Mersin Üniversitesi Teknopark’ta bir yazılım firması tarafından geliştirilen Plex uygulaması, hasta bitkilerin teşhisini kullanıcıların bir fotoğraf yüklemesiyle mümkün hale getirmeyi amaçlıyor.
KOSGEB Destekli Prototip aşamasındaki projenin ilk uygulaması beta sürümüyle yayınlandı. Tüm onayları ve patentleri alınan ürün Türkiye’de bir ilk olma özelliğini taşıyor.
Dünyada böyle bir yazılımın birkaç yazılım firması tarafından denendiğini fakat sonuca varılamadığını belirten Plex uygulamasının yazılım uzmanı Cevat Serin, geliştirdikleri uygulamnın özellikleri hakkında bilgiler verdi. Serin, Plex, Mersin Üniversitesi Teknopark bünyesinde KOSGEB destekli bir girişim olarak 2014 yılında başlayan Cadcom Bilgisayar imzalı bir uygulama olduğunu söyledi. Yapay zeka ve görüntü işleme teknolojileri kullanarak mobil cihazlar için bulut tabanlı uygulamalar geliştirmek isteyen Cadcom’un, Plex ile tarım sektörünü hedeflediğini kaydetti.
Plex, 3 milyon çiftçinin hayatını kolaylaştırabilecek uygulama olarak kurgulandı. Sahada çalışma yapan mühendislerin bitki hastalıkları teşhiste yüzde 100 doğruluk oranına ulaşamaması sebebiyle çiftçilerin hastalık teşhisi ve koruyucu önlemler için uzun süre beklemesi gerektiğini kaydeden Cevat Serin, ayrıca sunulan çözümlerin yeterince ekonomik olmaması gibi sorunlar bulunduğunu dile getirdi. Plex ile bu sorunlara çözüm getirmeyi hedeflediklerini belirten Cevat Serin, sözlerine şöyle devam etti: “Plex, belirttiğimiz gibi süreci birkaç fotoğraf yüklemeye indirgeyerek, oldukça kısaltıyor. İlgili hastalığın görsel üzerinden doğru tanımlanması için geliştirilen Plex algoritmaları ziraat mühendisleri tarafından iki yıldan uzun sürede toplanan bitki resimleri kullanılarak geliştirildi. Bunun için Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü’nden de destek alındı.”
Serin, ürettikleri ürünün bitkileri görsel yolla teşhis edebilen bir yazılım içinde bir çeşit yapay zeka bulunduğunu, ürünün 5 yıllık bir çalışma ve test çalışmaları sonucunda insanların kullanımına sunduklarını belirtti.
Uygulamanın içinde ziraat mühendislerini taklit eden bir yapay zeka bulunduğunu, bu yapay zekanın insanlar gibi normal olarak her şeyi öğrendiğini anlatan Serin, “Beta sürüm uygulaması olan Plex şimdilik yalnızca dört bitkiye ait hastalıklar teşhis edilebiliyor. Bu bitkilerin piyasada tüketimi en yüksek ve en sık hastalık riski gösteren bitkilerdir. İlerleyen etaplarda uygulamanın tam sürümünde 15’e yakın tarım bitkisi bulundurmayı ve uzun vadede Türkiye’deki tüm bitkileri kapsama almayı hedefliyoruz.” şeklinde sözlerini tamamladı.