İsrail’in tohum ithalatındaki payı yüzde 7

0
501
TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz: “Türkiye tohumlarını İsrail’den ithal ediyor gibi çok yanlış bir algı var. Türkiye’nin 2017 yılındaki 185 milyon dolarlık tohum ithalatı içinde İsrail’in payı oldukça düşüktür, sadece yüzde 7’dir. Kaldı ki ülkemiz İsrail’e yaklaşık 3 milyon dolarlık tohum ihraç etmektedir.”

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Geleneksel İftar Programı 24 Mayıs 2018 tarihinde Ankara’da yapıldı.

İftar programına, TÜRKTOB ve Alt Birliklerinin Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı üst düzey yetkilileri, sivil toplum ve meslek kuruluşlarının başkan ve yöneticileri, akademisyenler katıldı. Yemekte, TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Güldal birer konuşma yaptı.

TÜRKTOB Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Yılmaz, konuşmasında, son yıllarda tohumculuk sektöründe yaşanan gelişmeleri özetledi. 2017 yılında 1 milyon 50 bin tona yükselen sertifikalı tohumluk üretimini 2023 yılında 2 milyon tona, 136 milyon dolar olan tohumluk ihracatını ise 500 milyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini kaydeden Yılmaz; hedefleri arasında tohumlukta %73, fide, fidan ve süs bitkileri de dahil edildiğinde %92’ye ulaşan ihracatın ithalatı karşılama oranını önce eşitlemek ve sonra da ihracatın ithalatı geçmesini sağlamak olduğunu vurguladı.

“İsrail’in payı oldukça düşük”

Kamuoyunda zaman zaman tartışma konusu olan konulara da değinen Yılmaz, ‘’ Türkiye tohumlarını İsrail’den ithal ediyor gibi çok yanlış bir algı var. Türkiye’nin 2017 yılındaki 185 milyon dolarlık tohum ithalatı içinde İsrail’in payı oldukça düşüktür.(sadece % 7’dir.) Kaldı ki ülkemiz İsrail’e yaklaşık 3 milyon dolarlık tohum ihraç etmektedir. Bırakınız İsrail’i, şu an tohum ithalatı toptan yasaklansa Türkiye 80 milyon yurttaşını, 40 milyona dayanan turisti ve 4 milyonu aşan mülteciyi rahatlıkla doyurabilecek potansiyele sahiptir.” şeklinde konuştu.

İkinci bir konunun; GDO ve Hibrit tohumlar meselesi olduğunu söyleyen Yılmaz, şöyle devam etti:

“Türkiye’de GDO’lu tohum üretim ve ithalatı yasaktır. Bu konuda çok ciddi yaptırımlar ve etkin bir denetim söz konusudur.  GDO teknolojisi ile hibrit / melez teknolojisi çok farklıdır. Hibrit tohumlarla üretilen ürünler doğaldır. Bu ürünler sağlık riski taşımaz. Tüketicilerimizi yediği meyve sebzeden ve diğer gıda ürünlerinden soğutmak ülkemize yapılacak en büyük kötülüklerden biridir.

Ayrıca, ülkemizin yaş meyve-sebze, tahıl ürünleri ve süs bitkileri ihracatı sürekli artmaktadır. Bu artışta kaliteli tohumlukların ve çoğaltım materyallerinin kullanılmasının payı çok büyüktür.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz