Ziraat Yüksek Mühendisi A. Ömer Yuluğ tarafından %97 oranında milli ve yerli olarak üretilen bir sistem ile çiftçiler; kökü, suyu ve gübreyi izleyebilerek sulama sistemlerini yönetebilecekler.
Türkiye ve dünyanın dört bir yanında tehlike sinyalleri veren su ve çölleşen toprakları korumak için SmartMole’s siber fiziksel teknolojileri, tarımda ve peyzajda %50’den fazla su ve gübre tasarrufu sağlayarak sürdürülebilir tarım için umut vaat ediyor.
Yanlış sulama, gübre, gereksiz pulluk ve kimyasal kullanımı nedeniyle yılda 24 milyar ton toprağın sonsuza kadar kaybedildiğine dikkat çeken SmartMole’s markası yaratıcısı ve buluşların sahibi Ziraat Yüksek Mühendisi A. Ömer Yuluğ, geliştirdikleri sistem ile çiftçilerin kökü, suyu ve gübreyi izleyebilerek sulama sistemlerini yönetebildiklerini söyledi.
Yuluğ, %97 oranında milli ve yerli olarak ürettiklerini ifade ettiği SmartMole’s sistemi hakkında şu bilgileri paylaştı:
“Basınçlı sulama sistemlerinde gübrenin yüzde 75’i, suyun %54’ü ve hatta fazlası boşa gidiyor. İşletme döneminde tasarrufun gerçekleşmesi ancak toprağın altında olup biteni gerçek zamanlı gözlemleyerek vanaları yönetmekle mümkündür. “Bitkinin etkili kök bölgesi nerede” sorusu önemli çünkü sadece bu kısım sulanmalı. Toprakta sulama sırasında su ve gübre etkili kök bölgesi sınırını geçmemeli. Fakat bu sınırı tarlada gören ve bilen maalesef yok. Çiftçi nasıl tasarruf ederek doğru sulamayı yapabilecek ve doğayı koruyabilecek? Bunları çiftçinin gerçek zamanlı görebileceği bir teknoloji dünyada bugüne kadar geliştirilememişti. SmartMole’s ile çiftçilerin toprağın altındaki gözleri olabilen yüksek teknoloji patentlenip, %97 oranında milli ve yerli olarak üretildi ve çiftçinin hizmetine sunuldu. Artık çiftçiler kökü, suyu ve gübreyi izleyebilerek sulama sistemlerini yönetebiliyorlar.”
SmartMole’s ile bitkinin kökünün nerede olduğunun ya da nereye kadar gelişmesinin istenildiğinin sensörler ile izlenebilmekte ve yönetebilmekte olduğunu belirten Yuluğ, “Kökü özellikle suyu emen kılcal kısımları istenen bölgede yoğunlaştırarak imar edilebiliyor. Kökler doğa kanunları gereği suya yürür. Suyu toprak profilinde gözlemleyerek etkin dağıtmak sağlıklı, geniş hacimli köklerin ve bitkilerin gelişmesi anlamına geliyor, bu durum girdi maliyetlerini düşürerek verimi artırıyor.” dedi.
Yuluğ, bu yatırımın çiftçiler ile belediye park ve bahçeleri için geliştirildiğini de sözlerine ekleyerek; “Bu sistemle tek bir merkezden, seraların, tarlaların, park ve bahçelerin sulama sistemlerini yönetebiliyoruz. Parçalı tarla ve parkların tek bir parçaymış gibi verimli yönetimi ciddi işçilik tasarrufu da sağlıyor.” şeklinde konuştu.