Antepfıstığı lisanslı depo tesisinin temeli atıldı

0
586
İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) cazibe merkezleri destekleme programı kapsamında hizmete kazandırılacak olan Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk Tesisinin temel atma töreni bugün, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yer temini Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) tarafından yapılan ve Gaziantep -Nizip karayolu üzerinde inşa edilecek olan yaklaşık 10 bin ton antepfıstığı depolama kapasitesine sahip lisanslı depo tesisinin temeli bugün atıldı.

İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) cazibe merkezleri destekleme programı kapsamında hizmete kazandırılacak olan Antepfıstığı Lisanslı Depoculuk Tesisinin temel atma töreni bugün, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin katılımıyla gerçekleştirildi.

Yaklaşık 14 milyon TL’lik proje bütçesinin yüzde 75’i İKA, yüzde 25’i ise GTB tarafından karşılanacak. Yer temini GTB tarafından yapılan tesis, Gaziantep -Nizip karayolu üzerinde inşa edilecek. Yaklaşık 10 bin ton antepfıstığı depolama kapasitesine sahip olacak olan tesisin bu sene antepfıstığı hasat sezonuna yetiştirilmesi planlanıyor.

Temel atma merasiminde konuşan Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, ürün fiyatlarında istikrarın yakalanması açısından lisanslı depoculuğun önemli olduğunu belirterek, “Lisanslı depoculuğun gelişmesi için üreticiye faizsiz ve düşük faiz oranlarıyla kredi imkânı sunulacak, tüketici ise her mevsim aynı fiyattan ürün tüketebilecek” dedi.

Türkiye’nin her ürününün birer hikâye ile ön plana çıkarılabileceğini dile getiren Pakdemirli, şöyle devam etti:

“Bizim ürünlerimizin hemen hepsi bu hikâyeyi hak ediyor. Gaziantep zaten bu işi iyi yapıyor. Bunu bir tık daha ileriye taşımamız gerekiyor. Gaziantep’te bugün temelini atacağımız lisanslı depoculuğu çok önemsiyoruz. Tüketiciyi kollamak ve üreticinin zarar görmesini engellemek için lisanslı depoculukla ilgili yatırımları 2-3 kat artırarak fiyat istikrarını yakalayabiliriz. Yarın öbür gün ‘şunun fiyatı arttı’ dememek için fiyat istikrarını sağlamalıyız.”

Bakan Bekir Pakdemirli, lisanslı depoculuk sayesinde üreticinin ürününü istediği şekilde paraya tahvil edebileceğini, tüketicinin de ürünün olmadığı zamanlarda baklavasını pahalıya yemek zorunda kalmayacağını söyledi.

Lisanslı depoculuğun gelişmesi için üreticiye faizsiz ve düşük faiz oranlarıyla kredi imkânının da sunulacağını anlatan Bakan Pakdemirli, tüketicinin ise her mevsim aynı fiyattan ürün tüketebileceğini kaydetti. Pakdemirli, “Antep fıstığını depoya koyan üreticimiz de, cebine sertifikasını ve senedini alabilecek. İsterse onun karşılığında faizsiz olarak ya da çok düşük faizle kredi kullanabilecek. İstediği şekilde bunu paraya tahvil edebilecek. Diğer taraftan üretici ihtiyacını görmüş olacak. Tüketici de ürün olmadığı zaman da baklavasını pahalı yemek zorunda kalmayacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Pakdemirli, şunları kaydetti:

“ABD’deki gibi gelir sigortalı ürün çıkaralım istedim. Buna da gayret gösterdik. Yurt dışı borsalarıyla bu işi nasıl yaparız diye görüştük, ciddi çalışma ortaya koyduk. Asıl olay burada. Lisanslı depoculuk arttıkça belki desteğe de gerek kalmayacak. Ürününüzün fiyatını biliyorsunuz, ne kadar çıkacağını biliyorsunuz, sezonda kaça satacağınızı biliyorsunuz. Ürünle ilgili belirsizlik ortadan kalktıysa, belki önümüzdeki dönemde desteğe de gerek kalmayacak. Saklama koşulları da çok önemli. Doğru ürünün, doğru yerde saklanması çok önemli. Ege’de üretici zeytini toplar, saklamaya verir, finansal zorunluluk ortaya çıktığında ürünü kaybedebiliyorsunuz. Lisanslı depoculuğu geliştirdikçe, üretici adına bu riski de ortadan kaldırmış oluyorsunuz.”

Antep fıstığında Gaziantep’in markalaştığını belirten Pakdemirli, bu ürünü hiçbir desteğe gerek kalmadan daha iyi yerlere getirmeyi istediklerini dile getirdi.

Antep fıstığı ihracatını artırmak ve ürünün geleceğini garanti altına almak gerektiğini vurgulayan Pakdemirli, “Antep fıstığının yanına menengiç kahvesi gibi birçok ürünü de koymalıyız. Bunları yaptığımızda daha iyi sonuçlar alacağımızdan kimsenin endişesi olmasın.” dedi. 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz