Yerli kenevir tohumu projesinde, esrarı azaltılmış iki tohum çeşidi tescillendi, iki yeni tohum da ise tescil aşamasında.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Türkiye’de kenevir üretimi artırılacak’ açıklamasının ardından Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ile Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce yürütülen kenevir ıslah çalışmaları sonucunda geliştirilen “Narlı” ve “Vezir” adlı iki yeni tohum çeşidi tescillendi. İki aday tohum çeşidi için de tescil aşamasına gelindi.
OMÜ Kenevir Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selim Aytaç, Ajans Bizim’e yaptığı açıklamada kenevirin sapından lifine, tohuma kadar birçok farklı ürün yelpazesinde kullanıldığını belirterek, yürütülen başarılı çalışmalar sonucunda, esrarı azaltılmış iki kenevir tohumu çeşidinin, Tohumluk Kontrol ve Sertifikasyon Müdürlüğü’nce tescil edildiğini belirtti.
Binde 2’ye kadar düşürüldü
Kenevir Islah Projesi kapsamında 2013 yılında OMÜ ve Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak çalışma başlattıklarını anlatan Aytaç, şu bilgileri verdi:
“TÜBİTAK’ın da desteklediği projemizin ilk meyvesini 2019 yılında, öne çıkan iki tohumluğun tescili için gönderdik. Burada iki yıl yürütülen çalışma sonucunda ‘Vezir ve Narlı’ adlı kenevir tohumluk çeşidimiz tescil edilmiş oldu. Bu standart üretim modelinin birinci adımıdır. Bu iki tohum çeşidinde THC oranı binde 3’lere kadar düşürüldü. Şimdi iki yeni aday tohum daha var. Bu tohum çeşitlerimizde ise THC oranını binde 2’nin de altına düşürmeyi başardık. Bu iki yeni tohmun isimleri de hazır. Projenin içerisinde bulunan ve geçtiğimiz günlerde kaybettiğimiz Şahin Gizlenci’nin ismini yeni iki tohumumuza vereceğiz. Tescil başvurularını da en kısa zamanda yapacağız.”
Endüstriyel kenevir için ilk adım
Türkiye’de ekim alanı 5 bin dekara kadar yükselen kenevirin en büyük üretim merkezinin geçmişten günümüzde Samsun olduğunu belirten Selim Aytaç, şunları söyledi:
“THC seviyesini uluslararası standartlarda olan iki tohumun ekimine önümüzdeki bu yılki hasatın ardından daha geniş bir alanda başlanacak. Amacımız kenevir bitkisinin narkotik özelliğinden çok endüstriyel bir bir bitki olarak kullanımını sağlayacak bir çalışma yapmak. Kenevir her türlü gıda içerisinde yer alabilecek bir bitki olduğu gibi, sapları mobilya ve inşaat sektöründe yalıtım malzemesi olarak da kullanılabilir. Endüstriyel kenevir pastasından Türkiye hak ettiği payı aldığında hem Samsun ekonomisi hem de Türkiye ekonomisi için çok önemli bir başarıyı sağlamış olacağız.”
Kaynak: Ajans Bizim
[mc4wp_form id=”25750″]