Bazı bitkisel ürünlerde verim son 10 yılda yüzde 30 arttı

0
540
TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre, Türkiye’de buğday, pamuk, mısır, gibi belli başlı ürünlerin dekar başına üretimleri son 10 yılda yüzde 24 ila yüzde 55 arasında artış gösterdi.

İGSAŞ’ın “Tarımda Verimlilik” araştırmasının sonuçlarına göre, doğru tarım uygulamaları ve teknolojideki gelişmelerle birlikte Türkiye’de buğday, pamuk, mısır gibi belli başlı bitkisel ürünlerin dekar başı üretimi ortalama yaklaşık yüzde 30 arttı.

İGSAŞ Satış ve Pazarlama Direktörü Ercan Karasu

Gübre üreticisi İGSAŞ, Türkiye İstatistik Kurumu verilerini baz aldığı “Tarımda Verimlilik” araştırmasının sonuçlarını açıkladı. Araştırmada, belli başlı bitkisel ürünlerde dekar başına üretim oranlarını ele aldıklarını belirten İGSAŞ Satış ve Pazarlama Direktörü Ercan Karasu, “TÜİK tarafından açıklanan resmi verilere göre, Türkiye’de buğday, pamuk, mısır, gibi belli başlı ürünlerin dekar başına üretimleri son 10 yılda yüzde 24 ila yüzde 55 arasında artış gösterdi” dedi.

Ekilen alan azalırken üretim artıyor

Ercan Karasu verim artışına ilişkin şu verileri paylaştı: “Üretimin en yüksek olduğu buğdayda, 2008 yılında 80 milyon dekarın üzerinde gerçekleşen ekilen alan 2018’de 73 milyon dekar seviyesine gerilerken, toplam üretim ise 17,8 milyon tondan 20 milyon tona yükseldi. Dekar başına alınan üretim ise 2008 yılında 220 kilogram iken, bu rakam 2018 yılında 274 kilograma çıktı. Yani verimlilikteki artış yüzde 25 seviyesinde. Benzer yükselişler arpa ve mısırda da söz konusu. Son 10 yıllık değişime baktığımızda, dekar başı üretim rakamlarında arpada yüzde 33; mısırda yüzde 34; pamukta yüzde 35; şeker pancarında ise yüzde 24’lük bir artış söz konusu. Toplam rakamlara baktığımızda da yüzde 30’a yakın bir verimlilik artışında söz etmek mümkün.”

Bitkisel üretim verimliliğinde son 10 yıllık değişim

En yüksek verim artışı ayçiçeğinde

Verimlilik açısından en yüksek artışın ayçiçeğinde yaşandığına dikkat çeken Ercan Karasu şöyle devam etti: “Burada da dekar başına üretimde yükseliş 10 yılda yüzde 55’i bulmuş durumda. 2008 yılında bir dekardan 171 kilogramlık ayçiçeği üretilirken, 2018 yılında bu rakam 265 kilograma çıktı. Bunun tabii en büyük sebepleri olarak doğru gübre kullanımı, tarım makinelerinin yaygınlaşması ve teknolojideki gelişmeleri sayabiliriz.”

Tarımsal hasılada 100 milyar dolara ulaşabiliriz

Dünya Bankası verilerine göre, 2018 yılında Türkiye’nin yaklaşık 46 milyar dolarlık bir tarımsal üretime imza attığını; bunun da Avustralya, İspanya, İtalya gibi çok sayıda gelişmiş ülkenin üretiminden fazla olduğunu dile getiren Ercan Karasu sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye ekonomisinin gelecek hedeflerine ulaşmasında her sektörde olduğu gibi tarımda da yüksek verimliliği yakalaması kritik öneme sahip. Doğru gübre kullanımının yaygınlaşmasıyla, tarımdaki verimlilik 3’e, 4’e katlanabilir Bugün yaklaşık 50 milyar dolar olan tarımsal üretimimiz doğru tarım uygulamalarıyla orta vadede 100 milyar dolara ulaşabilir.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz