“Dikenli incir” üreticilerine eğitim

0
1605

Mersin’de, hem tadıyla hem görünüşüyle ilgi çeken dikenli incirin, modern koşullarda üretilip, ihracatının yapılabilmesi için üreticilerine eğitim verilmeye başlandı

Mersin’de, Erdemli İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü’nün, AB’den destek alan “Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma Projesi” kapsamında verilmeye başlanan eğitimlerle, “Frenk yemişi” veya “Kaynana dili” olarak da bilinen dikenli incirin satışlarının arttırılması hedefleniyor.

Erdemli ilçesindeki Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’ndeki eğitimler, 25 ziraat mühendisi ve İtalya’dan gelen 4 kişilik teknik heyetin katılımıyla başlarken, eğitime 500 dikenli incir üreticisi katıldı.

Proje koordinatörü, Erdemli Akdeniz Naturel Yaşam Derneği Başkanı Avni Taşyürek, AB’den destek alan “Yöresel Ürünlerle Kırsal Kalkınma” adlı projeyle dikenli incir üreticilerinin eğitimlerden geçirilerek, daha çok kazanç sağlamalarının amaçlandığını söyledi.

Çalışmanın ilk etabında projeyi anlattıklarını, ikinci etabında da çeşitli ilçelerde eğitim çalışmaları yapıldığını belirten Taşyürek, “Amacımız, dikenli incirin tablalarda satışının yanında modern tekniklerle üretilip paketlemesinin yapılarak Avrupa’ya ihracatının yapılmasını sağlamak.” dedi.

Projenin ortaklarından Erdemli Ziraat Odası’nın başkanı Rasim Şahin de dikenli inciri, kültür altına alarak, modern tekniklerle yetiştirilmesini hedeflediklerini anlattı.

Ankara Üniversitesi’nden Uluslararası İlişkiler Koordinatörü Dr. Kenan Aydınoğlu da eğitimlerin önemine işaret ederek, “Türkiye’de dikenli incirin sadece meyvesi para ediyor. Avrupa da ise dikeninin dışında her şeyi para ediyor. Bu projeyle Türkiye de özellikle de Çukurova yöresinde oldukça çok yetişen dikenli inciri Avrupa pazarına sokmak için çaba harcayacağız. Birlikte hareket edersek bunu başarırız böylece ihracata giden yeni bir ürünümüz olur.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz