Adaçayı ihracatında 2020 hedefi 550 ton

0
764
Adaçayı ihracatında 2020 hedefi 550 ton

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçen yıl 455 ton olan adaçayı ihracatının 2020’de 550 tona çıkacağını öngördüklerini açıkladı.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçen yıl sadece adaçayı ihracatının ülke ekonomisine 60 milyon TL gelir sağladığını belirtti.

Tıbbi aromatik bitki cenneti olan Türkiye’nin, farklı iklim ve ekolojik koşulları, zengin florasıyla bu alanda önemli bir ekonomik potansiyele sahip olduğunu belirten Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, geçen yıl sadece adaçayı ihracatının ülke ekonomisine 60 milyon TL gelir sağladığını belirtti. Geçen yıl 455 ton olan adaçayı ihracatının 2020’de 550 tona çıkacağını öngördüklerini belirten Karacabey, “Gıda, ilaç, kozmetik ve parfümeri endüstrisinde yaygın olarak kullanılan adaçayı, ormanlık sahalarımızda yaklaşık 70 bin hektar alanda 9 bin ton faydalanılabilir olarak bulunuyor” dedi.

Türkiye’de 97 tür adaçayı bulunuyor.

Tıbbi ve aromatik bitkiler pazarı dünyada 110 milyar doları aşarken, Türkiye’nin aldığı pay ise 3 milyar doları buluyor. Bu alandaki potansiyeli görerek pazarın büyümesine ve orman köylüsüne katkı sağlamak için Afyonkarahisar Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Merkezi’ni kuran Orman Genel Müdürlüğü, bu merkezde tamamı doğal bitki çayları, uçucu ve sabit yağlar üretiyor. Adaçayı da bu merkezde işlenenönemli bitkilerden birini oluşturuyor.

Bugün Türkiye’de 97 tür adaçayı olduğuna değinen Orman Genel Müdürü Karacabey, “Antalya, Muğla gibi Akdeniz Bölgesi’nde geniş yayılış gösteren ve ülkemizde yetişen türlerinin yarısı endemik olan adaçayı bitkisi uçucu yağ açısından oldukça zengindir. Yılda birden fazla hasat yapılabilen bu faydalı bitki, gerek tıbbi gerekse de baharat olarak kullanımlarından ötürü ekonomik önem taşıyor. Gıda, ilaç, kozmetik ve parfümeri endüstrisinde yaygın olarak kullanılan adaçayı, ormanlık sahalarımızda yaklaşık 70 bin hektar alanda 9 bin ton faydalanılabilir olarak bulunuyor” dedi.

2019’da 60 milyon TL ihracat yapıldı

Orman Genel Müdürlüğü olarak 2019 yılında 455 ton adaçayı üretimi olduğunu aktaran Bekir Karacabey, “2019 yılı içerisinde adaçayından 2.317 ton miktarına karşılık ihracat geliri yaklaşık 9 milyon dolar olarak gerçekleşti. Adaçayı yağından ise 2019 yılı içerisinde 60 milyon TL ihracat geliri elde edildi” diye aktardı.

Faydaları saymakla bitmiyor

Çok eski zamanlarda bu yana insanların bahçesinde yetiştirdiği her derde deva kabul edilen mucizevi bitkilerden biri olan adaçayının faydaları saymakla bitmiyor.

Bunlardan bazılarını şöyle sıralamak mümkün;

  • Adaçayı bronşit ve astım belirtilerini hafifletir
  • Adaçayı idrar yolu enfeksiyonunun tedavisine yardımcı olur
  • Sakinleştirici özelliği olan adaçayı depresyona iyi gelirken, stresi azaltır
  • Adaçayı zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar
  • Adaçayı karaciğeri temizler
  • Adaçayı aşırı terlemeyi azaltır
  • Adaçayı hafızayı güçlendirir
  • Adaçayı boğaz ağrısını alırken, sinirsel baş ağrısını da hafifletir
  • Adaçayı selülit sorununu minimum seviyeye indirir
  • Adaçayı sindirim sistemini korur ve ishale iyi gelir
  • Adaçayı yaşlılığı geciktirir
  • Ağız yaralarının tedavisinde kullanılan adaçayı, dişeti iltihaplanmasına da iyi gelir

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz