Bitkiler, zararlı böcek ve hastalık riskiyle karşı karşıya

0
1125
Bitki zararlıları belli coğrafi bir bölgeyi istila ettikten ve bu bölgeye yerleştikten sonra bitki zararlılarından tam anlamıyla kurtulmak neredeyse imkansız. Ayrıca bu durumun idaresi de oldukça maliyetli.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından yapılan tahminler, dünya genelinde mahsul veriminin zararlı böcekler ve bitki  hastalıkları nedeniyle her yıl %20 ile %40 arasında azaldığı yönünde. Zararlı böcekler ve bitki hastalıklarının pek çoğu gıdaların hareketleri ile birlikte sınırları geçerek iklim değişikliğinin de etkisiyle üreyebilecekleri yeni yaşam alanlarına ve yeni çevrelere ulaşıyor.

Ekinlere zarar veren istilacı karıncalar ya da zeytin yapraklarının kavrulmasına ve dalların çürümesine neden olan “zeytinin hızla zayıflaması sendromu” bitki sağlığını olumsuz yönde etkileyen ve günümüz dünyasında çok kolay bir şekilde yayılabilen pek çok bitki zararlılarından sadece ikisi.

FAO bünyesinde bir araya gelen uluslararası uzmanlar, dünyada her gün ticareti gerçekleştirilen meyve, sebze ve diğer bitkilerin böcek, bakteri, virüs ve yabani otlardan korunmasında en etkili yöntemler konusunu görüşüyorlar.

Uluslararası Bitki Koruma Birliği (IPPC)  bünyesinde faaliyet gösteren Bitki Sağlığı Tedbirleri Komisyonu’nun (CPM) her yıl düzenlediği toplantılar, taraf ülkelerden, uluslararası organizasyonlardan ve özel sektörden  bitki sağlığı konusunda 182 uzmanı bir araya getiriyor.

Bitki Sağlığı Tedbirleri Komisyonu tarafından bu yıl düzenlenen organizasyonun teması “Gıda Güvenliği için Bitki Sağlığı” olarak belirlendi. Bu yıl uluslararası camianın 2030 yılına kadar açlığın ortadan kaldırılması taahhüdü ve beslenmede bitkilerin kritik rolü arasındaki ilişkiye dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

FAO Genel Direktör Yardımcısı Daniel Gustafson, bu yılki organizasyonun açılışında yaptığı konuşmada; “Son zamanlarda bitki hastalıkları ve bitki zararlılarına daha fazla dikkat edildiğini görüyoruz. Ancak konu ile ilgili bilincin arttırılması, bitki sağlığının korunması ve geliştirilmesi konusunda daha hala yapılacak çok şey var” açıklamasında bulundu.

Gustafson bitki sağlığını ve biyoçeşitliliği korumayı ve ticareti kolaylaştırmayı amaçlayan IPPC’nin çalışmalarının, Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin pek çoğu ile aynı doğrultuda olduğunu vurguladı.

Mahsul verimi her yıl %20-40 arasında azalıyor

Tarımsal ürünlerin her yıl 1,1 trilyon dolarlık uluslararası ticareti gerçekleştiriliyor ve gıda bu miktarın %80’inden fazlasını oluşturuyor.

Aynı zamanda FAO tarafından yapılan tahminler dünya genelinde mahsul veriminin zararlı böcekler ve bitki  hastalıkları nedeniyle her yıl %20 ile %40 arasında azaldığı yönünde. Zararlı böcekler ve bitki hastalıklarının pek çoğu gıdaların hareketleri ile birlikte sınırları geçerek iklim değişikliğinin de etkisiyle üreyebilecekleri yeni yaşam alanlarına ve yeni çevrelere ulaşıyor.

Bitki ve bitkisel ürünlerin nakliyatları sırasında nasıl kontrol edilecekleri ile yöntemleri belirleyen Bitki Sağlığı Tedbirlerine İlişkin  Uluslararası Standartları  değerlendirmek ve belirlemek CPM’in görevleri arasında bulunuyor. CPM ayrıca gelişmekte olan ülkelerin Ulusal Bitki Koruma Organizasyonlarının etkinliğinin arttırılmasını sağlayacak yöntemleri de destekliyor.

Bitki zararlıları belli coğrafi bir bölgeyi istila ettikten ve bu bölgeye yerleştikten sonra bitki zararlılarından tam anlamıyla kurtulmak neredeyse imkansız. Ayrıca bu durumun idaresi de oldukça maliyetli. Özellikle ada toplulukları ve gelişmekte olan ülkeler için bir tehdit unsuru olan istilacı karıncaların durumunda da olduğu gibi, bu gibi bitki zararlıları ile mücadelede hem çevreye hem de insan sağlığına zararlı olan tarım ilaçlarının kullanımı artış gösterebiliyor.

Standartların amacı küresel ticaretin hızla geliştiği dünyamızda sınırlar ve bölgeler arasında dolaşımda olan bitkiler için bitki zararlıları riskini en aza indirmek.

8 Nisan tarihinde sona erecek olan bu yılki CPM toplantısında özellikle deniz taşımacılığı ile bitki zararlıları riskinin artış göstermesi konusunun görüşülerek ve bu riskin bertaraf edilmesi amacıyla yeni bir Bitki Sağlığı Tedbirlerine İlişkin Uluslararası Standart getilmesi konusu değerlendirilecek.

Katılımcılar ayrıca elektronik bitki sağlığı sertifikasyonu (ePhyto) konusunda yeni gelişmeleri de değerlendirecek. ePhyto’nun desteklenmesi amacıyla online bir bağlantı merkezi  kurulması geçen yıl gerçekleştirilen CPM toplantısında görüşülerek onaylanmıştı.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz