Notice: Undefined index: file in /var/www/vhosts/yasamicingida.com/httpdocs/wp-includes/media.php on line 1723
Tarım ve Orman Bakanlığı, Bakanlığın politikalarıyla ilgili basında ve sosyal medyada yer alan iddialara, revize ettiği ‘Kamuoyunda Gündeme Gelen Asılsız İddialar ve Gerçekler’ isimli bir kitapçıkla yanıt verdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, hazırladığı 40 sayfalık ‘Kamuoyunda Gündeme Gelen Asılsız İddialar ve Gerçekler’ adlı kitapçıkla; kamuoyunda, bazı basın organlarında ve sosyal medya platformlarında, Bakanlığın politikalarıyla ilgili yer alan iddialara cevap verdi.
Vatandaşın doğru ve güvenilir bilgiye ulaşması amacıyla hazırlandığı kaydedilen kitapçıkta; gündeme gelen iddialar 24 başlıkta cevaplandırıldı.
Kitapçıkta, “Tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasılada Sürekli Düşüş Yaşanıyor” iddiasına; “2002-2018 döneminde Tarımsal Gayri Safi Yurtiçi Hasılada önemli artışlar yaşandı. Cari fi yatlarla; 2002 yılında 24 Milyar dolar olan Tarımsal GSYH, 2018 yılında %83 Artışla 44 Milyar dolara yükseldiği” yanıtı verildi.
“2019’da 7 bin 370 ton saman ihraç ettik”
Ülkemizin saman ithalatına muhtaç hale geldiği iddialarına ise şu yanıt verildi:
“Ülkemiz saman üretimi yıllık 25 Milyon ton olup, hayvancılıkta 15 milyon ton saman tüketilmektedir. Geri kalan miktar kâğıt endüstrisi, mantar yetiştiriciliği ve hayvan altlığı olarak kullanılmaktadır. 2019 yılı itibari ile ithal ettiğimiz saman sadece 0,15 ton olup toplam üretimimiz yanında kıyaslanamayacak kadar küçük bir miktardır. Ülkemiz bu yıl itibariyle saman ihracatçısı konumunda olup yıl içinde bu zamana kadar 7.370 ton saman ihraç edilmiştir.”
“Toplam hayvan sayısında AB’de birinci sıradayız.”
Hayvan varlığının azaldığı iddialarına karşılık
kitapçıkta şu bilgiler yer aldı:
“2002-2018 döneminde hayvan sayısında önemli artışlar olmuştur. Avrupa Birliği
(AB) Ülkeleri arasında toplam hayvan varlığı sayısında lider konumdayız. Büyük
baş hayvancılıkta AB’ de 2’nci sıradayız, küçükbaş hayvancılıkta AB’de birinci
sıradayız, toplam hayvan sayısında AB’de birinci sıradayız. Son 1 yılda,
büyükbaş hayvan varlığında 1 milyon adet, küçükbaş hayvan varlığında 4 milyon
adet, kanatlı hayvan sayısında %43, arı kovanı sayısında %100 artış olmuştur.”