Bakan Çelik: Üretici değil aracı kazanıyor

0
774
Bakan_celik
Kurban sayısının azlığına ilişkin değerlendirmelerin doğru olmadığını vurgulayan Çelik, 2014 ve 2015 yıllarında kurban edilen büyükbaş sayısının ortalama 870-880 bin baş civarında olduğunu, şu an 1 milyon 200 bin kurbanlık şartlarına uygun büyükbaş hayvan varlığının tespit edildiğini bildirdi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üretici elde ettiği üründen para kazanamazken aracıların ciddi kârlar elde ettiğini belirterek, bunun mutlaka düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, “Böyle bir keyfi serbest piyasa anlayışı olmaz. Eli nasırlı insanın ekmeğini sen pazarda başka türlü değerlendiriyorsun, buna fırsat vermememiz gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

Bursa’daki yerel bir televizyon kanalında açıklamalar yapan Bakan Çelik, tarlada 50 kuruş olan bir ürünün pazarda 3 liraya satıldığını hatırlattı. Para kazanamayan çiftçinin ekim yapmaktan vazgeçtiğini kaydeden Çelik, bunun sürdürülebilir olmadığının altını çizdi. “Niye uğraşacaksın ki bunu ekmeye? Alırım, köyden birisinden doldururum kasalara, götürüp 2 liraya satarım. 1 lira ben kazanırım, üretici hiçbir şey kazanamaz.” diyen Çelik, bu durumun Tarım Bakanlığı’ndan ziyade Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın alanına girdiğine vurgu yaptı. Çelik şöyle devam etti: “Fakat biz aynı hükümetiz. Gereken kısıtlama varsa getirmemiz gerekiyor. Böyle bir keyfi serbest piyasa anlayışı olmaz. Eli nasırlı insanın ekmeğini sen pazarda başka türlü değerlendiriyorsun, buna fırsat vermemiz gerekiyor. Pazarda da makul fiyat olması gerekiyor. Burada hak edilen fiyatın çiftçi tarafından alınması gerekiyor. Bir düzenleme yapacağız, buradaki keyfiliği ortadan kaldıracağız.”

Süt üretimi 20 milyon tona yaklaştı

Türkiye’de süt üretiminin 20 milyon tona ulaşmasına karşın üreticinin satış konusunda ciddi sıkıntılar yaşadığının altını çizen Bakan Faruk Çelik, sorunun çözümü için ilk kez et-süt kurumunun devreye girdiğini hatırlattı. 2010 yılında yurt dışından getirilen ucuz et sebebiyle fiyatların 13-14 liraya düşmesiyle yerli üreticinin yetiştiricilikten vazgeçtiğini anlatan Çelik, “Bizim büyük baş hayvanımız 14 milyon adet. Bunun Türkiye’de 20 milyon olması gerekiyor. Küçükbaş hayvanımız 40 milyon. Bunun da 80 milyon olmaması için bir sebep yok. Yurt dışından besilik hayvan ithal etme gibi bir tabloyla karşı karşıya kaldık. Yoğun bir şekilde her yıl 400 bin hayvan Türkiye’ye besi için geliyor. Biz bu meselenin kökten çözümü için önce damızlığa çok önem veriyoruz. Hayvanı burada üreteceksiniz. Dışarıdan taşıma suyla değirmeni uzun süre döndürmek doğru değil.” şeklinde konuştu.

Birliklerin Deli Dumrul gibi haraç kestiğini savunan Bakan Çelik, şunları söyledi: “Düzenlemeyi yaptık, yürürlüğe koyduk. Dedik ki yüzde 2 bu birliğin parası olacak. Bir koyun başı 25 lira veriyoruz, yüzde 2 ne yapıyor; 2,5 lira veya 5 lira. Bu para birliğe verilecek. Yüzde 2’si ama diğeri direk üreticiye verilecek. Biz bugüne kadar desteklemeleri birliklere göndermişiz, birlik başkanı insaflı, merhametli ise güzel; mutlaka çoğu öyledir. Gerçekten bu hayvancılıkla ve tarımla meşgul olan vatandaş, ne kadar destek aldığını bilmiyor. Birliğe geliyor. Birlikten kendisine verilen para neyse o kadar. Biz bunu kaldırdık, bu olmaz dedik. Kim alın teri akıtıyorsa onun hakkını ona vermek gerekiyor. Biz bunu çiftçiye, üreticiye veriyoruz.”

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz