Antep fıstığı zararlısıyla “böcekli” mücadele

0
1862

Antepfıstığı Araştırma Enstitüsü bünyesindeki “Biyolojik Mücadele Laboratuvarı”nda üretilen “Anthocoris minki”ler adlı böcekler, Antep fıstığı ağaçlarının yapraklarının kurumasına neden olarak hem ürüne hem de ağaca zarar veren “Antepfıstığı psilidi” böceğiyle biyolojik mücadelede kullanılmak üzere fıstık bahçelerine bırakılacak.

Anthocoris_minkiDoğaya ve çevreye dolayısıyla insan sağlığına ciddi zararları bulunan kimyasal ilaçlama yöntemlerinin yerine biyolojik mücadele yöntemleriyle ağaçlardaki zararlıları önlemeye yönelik çalışmalar yapılan Biyolojik Mücadele Laboratuvarında, Antep fıstığını korumak amacıyla “Anthocoris minki” isimli böcek üretildi.

Fıstık ağaçları için yararlı böcekler arasında yer alan “Anthocoris minki”, kent genelindeki fıstık bahçelerine bırakılarak, fıstık ağaçlarının zararlısı “Antepfıstığı psilidi”yle mücadele edecek.

Enstitü Müdürü Nevzat Aslan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, adı fıstıkla özdeşleşen Gaziantep için son derece önemli bir ürün olan Antep fıstığı ağaçlarının korunması amacıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bu kapsamda İpekyolu Kalkınma Ajansının desteği, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı eş finansı ile “Biyolojik Mücadele Laboratuvarı”nı kurduklarını anlatan Aslan, laboratuvarda fıstık ağacı zararlılarıyla biyolojik mücadele yöntemlerinin araştırıldığını kaydetti.

Aslan, Türkiye’nin dünya fıstık üretiminde ABD ve İran’ın ardından 3. sırada bulunduğuna işaret ederek, Enstitü olarak Türkiye için son derece önemli bu ürünün kalitesini ve verimini artırmak için çalıştıklarını vurguladı.

Fıstık ağaçlarının yapraklarını kurutarak hem ürüne hem de ağacın genel durumuna zarar veren “Antepfıstığı psilidi” böceğiyle bugüne kadar hep kimyasal mücadele yapıldığını ancak bunda da yeteri kadar başarı sağlanamadığına dikkati çeken Aslan, zararlılarla biyolojik mücadelenin önemine vurgu yaparak, şunları kaydetti:

“Antep fıstığı ağaçlarında ürün kayıplarına neden olan ‘Antepfıstığı psilidi’ zararlısıyla kimyasal mücadele, yanlış yapıldığında ağaçlara, çevreye, ürüne ve insan sağlığına zarar verebiliyor. Bu kapsamda ağaçların doğal koruyucuları mevcut. Ancak yapılan kimyasal mücadele, zararlı böcekleri yok ederken ağaca faydası olan böcekleri de yok ediyor. Zararlıyla mücadelede her türlü konuyu masaya yatırdık. 7 proje oluşturduk. Bu laboratuvar da onlardan biri. Kurduğumuz laboratuvarda, Antep fıstığı zararlısının doğal düşmanı olan ‘Anthocoris minki’ böceğini üretmeye başladık. Bu faydalı böceği ağaç başına 100 adet olacak şekilde bahçelere bırakacağız. Böylece kimyasal mücadeleye gerek kalmadan zararlı böceklerin popülasyonları azalacak. Bu doğadaki dengeye zarar vermeyecek bir yöntem. Bu yöntemle ürünlerde kimyasal kalıntı olmasının da önüne geçilebilecek. Fıstık ağaçlarında faydalı 10’a yakın böcek türü var. Biz şu an Anthocoris minki böceğiyle başladık. Daha sonra diğer türleri de üretebiliriz.”

Aslan, projenin 1 yıl içinde sonuçlanacağını daha sonra üreticilere de faydalı böceklerin dağıtılabileceğini dile getirdi.

Anthocoris minki

Kurak yıllarda zararlı daha fazla oluyor

Antepfıstığı psilidi zararlısının sayılarının özellikle kuraklık görülen yıllarda arttığını anlatan Aslan, üreticilerden bahçelerini kontrol altında tutmalarını, ilaçlamayı doğru miktarda ve doğru zamanda yapmalarını istedi. Aslan, “Antepfıstığı psilidi, denilen beyaz sinek, yapraklara musallat oluyor, yaprak özünü emiyor ve bu nedenle yaprak zayıflıyor, dökülüyor. Yaprak dökülünce sonraki senenin meyve gözleri de zarar görüyor. Bu zararlı kurak olan yıllarda daha fazla oluyor. Bu yıl da yeterli yağmur yağmadığı için üreticilerimiz dikkatli olmalılar.” dedi.

Amaç doğayı desteklemek

Proje kapsamında yararlı böcekleri üreten ekipten Serpil Karadağ da Antep fıstığı zararlısının doğal düşmanı olan Anthocoris minki böceğini kitlesel olarak üretmeye çalıştıklarını dile getirdi.

Faydalı böceği üretebilmek için öncelikle besine ihtiyaç olduğunu anlatan Karadağ, “Burada un güvesinin yumurtasını üretiyoruz. Bu yumurtaları, ‘Anthocoris minki’ böceğinin besini olarak kullanıyoruz. Bunları yiyerek kısa sürede ergin hale geliyor. Daha sonra ağaç başına 100 adet olarak bahçelere bırakıyoruz. Bu faydalı böcek doğada var, yeni bir böcek değil. Yanlış kullanılan kimyasal ilaçlamalarla sayıları azalmış. Bizim amacımız doğayı desteklemek ve faydalı böceklerin sayılarını artırmak.” diye konuştu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz