Borsa İstanbul A.Ş. Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, Borsa İstanbul’un melek yatırımcılar ve girişim sermayesi fonları üzerinden tarım sektörüne yönelik yenilikçi fikir ve projeleri olan firmaların fon bulmalarına aracılık ettiğini açıkladı.
Global Tarım Girişimciliği Zirvesi’nin (Global Agripreneurs Summit (GAS) ) 3. etkinliğinin ev sahibi ülkesi Türkiye oldu. Borsa İstanbul’da gerçekleşen zirvenin açılışında konuşan Borsa İstanbul Yönetim ve İcra Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, tarım konusunun Türkiye için her gün daha da fazla önemli bir hale geldiğini söyledi.
“Şirketlerin fon bulmasına aracılık ediyoruz”
Borsa İstanbul olarak tarım sektöründe faaliyet gösteren yatırımcılara destek olmak ve daha rekabetçi bir pazar ortaya çıkarmak için azami gayret gösterdiklerini kaydeden Karadağ; “Tarım sektörü ile finans sektörün entegrasyonunu arttırmak adına çeşitli projeler yürütüyoruz. Melek yatırımcılar ve girişim sermayesi fonları üzerinden tarım sektörüne yönelik yenilikçi fikir ve projeleri olan firmaların fon bulmalarına aracılık ediyoruz” şeklinde konuştu.
Borsa İstanbul’da 13 tarım şirketinin işlem gördüğünü ifade eden Karadağ; yaptıkları çalışmalar arasında tarım arazilerinin borsaya kote edilmesi konusunda da yer aldığını belirtti.
Tarım girişimciliği desteklenmeli
Future Agro Challenge ve Global Tarım Girişimciliği Zirvesi kurucusu Carla Tanas da konuşmasında, giderek artan dünya nüfusunu beslemek için tarım girişimciliğinin desteklenmesi gerektiğini ifade etti.
Scale kitabı yazarı ve Priceline eski CEO’su Jeff Hoffman ise, “Dünyanın bir araya gelip tarımda inovasyon geliştirmek için fikirlerini paylaşması hiç bugünkü kadar önemli olmamıştı. Yerkürenin beslenmesi herkesin önceliklerinde en üstte yer alması gereken bir konu, Global Tarım Girişimciliği Zirvesi de hepimizin geleceğini etkileyecek bu konuda en ileri çözümleri, en son teknolojiyi, en parlak beyinleri bir araya getiriyor” ifadelerini kullandı.
Tarım ve gıdada sürdürülebilirliğin Türkiye ve dünya için önemli olduğunu söyleyen Global Tarım Girişimciliği Türkiye yerel Partneri Stage-Co Kurucusu Patrick Bosteels, “Stage-Co olarak en önem verdiğimiz konuların başında tarım inovasyonu geliyor. Türkiye’de tarım girişimciliğinin ve agrotech’in gelişebilmesi için çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Zirvede; tarımsal gıda sektörünü en çok etkileyen konuların yanı sıra, kamusal regülasyonlar da konuşuldu. Tarımda Blockchain Uygulaması, Gen Düzenlemesi, Big Data & Machine Learning, Yapay Zeka & Robotik ve Beslenme konuşulan önemli başlıklar arasında yer aldı.
Stage-Co’nun konferans organizasyonunda yerel partner ve kolaylaştırıcı olarak destek verdiği Zirve kapsamında finali yapılan Future Agro Challenge (FAC) Yarışmasında, 5 kıta ve 50 ülkeden yarışan ekipler arasından, birinciliği kazanan ekibe Yılın Tarım Girişimcisi olarak işini geliştirmesi ve yeni pazarlara ulaşması için benzersiz kaynaklara erişim sağlandı. Avustralyalı startup Agunity, Future Agro Challenge (FAC) 2018 birincisi oldu. Agunity Afrika’da tarımla uğraşan mikro girişimcilere bir yazılım ve mobil cihaz kanalıyla blockchain üzerinden ödeme alma ve nakit döngüsünü kolaylaştırma hizmeti veriyor. Türkiye’den katılan Nebran Doğal ise dünya çapında dördüncülük elde etti.
Zirvenin konuşmacıları arasında; Industry Disruptors Game Changers kurucu ortağı, Future Agro Challenge (FAC)/Global Agripreneurs Summit (GAS) organizasyonlarının kurucusu Carla Tanas’ın konuşmasıyla devam eden, zirveye tarımsal gıda dünyasının önde gelen isimlerinden BM Dünya Gıda Güvenliği Komite Başkanı (CFS) Mario Arvelo, Dünya Çiftçiler Organizasyonu Başkanı Theo De Jager, AgriDigital kurucusu Emma Weston, UC Davis Genetik Düzenlemeler ve Tarım uzmanı Alison Van Eenennaam, Eindhoven University of Technology, Endüstriyel Tasarım Bölümünden Javed Khan, Endeavor Kurucu Genel Sekreteri ve Future Agro Challenge (FAC) Turkey yerel partneri Didem Altop, Future Agro Challenge (FAC) ve Stage-Co Global Agroprenurs Summit (GAS) yerel partneri Patrick Bosteels, Rabobank Gıda ve Tarım İnovasyonu Direktörü Jeroen Leffelaar ve Abbott Nutrition Bilim ve İnovasyon Düzenlemeleri Direktörü Keith O’Neill, yer aldı.