‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi (TAYNAP)’ projesinin paydaş toplantısı Şanlıurfa’da gerçekleştirildi. “Bilginin Peşinde, Tecrübenin İzinde” söylemini vurgulayan projenin paydaş danışma grupları toplantısı ve kapasite geliştirme eğitim programı 16 -18 Nisan 2019 tarihleri arasında eğitimcilerin katılımı ile gerçekleşti.
FAO (Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü) ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı işbirliğinde yürütülen ‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetlerinin Güçlendirilmesi’ projesinin paydaş danışma grupları toplantısı ve kapasite geliştirme eğitim programı Şanlıurfa’da gerçekleştirildi.
Etkinliğin açılış konuşmasını gerçekleştiren FAO Türkiye Temsilcisi Yardımcısı Ayşegül Selışık, Türkiye’nin büyük tarım potansiyeline sahip bir ülke konumunda olduğunu, tarım sektörünün, büyük şirketlerde ve aile çiftliklerinde çalışan milyonlarca insandan oluştuğunu ve sektördeki hedeflere ulaşmak ve Türkiye’nin sahip olduğu tarımsal potansiyelden en iyi şekilde yararlanmak için, bu çiftliklerin her birinin verimli ve sürdürülebilir bir şekilde çalışmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Bu çerçevede, çiftçilerimizin daha hızlı ve kolay yollarla teknik bilgilere erişimlerinin sağlanması gerektiğinin altını çizdi. Konuşmasına; FAO olarak, tarımsal yayım hizmetlerinin, tüm ülke genelinde paylaşılabileceği ve ulaşılabileceği bir iletişim ağı haline gelmesinin istendiğini ve bu amaçla, T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’nın katkılarıyla, bu işbirliğini gerçeğe dönüştürecek ülke çapında bir sistem geliştirmeyi hedeflediklerini söyleyerek devam etti.
Paydaş danışma grupları, T.C Tarım ve Orman Bakanlığı temsilcilerinden, sivil toplum kuruluşlarından, akademisyenlerden, çiftçilerden, ilgili kamu kurum ve kuruluşlarından oluşuyor. Eğitimcilerin eğitimi, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinde iletişimin önemi, sözlü, yazılı iletişim ve beden dili hakkında bilgilendirme, bireysel yöntemler, grup yöntemleri ve kitle yayım yöntemleri sunumları ile devam etti. Ek olarak tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinde kitle iletişim metotları sunumları da yapıldı.
İkinci ve üçüncü gün ise, tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetlerinde katılımcı program planlama yaklaşımları ve cinsiyete duyarlı tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri konularında paydaş danışma gruplarına eğitimler verildi.
Üç gün süren eğitimler çerçevesinde tarımsal üretim hakkındaki bilginin önemi vurgulanmış, paydaşlar arasındaki katılım yaklaşımını güçlendirmek için yayım yöntemleri ve yaklaşımları konusunda il düzeyinde yayım personelinin kapasitesi geliştirildi. Ek olarak köy kadınları merkezli yayım ve danışmanlık hizmetleri güçlendirilerek, kadın merkezli yayım hizmetlerine ilişkin pilot modeller tanıtıldı. Ayrıca, bu proje ile yayım bilgi ağları geliştirilerek tarımsal bilgi sistemi oluşturulacak. Danışma grupları ile çiftçiler ve karar vericiler arasında bir platform olması, bu doğrultuda tarımsal eğitimler ile ilgili olarak yayım ve danışmanlık hizmetleri konusundaki sorunların belirlenmesi hedefleniyor. Bunun yanında, yayım ve danışmanlık hizmetlerinin programlanması ile ilgili olarak kurumların bilgilendirilmesi ve çiftçilerden geri bildirimler alınarak onların ihtiyaçlarının tanımlanması amaçlanıyor.