İzmir Büyükşehir Belediyesi, “Başka Bir Tarım Mümkün” anlayışıyla başlattığı kestane ağaçlarındaki kanserle mücadelede büyük başarı sağladı.
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Küçük Menderes havzasının önemli gelir kaynaklarından kestane ağaçlarındaki kanser hastalığıyla mücadele kapsamında Beydağ, Kiraz, Ödemiş ve Tire ilçelerinde toplam 2 bin 112 kestane üreticisine destek verdi.
“Başka Bir Tarım Mümkün” anlayışıyla kırsalda üreticiye önemli destekler sağlamayı hedefleyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, kestane üretiminin en yoğun olduğu bölgelerin başındaki Küçük Menderes Havzası’nda verim kaybına yol açan kestane kanseriyle mücadeleyi sürdürüyor.
Hastalıkla mücadele yöntemlerine ilişkin çiftçi eğitimleri düzenleyen Büyükşehir, Beydağ, Kiraz, Ödemiş ve Tire’de 47 kırsal mahallede toplam 2 bin 112 kestane üreticisine göztaşı, ardıç katranı, koruyucu gözlük ve dezenfektan malzemesinden oluşan mücadele seti dağıttı. Büyükşehir’in 4 ilçede eş zamanlı yürüttüğü malzeme dağıtımının ardından, hastalık tespit edilen kestane ağaçlarında mücadeleye yönelik koruyucu önlemler de alınmaya başladı. Dezenfekte edilmiş aletlerle ağaçtaki kanserli alanları kazıyan üreticiler, temizlenmiş yüzeyleri göztaşı ve ardıç katranı karışımı sürerek kapatıyor. Hastalıklı dal ve sürgünler de budandıktan sonra, kontrollü şekilde yakılarak imha ediliyor.
Kestane ağaçlarının tamamen kurumasına yol açan hastalığın havzada yaygınlaşmasını önlemeyi hedefleyen Büyükşehir, yeni üretim alanları yaratabilmek amacıyla köylü ve çiftçiye bugüne kadar 137 bin 795 kestane fidanı da dağıttı.
“Olumlu geri dönüşler bizi mutlu ediyor”
Türkiye’deki her beş kestane ağacından birinin İzmir’de bulunduğunu ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç “Kestane yetiştiriciliği bölgemizde birçok köyün ana geçim kaynağı. Tüm dünyada kestane varlığında önemli kayıplara yol açan hastalık son yıllarda etkisini bölgemizde de hissettirmeye başladı. Büyükşehir Belediyemiz bulaşıcılığı yüksek bu hastalıkla mücadele edebilmek amacıyla malzeme ve ekipman desteğine ilk olarak 2017 yılında başlamıştı. Sağladığımız desteklerin hastalıkla mücadele konusunda köylü ve çiftçimize önemli katkılar sağladığını görmekten dolayı çok mutluyuz. Kestane üreticilerimizin mücadeleye ilişkin kararlılığı ve aldığımız olumlu geri dönüşler bizleri umutlandırıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak desteklerimizi sürdüreceğiz” diye konuştu.
”Yıllık üretim 72 bin ton”
Türkiye, yıllık 72 bin ton kestane üretimiyle dünyada üçüncü sırada yer alıyor. Ülkemizdeki kestane alanlarının yüzde 60’ı Aydın’da, yüzde 23’ü ise İzmir’de yer alıyor.
Kestane kanseri
Kestane kanserinin hastalık etmeni fungus (mantar) bir yara paraziti. Kestane ağaçlarına dal ve gövdedeki çatlak ve yaralardan girer. Bulaşıcılığı çok yüksek olup, hasat sırasında kullanılan sırık, kuşlar, böcekler veya kemirgen gibi orman hayvanları vasıtasıyla olduğu gibi rüzgar ve yağmur sularıyla da sağlıklı ağaca kolayca taşınabiliyor.
Kaynak: Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]