Ülke genelinde geçen yıla göre buğday ve arpa ekilen alanların %1 civarında, makarnalık buğday ekilişinin ise %5 civarında artacağı tahmin ediliyor.
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), Ocak 2021 Hububat ve Bakliyatta Yağış, Ekiliş ve Gelişim Analizi Fenolojik Değerlendirme Notunu yayınladı.
1 Ekim-31 Ocak 2021 kümülatif (4 aylık) dönemde yağışların 194,9 mm olarak gerçekleştiği, yağışlarda normaline göre %25, geçen yıla göre %9 azalma mevcut olduğu belirtilen değerlendirme notunda; ülke genelinde bugün itibariyle tarımsal kuraklığın söz konusu olmadığı vurgulandı.
Ocak ayı yağışlarının etkisi ile iyileşme olsa da, tüm bölgelerimizde normallerine göre yağış azlığının devam ettiği, yağışlarda en fazla azalmanın %39 ile Karadeniz Bölgesi’nde gözlendiği kaydedildi.
Makarnalık buğday ekilişi yüzde 5 artacak
TMO’nun Fenolojik Değerlendirme Notunda, 2020/21 Sezonu Hububat ve Bakliyat Ekiliş ve Bitki Gelişimi konusunda ise şu tespit ve tahminlere yer verildi:
Hububat ekilişleri kurak geçen (Ekim-Aralık) dönem nedeniyle gecikti, özellikle iç kesimlerde ekilişler kuru araziye yapıldı. Ekilişler, Şanlıurfa’da 2. ürün mısır üretimi yapılan lokal alanlar dışında tamamlandı, kışlık ekim yapamayan bazı üreticiler ise yazlık (buğday ve arpa), mısır ve ayçiçeği ekimi yapacak.
Ülke genelinde bu dönem geçen yıla göre buğday ve arpa ekilen alanlar %1 civarında, makarnalık buğday ekilişi ise %5 civarında artacak. Makarnalık buğday ekilişinin Güneydoğu Anadolu’da yaklaşık %10 (Şanlıurfa’da %20), İç Anadolu’da %4 arttığı tahmin ediliyor.
Mısır
Birinci ürün mısır ekilişlerinin Adana yöresinde şubat ayının sonlarına doğru başlaması bekleniyor.
Kabuklu kırmızı Mercimek
Kırmızı mercimek üretiminin yaklaşık %94’nün yapıldığı Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kışlık kırmızı mercimek ekilişleri Kasım ayı başı itibariyle başladı ve Aralık ayının sonunda tamamlandı. Gaziantep ve Adıyaman’da ekilişler geçen sene seviyelerinde iken, Batman, Diyarbakır ve Şanlıurfa’da nohut, arpa ve ekmeklik buğdaydan kırmızı mercimeğe olan kaymadan dolayı %5 oranında artış olduğu izlendi.
Kırmızı mercimek üretiminin yaklaşık %5’nin yapıldığı İç Anadolu Bölgesinde ise yazlık kırmızı mercimek ekilişleri Ocak ayı sonu itibariyle Beyşehir yöresinde tamamlandı. Ekilişlerin yoğun yapıldığı Yozgat ve Konya yörelerinde, Ocak ayının son haftalarında görülen yağışlardan dolayı şubatın ikinci yarısında ekilişlerin hız kazanması bekleniyor. Konya’da ekilişler geçen sene seviyelerinde, Yozgat’ta nohut ekilişinden kırmızı mercimeğe cüzi bir kaymanın olacağı tahmin ediliyor.
Gerek Güneydoğu Anadolu gerekse İç Anadolu Bölgelerinde ekilişlerin geçen yıl ekim yapılan alanlara ilave olarak nohut, arpa ile buğday ekili alanlardan kırmızı mercimeğe cüzi bir miktarda yönelim olduğu gözlendi.
Nohut
Güneydoğu Anadolu bölgesinde Aralık ayının ilk haftalarında başlayan ekilişler bölge genelinde Ocak ayının sonu itibariyle tamamlandı. Nohut üretiminin büyük bir çoğunluğunun yapıldığı İç Anadolu Bölgesinde toprak hazırlıkları başlamış olup ekilişlerin şubatın ikinci yarısında başlayacağı öngörülüyor. Mevcut durumda ekilişlerde; Diyarbakır ve Adıyaman’da %25 azalış (Kırmızı mercimek ve hububata kayma), Batman’da %10 azalış (Kırmızı mercimeğe kayma), Gaziantep’te %5 seviyelerinde azalış (Pamuğa kayma) görülürken, Şanlıurfa’da geçen sene seviyelerinde olduğu gözlemlendi.
Genel olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesinde kırmızı mercimek ve hububata kaymalardan dolayı nohut ekilişlerinde %15 azalış oldu. İç Anadolu Bölgesinde ise bir önceki yıl verimde yaşanan kayıplar ve hububata olan kaymalardan dolayı ekilişlerde azalma olacağı öngörülüyor.
Yeşil mercimek ekilişleri
Yeşil mercimek üretiminin yoğun olarak yapıldığı iç bölgelerde toprak hazırlıkları başladı. Ekilişlerin şubat ayının sonlarına doğru başlaması bekleniyor. Yozgat yöresinde nohut ekili alanlardan cüzi bir miktarda yeşil mercimek ekili alanlara kayma olması bekleniyor.
Bu haber de ilginizi çekebilir: TÜİK, bitkisel üretim istatistiklerini yayınladı
[mc4wp_form id=”25750″]