70 ülkeye 153,5 milyon dolarlık tohum ihraç ettik

0
552
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, Türkiye’nin tohum üretimi ve dış ticareti ile ilgili bilgiler paylaştı.

Tohumculukta en çok tartışılan konulardan birinin dış ticaret olduğunu belirten Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, 2016 yılında bir önceki yıla göre yüzde 49,4 oranında artışla 153,5 milyon dolarlık tohum ihraç ettiğimizi açıkladı. Yılmaz, 2015 yılında yüzde 70 olan ihracatın ithalatı karşılama oranının ise 2016 yılında yüzde 89’a çıktığını kaydetti.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) tarafından düzenlenen ‘’Tohum Geleceğimizdir’’ ana temalı panel ve meslekte 30 yılını dolduran ziraat mühendislerine plaket sunma töreni 13 Mayıs 2017 tarihinde Ankara’da yapıldı.

Türk Ziraat Yüksek Mühendisleri Birliği (TZYMB) Başkanı Fehmi Kiraz’ın ev sahipliğinde düzenlenen etkinliğe Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, Ankara Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı Ülkü Karakuş, Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Burhanettin Topsakal, TÜRKTOB ve TÜSAB Başkan Yardımcısı Yıldıray Gençer ve Tohumculuk Dairesi Başkanı Mehmet Sığırcı başta olmak üzere çok sayıda akademisyen, bürokrat, teknokrat ve dinleyici katıldı.

Prof. Dr. Celal Er’in başkanlık ettiği ‘’Tohum Geleceğimizdir’’ ana temalı panelde ise Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürü Mesut Akdamar, Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seydi Ahmet Bağcı ve Özel Sektörü Temsilen Dr. Ali Üstün konuşmacı olarak yer aldı.

Hedef, 1.5 milyon ton sertifikalı tohum üretimi

Panelde konuşan Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Kamil Yılmaz, Türkiye’nin tohum üretimi ve dış ticareti ile ilgili bilgiler paylaştı. 2016 yılında 957 bin 925 ton üretim yapıldığını belirten Yılmaz, “Türkiye Tohumcular Birliği olarak 2015 yılında, 2023 yılı için bir milyon tonluk bir hedef koymuştuk. Ancak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen yatırım teşvikleri, üretim ve kullanım destekleri, az önce söylediğim gibi Türkiye Tohumcular Birliğinin ve Alt Birliklerin kurumsal yapısını tamamlamasıyla oluşan sektör birlikteliği, tohum endüstrisine yapılan özel sektör yatırımları, sektörün bölgede ve dünyada uluslararası rekabet gücünün artması umduğumuzdan daha hızlı sonuçlar verdi. Hedefimize çabuk ulaştık.

Yeni hedefimiz kısa vadede 1.5 milyon ton sertifikalı tohumu çiftçilerimizle, topraklarımızla buluşturmaktır.” şeklinde konuştu.

Sadece tohum üretiminden söz etmenin yetersiz kalacağını kaydeden Yılmaz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Bugün Türkiye’de 4 milyar adet fide, yaklaşık 140 milyon adet fidan (asma ve çilek dahil), 1,5 milyar adet süs bitkisi üretilmektedir. Bu rakamlar 10 yıl öncesiyle kıyaslandığında fide üretiminde %300, fidan üretiminde %50 artış demektir.

Ayrıca, ıslahçı kuruluş olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından yetki alan özel sektör kuruluşu sayısı 230’u aşmıştır. Yani bir başka deyişle tohumculuk firmalarının %30’u aynı zamanda araştırıcı kuruluş yetkisine sahiptir.

Tüm tarım ürünlerinin tohumluklarının %82’si Türk tohumculuk özel sektörü tarafından üretilmektedir. Bu oran ayçiçeği, patates, pamuk ve sebzede %100, mısır ve soyada %99, arpada %89, buğdayda 69’dur.

Türkiye 70 ülkeye tohum ihraç ediyor

Tohumculukta en çok tartışılan konulardan birinin de dış ticaret olduğunu vurgulayan TÜRKTOB Başkanı, Türkiye’nin bugün tohum ithalatından vazgeçse bile kendine yeterli bir tarımsal ürün arzını rahatlıkla sağlayacak konumda olduğunu söyledi. “Zaten miktar olarak ihracatımız ithalatımızdan fazladır.” diyen Yılmaz, tohum dış ticaretiyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Türkiye 70 ülkeye tohum ihraç etmektedir. Tohumda 2004 yılında 35 milyon dolarlık bir ihracat yapıyorduk, 2015 yılında bu rakam 115 milyon dolar oldu. 2016 yılına baktığımız zaman ihracatımızın 153.5 milyon dolara çıktığını görüyoruz. Bu miktar 2004 yılına göre % 436, 2015 yılına göre % 49.4 oranlarında artış anlamına gelmektedir.

Tohumculuk sektörü içinde değerlendirilen süs bitkileri ve fidan ihracatının da eklendiğimizde 2016 yılında 262 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdik. 2015 yılında % 70 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, 2016 yılında % 89’a çıktı.

Tohum ithalatımız ise miktarda 2016 yılında bir önceki yıla göre %13 düşmüş,değerde ise 202 milyon dolarla aynı kalmıştır. Kısacası ithalat düşmekte ihracat artmaktadır. Bu konudaki hedefimiz 2023 yılında 500 milyon dolarlık bir ihracat değerine ulaşmaktır.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz