Bakan Pakdemirli: “Ucuz siyasetle üstümüze geliyorlar.”

0
439
Bakan Pakdemirli: “Ucuz siyasetle üstümüze geliyorlar.”

“Toprak ve tarımın siyaseti olmaması lazım” diyen Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Bize diyorlar ki yani ‘Samana muhtaç ettiniz Türkiye’yi.’ Rakamlara bakıyorum Türkiye’nin saman ithalatı 150 bin dolar veya 9 bin ton ama Türkiye’nin kaba yem ihtiyacı 66 milyon ton. Bu kadar ucuz siyasetle üstümüze geliyorlar.” ifadelerini kullandı. 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli Karabük’te, Bakanlığı tarafından bir restoranda organize edilen Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısına iştirak etti.

Önümüzdeki 20 senede dünyayı doyuran ülkenin dünyanın lideri olacağının altını çizen Pakdemirli, “Gıda bu kadar önemli. Yüzde 50 daha çok gıdaya ihtiyacımız var önümüzdeki 20 yıl içinde. Bugün ne üretiyorsak çok daha fazlasını üretmemiz lazım. Bu bilinçle mutlaka daha fazla gıda üretecek şekilde kendimizi programlamamız, tarım ve orman arazilerimizi düzgün kullanmamız lazım. Toprak ve tarımın siyaseti olmaması lazım ama bugün Türkiye’de toprak ve tarım siyasete en kolay şekilde alet edilecek konu. Muhalif kanalların çoğunda her gün tarımı yerin dibine vuruyorlar. Bakıyorum çok entelektüel dediğimiz eski bakanlık yapmış insanlar bile telefon ediyorlar bana ‘Sen kafana takma, ne var ki saman ithal etmiş Türkiye.’ diyorlar. Bize diyorlar ki yani ‘Samana muhtaç ettiniz Türkiye’yi.’ Rakamlara bakıyorum Türkiye’nin saman ithalatı 150 bin dolar veya 9 bin ton ama Türkiye’nin kaba yem ihtiyacı 66 milyon ton. Bu kadar ucuz siyasetle üstümüze geliyorlar.” ifadelerini kullandı. 

“Her alanda ilk 10’a girmek”

Türkiye’nin tarımsal hasılada Avrupa’da birinci, dünyada da yedinci sırada olduğuna değinen Pakdemirli, şunları kaydetti:

“Toprak kaynağı olarak 17. sırada olmamıza rağmen…. Yani toprak kaynaklarımız sınırlı olmasına rağmen dünyada 7. sırayı yakalamışız. Türkiye aslında kendisine şöyle bir hedef koydu, ‘Her alanda ilk 10’a girmek.’ Biz tarım alanında ilk 10’a girmişiz hatta 7. sıradayız. Küçükbaş hayvan varlığında Türkiye Avrupa’da 1, süt sığırı varlığında Avrupa’da yine 1. sırada. Büyükbaş hayvan varlığında da Fransa’dan sonra 2. sırada. Yani bu rakamlara baktığımızda bulunduğumuz nokta fevkalade iyi. Tavukta 400 milyon dolar ihracatımız var. Balıkta 1 milyar dolar ihracatımız var. Henüz et ihracatımız yok ama inşallah 2022 yılı itibarıyla tekrar et ihraç eden ülke haline mutlaka geleceğiz.” 

Verilen destek ve karşılığında artış sağlanan üretimlerden bahseden Pakdemirli, su ürünleri yetiştiriciliğinde Türkiye’nin dünyada 3. en hızlı büyüyen ülke haline geldiğini, Avrupa Birliği’nde 7. sıradan 2. sıraya yükseldiğini anlattı.

Pakdemirli, 20-25 yıl içerisinde su ürünleri üretimini yüzde 50 artıracaklarını dile getirerek, “Geleceğimiz için gıda arz güvenliğimizden emin olmamız lazım. Yani Türkiye’de ekmek ve buzdolabı dolu olacak. Bunun başka çaresi yok. Bu savunma sanayisi kadar önemli.” dedi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz