Elazığ’da 2016 yılı hasat mevsiminde ürün hasadı yapan biçerdöverlerde dane kaybını en aza indirmek, çiftçilerin üretmiş olduğu ürünün tarlada kalmasını sağlamak amacıyla hasat kontrolleri bugün başlıyor.
Konuyla ilgili olarak Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde eğitim programı düzenlendi. Ziraat Teknikeri Kani Sönmez tarafından verilen eğitimde il ve ilçelerde biçerdöver kontrolü yapacak olan toplam 33 personele eğitim verildi.
Toplantıya katılan Elazığ Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Turan Karahan, hasatta dane kaybının en aza indirilmesinin önemine vurgu yaptı. Karahan, ”Geçmiş yıllarda olduğu gibi bu yıl da ilimiz sınırları içerisinde hasat yapan biçerdöverler, Bakanlığımızın ilgili talimatları doğrultusunda kontrol edilmektedir. Bu amaçla ilimiz 11 kontrol bölgesine ayrılmış, Merkez ilçemizde 3, diğer ilçelerimizde de birer adet olmak üzere toplam 13 ekip kurulmuş ve 33 teknik eleman görevlendirilmiştir. Çiftçilerimize, özellikle biçerdöver sahipleri ile mutlaka hukuki geçerliliği olan sözleşme yapmaları bilgisi verilmiştir. Bu sözleşmeyi yapmaları çiftçilerimizin menfaatine olacaktır. Çiftçilerimizden istediklerimiz, il ve ilçe müdürlüklerimiz ile sürekli irtibat halinde olmaları, tane kaybına sebep olan biçerdöverleri en yakın tarım teşkilatına bildirmeleri ve hasadını yaptırdıkları ürününe sahip çıkmalarıdır.” dedi.
Hasat olgunluğuna gelmeyen ürün hasat edilmeyecek
Biçerdöver operatörlerinin yerine getirmeleri gerekenler ve uymaları gereken kriterler ise şöyle sıralandı:
“Kimliklerini, operatör belgelerini ve G sınıfı sürücü belgelerini yanlarında bulunduracaklar. Eğer operatör veya G sınıfı sürücü belgeleri yoksa kesinlikle biçerdöver kullanmayacaklar. Ürün sahiplerinin tane kayıpları ile ilgili uyarılarını dikkate alacaklar. Hasat yaptıkları ilde, Elazığ Valiliği’nce tespit edilerek ilan edilen tane kayıp oranlarının üstünde tane kayıplarına neden olmayacak şekilde hasat yapacaklar. Hasat olgunluğuna gelmeyen ürünü hasat etmeyecekler. Çiğ düştükten ve çiğ kalkmadan hasada başlamayacaklar. Arazi (eğimi, şekli), ürün (yatık, dik), hava koşullarını (rüzgar, çiğ) göz önüne alarak, en az tane kaybına neden olacak şekilde hasat yapacaklar. Operatör Belgesi olmayan kişiler biçerdöver kullanmak istediklerinde; bağlı oldukları il ve ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerine bir dilekçe ile başvurarak, ‘Biçerdöver Operatörü Yetiştirme Kursu’na katılacaklar. Hasattan önce kullanacakları biçerdöverin bakım ve kullanma kitabını okuyacaklar.”
Öte yandan, belirtilen hususlara uymayanlara, ürün kaybına sebep olanlar ile görevlilere karşı gelenler hakkında 5326 Sayılı Kabahatler Kanunu’nun 32’nci ve 40’ncı maddelerine göre yasal işlem yapılacağı belirtildi.