Avrupalı çiftçilerin TTIP endişesi

0
1951
TTIP’nin Fransa için potansiyel faydaları konusundaki tartışmalar bir anda yerini tarım sektörünün endişeleri konusunda hararetli bir tartışmaya bıraktı.

TTIP’nin yeni tur müzakereleri başlarken Avrupalı çiftçiler gelecekleri için endişeli. Temsilciler pazartesi günü (22 Şubat) başlayacak olan TTIP 12. tur müzakereleri için hazırlıklarını sürdürürken, Fransa tarımındaki kriz, sektörün ticaret anlaşması ile ilgili endişelerini arttırıyor.

Fransa Maliye Bakanlığı Ticaret Politikaları Başkanı Charles-Henri Weymuller EurActiv internet sitesine yaptığı açıklamada; “Fransa’da tarım gibi çok hassas durumda olan endüstrilerimiz var.” diyor.

Weymuller ayrıca Amerika ve Avrupa Birliği arasında görüşmeleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı Anlaşması’nın (TTIP), Fransa ekonomisine ciddi etkileri olacağını belirtiyor.

Ancak bu etkinin ne yönde olacağı şimdilik belli değil.

Paris’te Çarşamba günü (17 Şubat) EurActiv tarafından düzenlenen görüşmelerde, TTIP’nin Fransa için potansiyel faydaları konusundaki tartışmalar bir anda yerini tarım sektörünün endişeleri konusunda hararetli bir tartışmaya bıraktı. Çalıştay, Amerika’nın AB Ticaret Odası (AmCham EU) tarafından destekleniyordu.

Fransa çiftçilik kooperatifi InVivo görevlilerinden Yves Morvan; “Fransa’da tarım sektörleri zaten zorlu zamanlar geçiriyor. Böyle bir ortamda bir ticaret anlaşması ile ilgili konuşmak zor” yorumunda bulundu.

Philippe Bonnecarrère
Philippe Bonnecarrère

Etiniz nereden?

Fransa Unión Demócrata Independiente (UDI) Partisinden Senatör Philippe Bonnecarrère ise tüm sektörlerin aynı şekilde etkilenmeyeceği ve hatta bazı sektörlerin bu anlaşmadan fayda sağlayabileceği görüşünde. Bonnecarrère; “Muhtemelen transatlantik anlaşmasının tahıl üreticileri üzerinde herhangi bir etkisi olmayacak ve hatta anlaşmanın süt ürünleri ihracatçıları bakımından etkisi olumlu yönde olacak.” açıklamasında bulunuyor.

Sığır yetiştiricileri TTIP karşısında en çok sesi çıkan karşıtlar arasında yer alıyor. Zaten ekonomik olarak zorlu zamanlar geçiren üreticiler, Amerikan etinin ithalatındaki artışla pazarda var olamayacakları endişesini taşıyorlar.

Fransız yetiştiricilerin üretim maliyetlerinin daha yüksek olması, Fransız yetiştiricileri TTIP'nin rekabet ortamına adaptasyonda fazlasıyla zorlayabilir.
Fransız yetiştiricilerin üretim maliyetlerinin daha yüksek olması, Fransız yetiştiricileri TTIP’nin rekabet ortamına adaptasyonda fazlasıyla zorlayabilir.

Amerika hali hazırda Avrupa’ya her yıl ortalama 15 bin ton sığır eti ihraç ediyor. Fransa ulusal hayvancılık ve et üreticileri derneği (Interbev), TTIP’nin ardından bu rakamın 300 bin ile 600 bin ton arasında bir rakama yükselebileceğini açıklıyor.

Amerika’nın dünyanın en büyük sığır eti üreticisi olması ve Fransız yetiştiricilerin üretim maliyetlerinin daha yüksek olması, Fransız yetiştiricileri bu yeni rekabet ortamına adaptasyonda fazlasıyla zorlayabilir. Bu durum da Fransız politikacıların tetikte olmasına neden oluyor.

Bonnecarrère; “Hayvancılık ile ilgili bu konu halledilmeden ulusal parlamento tarafından anlaşmanın onaylanması gibi bir durum söz konusu olamaz.” uyarısında bulundu.

Büyümeye yardımcı

Washington ve Avrupa Komisyonu arasındaki görüşmeler 2013 yılı Haziran ayında başladı. Anlaşmanın son halinin Avrupa Birliğine üye 28 ülkenin ulusal parlamentosu tarafından onaylanması gerekiyor.

Genel olarak TTIP, Fransa’da diğer sektörlerin yanı sıra tarımsal endüstrinin de bazı dallarına yarar sağlayabilir.

Dünya Ticaret Enstitüsü tarafından TTIP’nin Amerika ve AB arasındaki ticaret ilişkilerine etkisi konulu rapor, anlaşmanın küçük ölçekli işletmeler bakımından yararlı olabileceğini ortaya koyuyor. Küçük ölçekli işletmeler çok uluslu şirketlere nazaran mevzuata bağlı ve ticari engeller konularında şu anda daha büyük sıkıntılar yaşıyorlar.

Dünya Ticaret Enstitüsü’nden Koen Berden, Amerika’ya ihracat yapan şirketlerin yüzde 90’ının küçük ölçekli şirketler olduğuna dikkat çekiyor.

Araştırma sonucuna göre TTIP, Fransa gayri safi yurtiçi hasılasını %0,3 oranında arttırabilir, tarife dışı ticaret engelleri de kalktığından bu durum fiyatlarda az da olsa bir düşüş olarak gözlenebilir. Fransa’nın Amerika’ya ihracatı ise yüzde 23 oranında artış sergileyebilir.

Ancak bu durumda bile anlaşmanın etkisi sektör bazında ciddi farklılıklar sergileyecek. Berden; “makina ve nakliyat ekipmanı gibi bazı belli sektörler TTIP’den fayda sağlarken bazı sektörler sağlayamayacak. Genel görüşün aksine Fransa tarımı da anlaşmadan fayda sağlayacak.” açıklamasında bulundu.

Berden ayrıca AB’nin Amerika’ya ihracatında TTIP’nin genel etkisinin üye ülkeye bağlı olarak yüzde 5 ile yüzde 121 gibi geniş bir aralıkta değişkenlik gösterebileceğini belirtiyor.

Standartların savaşı

Brüksel’de gerçekleşecek yeni tur müzakerelerde pazarların karşılıklı açılması sorusu masaya yatırılacak. Tarım konusunun yanı sıra Fransa ticarette tarife dışı engeller konusunda da bir ilerleme kaydedilmesinde ısrarcı olacak.

European People’s Party (EPP) üyesi ve Avrupa Parlamentosu üyesi Franck Proust; “Görüşmelerin büyük bir kısmı ticarette tarife dışı engeller konusu etrafında dönüyor. Standartlar en önemli nokta. Eğer birleşmiş bir Amerika ve Avrupa Birliği standardını uygulamaya geçirebilirsek bu rekabet açısından büyük bir kazanç olacaktır.” açıklamasında bulunuyor.

Weymuller’e göre bu konu uluslararası standartların Avrupa modeli baz alınarak geliştirilmesini teşvik etmek açısından Fransa’nın “tüm gücüyle odaklanmayı arzu ettiği” bir konu. Weymuller; “eğer bizler bunu yapmazsak gelişmekte olan ülkeler bizim yerimize yapacak.” diyor.

Proust sonuç olarak; “Aceleye gerek yok. Gelecek iki yılda bir şey olacağını düşünmüyorum. Anlaşmanın niteliği bizim önceliğimiz olmalı” diyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz