Bakan Özlü: “Zeytinliklerden daha fazla verim elde edelim ama sanayimiz de gelişsin.”

0
439
Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda başlandı.

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının, ülke ekonomisi ve sanayi sektörü için çok önemli bir yasal düzenleme olduğunu ifade eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, “Zeytin ağaçları da ormanlar da sanayi de bizim.” şeklinde konuştu.

Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısının görüşmelerine, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonunda başlandı.

Düzenlemeyle ilgili bilgi veren Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tasarının, ülke ekonomisi ve sanayi sektörü için çok önemli bir yasal düzenleme olduğunu ifade etti.

23 farklı kanunda 76 maddeyle değişiklik yapıldığını belirten Özlü, bütün maddelerin, yatırım ortamını iyileştiren, iş yapmayı kolaylaştıran özellikler taşıdığını vurguladı.

Sanayicinin, yatırımcının üzerindeki birçok yükü ve önündeki birçok engeli kaldırdıklarını dile getiren Özlü, “Bunların arasında mali olanlar olduğu gibi bürokratik olan unsurlar da bulunuyor. Bürokrasiyi azaltıyoruz. Mevzuatımızı, anlamsız hale gelmiş prosedürlerden arındırıyoruz.” dedi.

Türkiye’nin çok güçlü bir sanayi sektörüne sahip olduğunu, sanayi sektörünün bu gücünü son dönemde açıkça ispat ettiğini belirten Özlü, sanayi sektörünün geçen yıl yaşanan bütün olumsuz hadiselere rağmen yüzde 4,5 oranında büyüdüğünü anımsattı.

Bu yılın ilk beş ayında sanayi üretim rakamlarının da yüz güldürmeye devam ettiğine dikkati çeken Özlü, “Sanayimiz, ülkemizin ihracatının ve büyümenin lokomotifidir. İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 95’i sanayi ürünlerinden oluşuyor. Daha fazla ihracat yapmak, istihdam oluşturmak ve büyümek istiyorsak sanayi sektörüne odaklanmak zorundayız. Cari açık meselesini aslında teknoloji açığı olarak görmek gerekiyor. Bu nedenle hem teknolojik alanda hem de üretim alanında yapısal reform çalışmalarını hayata geçirdik ve geçirmeye devam ediyoruz. Bütün bunlar nitelikli üretimin, teknoloji odaklı üretimin yollarını ardına kadar açmıştır ve açacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Tasarının, yatırımlara kısa vadede doğrudan etki yapacak düzenlemeleri içerdiğini dile getiren Özlü, “Ülkemizde yatırımın ve nitelikli üretimin önünü açmak için bu düzenlemeleri hayata geçirmek zorundayız. Hepimizin vazifesi Türkiye’nin, yatırımcıların önünü açmaktır.” diye konuştu.

Özlü, tasarıda yer alan düzenlemelerle ilgili bilgi verdi.

Bunun bir torba düzenleme olmadığına işaret eden Özlü, “Konusu üretim ve sanayi olan bir yasadır. Buna torba yasa demek doğru değil. Çok sayıda kanunda değişiklik yapmak zorundayız.” diye konuştu.

Özlü, tasarının, sanayicinin ve üreticinin ihtiyaçlarından doğduğunu vurguladı.

Muhalefet milletvekillerinden “zeytinliklere kıymayın” diye laf atılması üzerine Bakan Özlü, masada bazı milletvekillerinin önünde zeytin dallarının bulunduğuna dikkati çekerek, “Siz kıymışsınız, kırmışsınız. Kıyıp masaya getirmişsiniz. Keşke bilimsel raporlarla gelseydiniz.” dedi.

“AK Parti iktidara geldiğinde Türkiye’de 100 milyon zeytin ağacı vardı. 2015 yılında 170 milyon zeytin ağacı var. 70 milyon zeytin ağacı diken bir parti zeytinliklere kıyabilir mi?” diye soran Özlü, şunları söyledi:

“Bizim dönemimizde 70 milyon zeytin ağacı dikilmiş ve teşvikler veriyoruz. Milli Eğitim Komisyonundan bir milletvekili arkadaşımız ‘Zeytinlikleri talan ettirmemeye geldim.’ dedi. Böyle bir şey olabilir mi? ‘Talan etmek’ ne biçim bir kelime? Biz böyle bir şey düşünür müyüz?

Zeytin ağaçları da ormanlar da sanayi de bizim. Tek taraflı bakmayalım. Toplu resme bakalım. Zeytinliklerden daha fazla verim elde edelim ama sanayimiz de gelişsin. Bu alanlarla ilgili kararı kurul ve Tarım Bakanı verecek. Biz böyle bir sorumluluğu üstümüze almayız. Bu tasarı, sanayicilerden ve üreticilerden gelen taleplerle hazırlandı. Korkumuz ve çekincemiz yok. Sizlerden de katkı bekliyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz