Türkiye’nin karpuz üretiminin önemli bir bölümünü karşılayan Çukurova’da, meyve olgunlaşmadan yapılan hasadın önüne geçmek amacıyla “ham karpuz timleri” oluşturuldu. Hasat boyunca ekim alanlarını tarayacak timler, ham karpuz hasadını engelleyerek, dünyaca ünlü Adana karpuzunun imajının zedelenmesini de önleyecek. Olgunlaşmadan hasat edilen karpuzlar, valilik kararınca imha edilecek.
Ülkenin en erken karpuz hasadının yapıldığı Çukurova’da, kokusu, lezzeti ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun imajını bozan ham karpuz hasadına karşı bir takım önlemler alındı. Karpuz ekiminin yoğun olarak yapıldığı Adana’nın Yüreğir, Seyhan, Ceyhan, Yumurtalık ve Karataş ilçelerinde, gıda tarım ve hayvancılık müdürlükleri bünyesinde “ham karpuz timleri” oluşturuldu. Timler, karpuz ekim alanlarını tarayarak, erken hasadın önüne geçmek için çalışmalara başladı.
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, Çukurova’da, yılın ilk erkenci karpuz hasadının başladığını anımsatarak, ünlü Adana karpuzunun imajına zarar veren etkenlerin önlenmesi için bir takım tedbirler alındığını ifade etti. Adana Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünce, ilçe müdürlükleri bünyesinde ekipler oluşturulduğunu belirten Doğan, bu ekiplerin, hasat süresince ekim alanlarını tarayacağını kaydetti.
Ham olarak hasat edilen karpuzun hem vatandaşa hem de çiftçinin kendisine zarar verdiğini dile getiren Mehmet Akın Doğan, “Amacımız, vatandaşların kaliteli karpuz yemesini sağlamak, bu konudaki mağduriyeti önlemek. Bunun yanında, dünyaca ünlü Adana karpuzunun imajının bozulmasının önüne geçmek. Vatandaş, hasat mevsiminin başında aldığı karpuz ham çıkınca, bir daha temkinli yaklaşıyor, karpuz almıyor. Böyle olunca tüketim azalıyor, karpuzun fiyatı düşüyor, çiftçi zarar ediyor. Tüketim düşünce bir sonraki sezon karpuz ekim alanları da azalıyor. Bu yüzden çiftçilerimizi, erken hasat konusunda tekrar uyarıyoruz” dedi.
Oluşturulan ekiplerin, sürekli ekim alanlarını gezeceğini ifade eden Doğan, şunları söyledi: “Ekiplerin ulaşamadığı durumlarda, karpuzun ham olarak hasat edildiğini fark eden vatandaşlarımız da kendileri veya muhtarlarımız aracılığıyla ilçe gıda tarım ve hayvancılık müdürlüklerine bildirebilirler.”
Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi karpuzun vitamin ve mineral kaynağı olduğunu belirterek, “Oldukça besleyici bir meyve olan karpuz, yüksek oranda A ve C vitamini ile kalsiyum, demir, magnezyum, fosfor, potasyum, bakır ve manganez mineralleri içerir. Ayrıca, sindirime iyi gelen besin lifi bakımından da zengin bir meyvedir. Vatandaşlarımız, ham hasat yapılarak, sıcak yaz günlerinde bu ferahlatıcı meyvenin lezzetinden mahrum bırakılmamalı” diye konuştu.
Üretici ve tüketicilerin zarar görmesinin önlenmesi amacıyla başlatılan çalışmalar kapsamında, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce bilgilendirme afişleri hazırlandı. Hazırlanan afişler, karpuz ekimi yapılan köylerde kahvehanelere asılarak, üreticiler uyarıldı.
“Üretici ve tüketicilerimizin zarar görmemesi için karpuzda erken hasada hayır” başlığıyla hazırlanan afişte, şu ifadelere yer verildi: “Çiftçilerimizin büyük emek ve masrafla yetiştirdiği karpuzu tam hasat olgunluğuna erişmeden tüketiciye sunması, tüketicinin karpuza olan isteğini ertelemektedir. Bu olay, kapuz fiyatlarının hızla düşmesine ve rekoltenin azalmasına sebep olmaktadır. Bu tür olumsuzluklardan dolayı üreticilerimizin zarar görmemesi, tüketicinin pazardan kaliteli karpuz temin etmesi için karpuzun en uygun hasat olgunluğunda toplanıp pazara sevk edilmesi gerekmektedir. Bu sebeple; Adana Büyükşehir Belediyesi Hal Müdürlüğü ve Adana İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce oluşturulan ekipler, karpuz ekili arazileri her gün kontrol edecek, olgunlaşmadan hasat edilen karpuzlar, Valilik makamının 11.04.2016 tarihli olurları gereğince imha edilecektir.”