20 milyon ton tahıl üretilecek alan anız yakma nedeniyle yok oluyor

0
730
Emin Duru, “Ülkemizde ise en çok mısır, buğday, arpa anızları yakılıyor. Üretici eğitimine yönelik tüm kesimlerin görev alacağı bir sistem oluşturulması çözüme katkı sağlayacaktır. Konu farklı platformlarda ele alınmalıdır.”

Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Duru, “Eğer sürdürülebilir bir tarım hedefliyorsak tarım yapılan arazilerde telafi edilemez değişiklikleri önlemeliyiz” dedi. Duru; birçok önleme ve cezai yaptırımlara rağmen dünyada her yıl 12 milyon hektar verimli toprağın yani 20 milyon ton tahıl üretilecek alanın anız yakma nedeniyle yok olduğuna dikkat çekti.

Çiftçiler kolaylık olarak görüyor ama anız yakmak tarlaya geri dönüşü olmayan zararlar veriyor. Sadece Türkiye’de değil, dünyada da anız yakma konusunda benzer şeyler yaşanıyor. Birçok önleme ve cezai yaptırımlara rağmen dünyada her yıl 12 milyon hektar verimli toprak yani 20 milyon ton tahıl üretilecek alan anız yakma nedeniyle yok oluyor. Duru Bulgur Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Emin Duru, “Türkiye’de dekar başına verilen idari para cezası 5 kata kadar artabiliyor ancak bu rakam da caydırıcı olmuyor.” diyor.

MISIR HASADINDAN SONRA TARLALARINI KOLAY YOLDAN TEMİZLEMEK İSTEYEN ÇİFTÇİLER YAKTIKLARI ANIZLA ADANA’YI DUMANA BOĞDU. (SÜLEYMAN CENK İDAYE/ADANA-İHA)

Öyle ki sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde anız yakanlara üç yılda 1 milyonu aşkın ceza kesildi. Bulgurun hammaddesi olan buğdayı İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde üretim yapan yaklaşık 4 bin 500 çiftçiden tedarik ettiklerini ifade eden Emin Duru, çiftçileri anız yakmanın zararları konusunda bilgilendirdiklerini söyledi.

“Eğer sürdürülebilir bir tarım hedefliyorsak tarım yapılan arazileri, çevreyi ve doğal tarım kaynaklarını korumalıyız” diyen Duru; “Bunun için toprakta geriye döndürülemez, telafi edilemez değişikliklerin önlenmesi gerekir. Avrupa’da sürdürülebilir tarım ve gelişen tarımsal mekanizasyon sayesinde anız yangınlarının minimuma indi. Duru Bulgur olarak çiftçileri anız yakmanın zararları konusunda bilinçlendirmeyi misyon edindik” diye konuştu.

Olumsuz çevre koşulları azaltılmalı

Gıda ve tarım sektörünün çevresel sürdürülebilirliği olan gelişme konusunda dev bir potansiyele sahip olduğunu ifade eden Duru, şöyle devam etti: “Dünyada tarımla hayatını sürdüren yaklaşık 1,5 milyar kişi bulunuyor. Tarım-gıda tedarik zincirinin tüm aktörleri, daha az kullanarak daha çok üretmek zorundadır. Ekilebilir alanlarımızı daha iyi değerlendirmek ve aynı alandan, besin değeri yüksek daha fazla ürün elde etmek zorundayız. 21. yüzyılda, tarımdaki en büyük başarı, olumsuz çevre koşullarını azaltarak, istenilen üretim artışını gerçekleştirmek olacaktır. Bu yalnızca, tarımda sürdürülebilir yöntemlerin ve kalıcı çözümlerin uygulanması ile mümkün olabilir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz