak, “Birliğimiz için çok önemli ve özel bir yeri olan üreticiler olduğunuzu bilmenizi isterim… Çünkü ürettiğiniz kirazlar hem bölgemiz hem de ülkemiz için büyük önem arz etmektedir. Tabi ki böyle değerli bir ürünü üretirken yaşanan sorunları, ürünümüze ve dolayısıyla sizlere zarar vermeden çözmemiz gerekiyor” şeklinde konuştu.

Türk kirazı imajı önemli

Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre; Türkiye’nin 2017 yılında kiraz ihracatında Almanya’nın 23 bin ton ile en büyük ihraç pazarı olduğu bilgisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cengiz Balık, Almanya’yı 15 bin ton ile Rusya ve 8.8 bin ton ile Irak’ın izlediğini, ilaç kalıntısı sorunu yaşamamak için ilaçlama yapıldığında, hasat takvimine kesinlikle uyulması çağrısında bulundu. Balık, “Bugün ilaç attıysanız yarın fiyat arttı diye kirazı toplayıp satmayın, bu şekilde 1 gün kazanırsınız ancak uzun vadede Türk kirazının imajına zarar verirsiniz. Türk kirazı imajı önemli” dedi.

Kemalpaşa Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Ali Bal ise; reçete ile ilaç almanın önemine vurgu yaptı. Bağyurdu beldesinde 13 bin dönüm alanda kiraz üretimi yapıldığını ancak 2018 yılında sadece 150 civarında üreticinin reçete ile ilaç aldığını dile getiren Bal, Üretici Kayıt Defterinin kullanımının düşük olduğunu, kalıntı ile karşılaşıldığında yaptırımlarla Üretici Kayıt Defteri sahibinin karşı karşıya kalacağını ifade etti.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz