Şanlıurfa’da, yağış yetersizliğinden dolayı hububat ekili alanın 2 milyon dönümünde kuraklık yaşanıyor. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, ”çiftçinin perişan” olduğunu söyledi.
Şanlıurfa’da, yağış yetersizliğinden dolayı hububat ekili alanın 2 milyon dönümünde kuraklık yaşanıyor. Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, kuraklık nedeniyle ürün kaybının yüzde 90’ları bulması beklendiğini açıkladı
Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Şanlıurfa’da, kurak kış döneminin ardından Mart ve Nisan ayındaki yağışların yetersiz olması nedeniyle hububatta ürün kaybının yüzde 90’ları bulması bekleniyor.
Tarım alanı büyüklüğü bakımından Konya ve Ankara’dan sonra üçüncü sırada yer alan Şanlıurfa’da 9 milyon dönüm hububat ekili alanın 6 milyonunda tarımsal sulama yapılırken, 2 milyon dönümünde yağış yetersizliği nedeniyle kuraklık yaşanıyor.
Tarım diyarı Şanlıurfa’da yetersiz yağışlar nedeniyle kuraklık yaşanan 2 milyon dönümlük alanın 1 milyon dönümü arpa, 800 bin dönümünde mercimek, 200 bin dönümde ise buğday üretimi yapılıyor.
Şanlıurfa’da her yıl 240 bin ton fıstık, 1 milyon 27 bin ton pamuk elde edilirken, ekilebilen tarım alanı bakımından Şanlıurfa’da, Türkiye’deki mercimeğin yüzde 36’sı, Arpa’nın yüzde 11’i, Buğday’ın ise yüzde 10’u üretiliyor.
Geçen yıl etkili olan yağışlar nedeniyle hububatta bolluk yaşanan Şanlıurfa’da, bu yıl kuraklık nedeniyle beklenen verim alınamayacak. Yetersiz yağışlar nedeniyle bölgede, hububat veriminde yüzde 90’ları bulan ürün kaybının yaşanacağı öngörülüyor.
Şanlıurfa’da beklenen yağışların yetersizliğinden yaşanan kuraklıktan tarımsal sulama alanı az olan Ceylanpınar, Viranşehir, Hilvan, Siverek, Halfeti, Birecik, Haliliye ve Karaköprü etkilenirken ürün kaybının yüzde 90’ları bulabileceği belirtiliyor.
”Çiftçimiz perişan”
Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyüpoğlu, şunları söyledi:
“Çiftçimiz perişan. Urfa geneli 2 milyon dönüm arazide yüzde doksanı gördüğümüz kadarıyla zarar görmüş. Bunun için genel merkez ve Bakanlık nezdinde girişimlerde bulunduk. Sayın genel başkanımız bizzat bakan beyle görüştü. Bitkisel daire başkanı geçen hafta Urfa’ya geldi, kendi gözüyle alanı gördü ve tarlaları gezdi kuraklığın olduğunu kesin tespit etti. Bizim devletimizden istediğimiz, özelikle Sayın Cumhurbaşkanımızdan ricamız bir an önce bu bölgeyi afet kapsamına alınıp çiftçilerimize en az nakdi yardım olarak dönüm başına 200 TL verilmesi gerekir çünkü bir yıl boyunca bu çiftçilerimizin bir geliri olmayacak.
Urfa geneli 2 milyon dönümlük ekili alanın 1 milyon dönümü arpa, 800 bin dönümü mercimek, 200 bin ise buğday var. 2 bin dönüm arazimize de su kavuşmuyor ve bu yıl Mart ve Nisan aylarında yağmurun yağmamasından dolayı bu kurak arazilerde yetişen arpa var ama arpa saman ağırlığında %90’u zarar görmüş. Biçerdöverler bu arazilere girmeyecektir. Biçerdöver girse bile masrafını çıkarmayacaktır.
Sayın Cumhurbaşkanımız bir açıklamada bulundu tarım kredi kooperatif ve ziraat bankasında bulunan çiftçilerin borçları erteleneceğini söyledi. Çiftçilerimizin bu borç erteleme kolaylığını diğer bankalarında göstermesi yönünde Sayın Cumhurbaşkanımızdan talep ediyoruz. Sadece Ziraat Bankası ile tarım kredi kooperatif olunca çiftçilerimiz daha zor durumda kalacaklar. Kuraklık yaşayan çiftçilerimizin biran önce afet kapsamına alınmasını ve dönüm başına en az 200 TL nakit destek verilmeli ve çiftçinin bütün bankalarda bulunan borçlarının ertelenmesini talep ediyoruz.”
Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]